StoryEditor

Knižnica HN

13.10.2006, 00:00

László Bitó:
Kniha o dobrej smrti
Preklad: Juliana Szolnokiová, Kalligram
Kompetentný prehľad otázok (biologických, právnych, medicínskych, etických a pod.) eutanázie, v zmysle spokojnejšieho a dôstojnejšieho umierania, zlepšenia podmienok v špecializovaných zariadeniach, zmeny nazerania na umierajúceho. László Bitó, vedec a humanista hlboko presvedčený o tom, že človek má právo žiť bez strachu z mučivého a ponižujúceho umierania, v tejto knihe odkrýva korene etických postojov k problematike umierania a prináša argumenty v prospech zmien, v prospech plnšieho, humánnejšieho života.

Václav Havel, Pavel Landovský, Pavel Kohout, Jiří Dienstbier:
V hlavní roli Ferdinand Vaněk
Academia
Táto antológia predstavuje súbor drám tematicky združených okolo jednej postavy. Ferdinanda Vaněka použil ako svoje štylizované alter ego prvýkrát Václav Havel v Audiencii v roku 1975 a odvtedy sa počet divadelných hier pracujúcich s týmto hrdinom rozrástol na desať. Pretože Ferdinand je disident, navyše ovenčený črtami svojho stvoriteľa, nie je náhoda, že tvorcovia "vaňkoviek" sa regrutujú z okruhu Havlových umeleckých priateľov.

Starověký Tibet
Vyšehrad
Tibet, krajina obklopená horami s čiapočkami snehu, ktoré sa zdvíhajú k priezračnému tyrkysovému nebu, je obrazom sily prírody a krásy zeme. Pred mnohými storočiami vytvorili v pokojnom ovzduší tohto kútu sveta Tibeťania pozoruhodnú civilizáciu, civilizáciu hlboko duchovnú, ktorá pokračuje dodnes. Práca Staroveký Tibet poskytuje príležitosť hlbšie sa oboznámiť s touto málo známou krajinou od jej prírodného vyvárania až po pôvod a vývoj tibetských kmeňov a obdobie prvých kráľov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 11:44