StoryEditor

Tri medailové návraty

29.04.2005, 00:00
Petrohradský strieborný šampionát otvoril slovenským hokejistom bránu medzi absolútnu svetovú špičku a odštartoval sériu vynikajúcich vystúpení na tomto vrcholnom podujatí.

Petrohradský strieborný šampionát otvoril slovenským hokejistom bránu medzi absolútnu svetovú špičku a odštartoval sériu vynikajúcich vystúpení na tomto vrcholnom podujatí. Zlomovým zápasom bol štvrťfinálový duel s USA (4:1), v ktorom zverenci trénera Jána Filca zaznamenali vôbec prvé víťazstvo na MS nad mužstvom takzvanej veľkej šestky. Najväčším hrdinom spomedzi "zlatých" chlapcov bol kapitán Miroslav Šatan, ktorý v deviatich dueloch nastrieľal desať gólov.

Strieborný Petrohrad očami kapitána Miroslava Šatana

Hlavným dôvodom toho, že sme sa v predchádzajúcich šampionátoch nedokázali výraznejšie presadiť, bol nedostatok skúseností, celý tím musel viac vyzrieť. Tie predchádzajúce majstrovstvá neboli také úspešné, ale práve na nich sme sa ostrieľavali ako mužstvo. Z prvých účastí v najvyššej kategórii sme profitovali až v ďalších rokoch, keď sme si za štyri roky skompletizovali medailovú zbierku. Vo štvrťfinálovom stretnutí s USA bol jednoznačným favoritom náš súper, ktorý triumfoval v druhej osemfinálovej skupine, dokonca do nášho vzájomného zápasu nemal na turnaji žiadnu prehru. Tromi rýchlymi gólmi v rozpätí štyroch minút sme v druhej tretine rozhodli o našom prekvapujúcom postupe. V semifinálovom zápase s Fínskom (3:1) sme hrali výborne najmä v defenzívnej činnosti, keď sme im umožnili vytvoriť si len minimum šancí. Z taktickej stránky bolo práve semifinále naším najvydarenejším zápasom na šampionáte. Vo finále sme nestačili na Česko (3:5), ktoré prísne trestalo naše zbytočné chyby. Nemyslím si, že prehra bola ovplyvnená vedomím, s kým hráme. Skôr bola spôsobená celkovou atmosférou a dôležitosťou toho stretnutia, ktoré ovplyvnili našu psychiku. Treba si uvedomiť, že sme hrali vo finále s veľmi mladým mužstvom, ktoré vtedy nemalo veľa skúseností z takýchto zápasov.

Strieborní medailisti z Ruska

Brankári: Lašák, Rybár, Lipovský, obrancovia: Suchý, Štrbák, Ľ. Višňovský, Chára, Podhradský, I. Droppa, Jasečko, Sekeráš, útočníci: Šatan, Handzuš, Bartečko, Plavucha, Kapuš, Vaic, Pardavý, Hurtaj, M. Hlinka, P. Pucher, Hreus, Bartoš, Ron. Petrovický, tréneri: Filc, Bokroš, V. Šťastný.

Dosiaľ najväčší slovenský hokejový úspech sa zrodil vo švédskom Göteborgu pred tromi rokmi, kde Filcova družina vybojovala historické zlato. Na ceste za fantastickým úspechom sa umeniu slovenských hokejistov museli v nadstavbovej časti pokloniť Kanada (3:2), Švédsko (3:2) a napokon aj Rusko (4:3). Celkovo Slováci nazbierali v deviatich dueloch osem víťazstiev a jednu prehru. Rozhodujúci gól šampionátu strelil minútu pred koncom finále debutant na MS Peter Bondra.

