StoryEditor

Koniec zlý, všetko zlé

04.05.2007, 00:00

Alternatívna história je obľúbeným žánrom vedecko-fantastickej literatúry. Respektíve fantasy literatúry, ktorá s vedou zase nemusí mať až tak veľa spoločné. Charakteristikou takejto literatúry je, že sa pozerá do minulosti, kde sa v istom bode v čase (hovorí sa mu bod odchýlky -- point of divergence) nejaká zásadná udalosť neodohrá tak, ako v skutočnosti, ale inak. Väzby príčiny a následku potom spôsobia, že nový, alternatívny svet súčasnosti bude iný, ako ho poznáme.

Ubránia sa USA?
Najčastejšie spracúvaným motívom v žánri alternatívnej histórie je podoba sveta v prípade, že by sa druhá svetová vojna skončila úplným, alebo aspoň čiastočným, víťazstvom nacistického Nemecka. Dielo anglického spisovateľa Roberta Harrisa Fatherland (Otčina) sa odohráva v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Európu kontroluje hitlerovské Nemecko, ktoré sa chystá konečne zmieriť s USA. Nacisti sa preto snažia zatajiť dôkazy o holokauste, v čom im chce hlavný hrdina diela zabrániť. Ide síce o fantazijný motív, popieranie holokaustu je však reálnym problémom reálneho sveta.
Román The Man in the High Castle (Muž vo vysokom hrade), ktorý napísal americký spisovateľ Philip Kindred Dick, zachytáva ešte temnejší svet ako Fatherland. V Dickovom diele, odohrávajúcom sa v roku 1962, okupuje Nemecko a Japonsko i americký kontinent a vlastne okrem Nemecka a Japonska na svete žiadna iná krajina neexistuje. Pre nás je zlé, že väčšina Slovanov bola už dávno vyvraždená v koncentračných táboroch, dielo sa však tejto téme venuje len okrajovo. Hlavným motívom je postupné odcudzovanie sa Nemecka a Japonska, ktoré vedie k ich vlastnej verzii studenej vojny.

Holokaust v New Yorku
Trochu iná je kniha Phlilpa Rotha The Plot Against America (Sprisahanie voči Amerike), v ktorom americké prezidentské voľby v roku 1940 nevyhrá Franklin Delano Roosevelt, ale jeho protikandidát Charles Lindbergh. To vedie k nárastu antisemitských a fašistických tendencií v krajine, ktorá sa nezapojí do vojny proti Nemecku.
Úplne temný svet, plný slovanských a čiernych otrokov a ich bezcitných árijských pánov, opisuje v knihe The Ultimate Solution (Konečné riešenie) autor Eric Norden. Dej sa odohráva v New Yorku pod nacistickou správou, kde policajný detektív pátra po Židovi v meste, ktorý sa tam údajne objaví. Poslední Židia mali byť totiž vyvraždení ešte v roku 1962.
Trochu inak sa na problematiku pozerajú Newt Gingrich a William R. Forstchen v spoločnej novele s názvom 1945. Opisujú svet tesne po skončení druhej svetovej vojny, v ktorej však USA bojovali len proti Japonsku, pričom nechali Nemecko, aby porazilo Sovietsky zväz. Nasledujúca studená vojna medzi USA a Nemeckom čoskoro prestáva byť studená.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 17:19