StoryEditor

Chicagské burzy zrelé na fúziu

08.07.2005, 00:00

Logo Handelsblatt
Už niekoľko dní kolujú v chicagských finančných kruhoch chýry, podľa ktorých známa burza CBOT (Chicago Board of Trade) čoskoro prejde pod krídla lokálneho rivala CME (Chicago Mercantile Exchange). Bezprostredne po tom vzrástli akcie CME o vyše desať percent. Ak by došlo k prevzatiu, spojený obor by z pozície svetovej jednotky termínových búrz hravo vytlačil doteraz dominujúcu nemecko-švajčiarsku burzu Eurex.
"Uvažované spojenie má zmysel," domnieva sa Richard Repeto, pracovník spoločnosti Sandler O´Neill, špecializovanej na obchody s cennými papiermi. Poukazuje pritom na podobnosť oboch chicagských derivátových búrz, na značný úsporný potenciál podobnej operácie, ako aj na už existujúcu spoluprácu.
Pravda, spojenie ešte nie je zďaleka isté. "Oboznamujeme sa s ponukami, v ktorých záujemcovia ohlásili záujem o spoluprácu. Súčasne pokračujeme v napĺňaní našich snáh vstúpiť na burzu," uviedla pre Handelsblatt hovorkyňa CBOT.
Eurex zvesti zatiaľ nekomentoval, v polovici tohto týždňa však oznámil, že od 21. novembra 2005 predĺži čas obchodovania v USA až do 22. hodiny, aby tak lepšie zohľadnil potreby a želania amerických zákazníkov. Obrat globálneho obchodu s derivátmi sa totiž v súčasnosti zvyšuje tempom v dvojciferných percentuálnych hodnotách -- oveľa rýchlejšie ako obchod s akciami. Za uvedeným rastom sa skrýva zvyšujúci sa dopyt investorov, ktorí až dosiaľ uprednostňovali priame investície do akcií a dlhopisov. Teraz sa preto o termínované obchody zaujímajú už aj investičné banky.
Za možného kupca burzy CBOT sa považuje takisto európsky konkurent Euronext, ktorého dcéra -- Euronext-Life -- už dodala chicagskej burze počítačové vybavenie pre elektronické obchodovanie. Americká tlač medzi ďalšími záujemcami o prevzatie CBOT uvádza napríklad aj newyorskú burzu NYSE a nemeckú burzu Deutsche Börse.
Ale aj Thomas Kloet, vedúci obchodnej pobočky francúzskej banky Société Génerále v USA, známej pod skratkou Fimex, sa vyslovuje skôr za spojenie oboch chicagských búrz. "Ak by sa uskutočnila fúzia oboch inštitúcií, vznikla by dominantná americká burza, ktorá ponúkne mimoriadne širokú paletu derivátových operácií," uviedol pre denník The Wall Street Journal.
Nezávisle na tom sa CBOT chystá vstúpiť na burzu. Hodnota plánovanej emisie akcií dosahuje 1,8 až 1,9 mld. dolárov. Odborníci odhadujú, že potenciálny kupec by cenu za prevzatie CBOT musel zvýšiť ešte asi o tridsať percent na konečných 2,3 až 2,5 mld. dolárov. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 19:19