Zlatý Göteborg očami najlepšieho strelca MS Petra Bondru

Veľmi nám pomohol vydarený úvod šampionátu, ktorý bol dôležitý najmä z psychickej stránky. Osobne sa mi v úvodných zápasoch strelecky nedarilo, keď som v prvých piatich stretnutiach iba raz skóroval. Na druhej strane však nezáležalo na tom, kto dával góly, dôležité bolo, že mužstvo vyhrávalo. Sila nášho mužstva sa ukázala vo štvrťfinálovom zápase s Kanadou a v semifinálovom so Švédskom, v ktorých sme dokázali zvrátiť nepriaznivý stav 0:2. Boli to naozaj krízové momenty, v ktorých sme ukázali, že sa nevzdáme ani za nepriaznivého stavu. Finále sme mali skvele rozohrané, rýchlo sme sa ujali vedenia 2:0, no potom Rusi potvrdili, že nevyradili Česko a Fínsko náhodou, a vyrovnali. V tej chvíli bolo veľmi dôležité, že sme nepodľahli panike, opäť sme ukázali vnútornú silu mužstva a doviedli zápas do víťazného konca. Pri víťaznej strele som mal aj kus šťastia, nerátal som s tým, že sa mi to podarí umiestniť tesne k žŕdke. Veľkú zásluhu na víťaznom góle mal však aj Žigo Pálffy, ktorého prihrávka bola ideálna. Mali sme vynikajúce mužstvo, ktoré vrátane hviezd dalo do hry všetko. Dôležitý bol aj fakt, že náš tím nestál iba na výkonoch jednotlivcov, ale že mal viacero lídrov. Tým sa primerane rozložil tlak na všetkých hráčov.

Zlatí medailisti zo Švédska

Brankári: Lašák, Staňa, Šimonovič, obrancovia: Štrbák, Ľ. Višňovský, Lintner, Bača, D. Milo, L. Čierny, Hecl, Smrek, útočníci: Šatan, Handzuš, Bartečko, M. Hlinka, P. Pucher, P. Bondra, Pálffy, Stümpel, Tomík, Somík, Uram, Rast. Pavlikovský, Országh, Rób. Petrovický, Nagy, tréneri: Filc, Bokroš, V. Šťastný.

V krajine tisícich jazier mali Slováci k dispozícii opäť kvalitný káder, takže nemusel byť sen o ďalšom veľkom víťazstve nereálny. Semifinálovú prehru z Göteborgu však zverencom trénera Františka Hossu oplatili silní Švédi (1:4), ktorí odsúdili slovenských hokejistov len do bojov o bronz. V súboji o tretí najvzácnejší kov sa však zrodilo premiérové víťazstvo Slovenska nad Českom (4:2) na vrcholnom podujatí, čo sa pre fanúšikov spod Tatier rovnalo svetovému titulu. V pamätnom zápase zavŕšil svoju bohatú kariéru vynikajúci obranca Róbert Švehla.

Bronzové Helsinki očami veterána Róberta Švehlu

Po základnej a osemfinálovej skupine vládla v kabíne absolútna spokojnosť, veď sme mali na svojom konte päť víťazstiev a jednu remízu. Napriek tomu sme pristupovali k zápasu so Švajčiarskom (3:1) s plnou vážnosťou. Švajčiari síce dali v presilovej hre piatich proti trom úvodný gól, ale my sme ďalej do nich búšili a oni sa väčšinou iba bránili. Preto sme aj za nepriaznivého stavu verili, že v tomto zápase určite zvíťazíme a nakoniec sa to aj podarilo. Boli sme dostatočne sebavedomým mužstvom. V semifinále nás však vyradilo silné Švédsko - súper, s ktorým môže prehrať akékoľvek, aj lepšie mužstvo ako sme mali my. Ale tak to už v play-off chodí, vyraďovacie súboje sa vždy hrajú vabank a každé zaváhanie vás môže vylúčiť z bojov o titul. Aj po takomto sklamaní je vždy lepšie skončiť s bronzovou medailovou ako byť štvrtý. Navyše motiváciou bolo, že naším súperom bolo Česko, s ktorým sme dovtedy na šampionáte nevyhrali. Preto sme boli veľmi šťastní, že sme to dokázali. Samozrejme, aj ja som bol rád, pretože každý hráč chce ukončiť kariéru víťazným zápasom. Mne sa to podarilo, za čo ďakujem všetkým chlapcom. Zisk bronzovej medaily bol peknou bodkou za mojou kariérou.

Bronzoví medailisti z Fínska

Brankári: Lašák, Rybár, Staňa, obrancovia: Štrbák, Ľ. Višňovský, Lintner, D. Milo, L. Čierny, Suchý, Švehla, Majeský, útočníci: Šatan, M. Hlinka, P. Bondra, Pálffy, Stümpel, Országh, Nagy, Zedník, Demitra, Kapuš, Radivojevič, P. Sejna, Vaic, Cíger, tréneri: F. Hossa, Šterbák, V. Šťastný

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 03:22