StoryEditor

Kvalitné potraviny z Českej republiky sú KlasA

15.08.2006, 00:00

Český spotrebitelia majú už viac ako 1 250 potravinárskych výrobkov so značkou KlasA. Značka garantuje, že spĺňajú náročné kritériá certifikátu ISO alebo systému kritických bodov. Počet výrobkov so značkou KlasA sa v poslednom roku zdvojnásobil. Nemyslíte si, že už je ocenených výrobkov priveľa? Sú všetky výrobky so značkou KlasA také kvalitné?
-- Značka KlasA nie je iba o tom, že umiestnime na výrobok logo. Aby mohol výrobok získať národnú značku kvality, musí spĺňať náročné kvalitatívne kritériá, ktoré sú v mnohých ohľadoch ešte prísnejšie ako pravidlá Európskej únie. Výrobky, ktoré sa usilujú o získanie značky, posudzuje odborná rada zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva a gastronómie. Udelením značky KlasA sa však pre výrobcu tlak na kvalitu nekončí. Výrobky posudzuje v pravidelných i náhodných kvalitatívnych testoch Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia ČR a pokiaľ výrobok náročnými testami neprejde, je mu právo používať značku kvality KlasA odobrané.
Oplatia sa výrobcom investície do kvality?
-- Ocenenie KlasA je pre mnohých výrobcov vstupenkou na miesta, kam by sa inak nedostali. Aj pre obchodné reťazce preferujúce predovšetkým nízku cenu nie je už dávno značka KlasA zanedbateľná. Znalosť značky medzi spotrebiteľmi stúpa a obchodné reťazce výrobky s touto značkou musia mať, pokiaľ chcú na trhu uspieť. Časť investícií do kvality sa výrobcom vráti tým, že sa môžu zúčastniť na mnohých aktivitách, ktoré Štátny poľnohospodársky intervenčný fond na podporu značky organizuje. Okrem toho sa môžu zúčastňovať na popredných svetových potravinárskych veľtrhoch v spoločnom stánku Štátneho poľnohospodárskeho intervenčného fondu.
S čím prichádzate na nitriansky Agrokomplex? Vlani patrila vaša expozícia k veľmi obľúbeným.
-- V pavilóne F bude s nami vystavovať 20 výrobcov, ktorých výrobky návštevníci nielen uvidia, ale budú môcť aj ochutnať. Budú tam napríklad jogurty, údeniny, zelenina, na pitie pivo, minerálne vody a čaj -- všetko s označením národnej značky kvality KlasA.
Na akých ďalších veľtrhoch prezentujete českú značku kvalitných potravín?
-- Po skončení Agrokomplexu sa presunieme do Českých Budějovíc na Zem živiteľku, kde budeme mať o niečo väčší stánok. Výrobky tam predstaví asi 25 výrobcov. Na jeseň sa chystáme do poľskej Poznane na veľtrh Polagra-Food a do Paríža na SIAL.



Držitelia značky KlasA, ktorí sa zúčastnia na veľtrhu v Nitre
Bohušovická mlékárna, a. s.
DOMITA, a. s.
HAMÉ, a. s.
Hanácká kyselka, s. r. o.
HOLLANDIA Karlovy Vary, a. s.
Choceňská mlékárna, s. r. o.
INPOST, spol. s r. o.
LEROS, s. r. o.
Masokombinát Jičín, spol. s r. o.
MILTRA B, s. r. o.
MORAVAN, a. s.
Palírna u Zeleného stromu -- Starorežná Prostějov, komanditní společnost
Petr Hobža, Strážnické brambůrky
Pivovar ZUBR, a. s.
POEX Velké Meziříčí, a. s.
POLABSKÉ MLÉKÁRNY, a. s.
SELIKO Opava, a. s.
VÁHALA a spol., s r. o., výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Vinné sklepy Roztoky, s. r. o.
ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a. s.


Kategórie, v ktorých sa KlasA udeľuje
Počet výrobkov v kategórii * Počet výrobcov v kategórii
mlieko, mliečne výrobky * 285 * 36
mäso, mäsové výrobky * 401 * 53
mlynárenské, pekárenské a cukrárske výrobky * 304 * 54
nealkoholické nápoje * 45 * 8
alkoholické nápoje * 31 * 10
mrazené krémy * 6 * 1
ryby, rybie výrobky * 3 * 2
lahôdky * 62 * 5
ovocie a zelenina * 66 * 16
ostatné potravinárske výrobky * 47 * 13
1 250 * 198

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/agrokomplex, menuAlias = agrokomplex, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 18:02