StoryEditor

Byť bankárom v Londýne sa oplatí

22.08.2006, 00:00

Sú to čísla, ktoré vyvolávajú závrat. Veľké britské banky a ďalšie podniky vyplatili začiatkom tohto roka dôležitým zamestnancom nie menej ako 19 miliárd libier. Ide o zmluvne dohodnuté odmeny, resp. ďalšie záväzky vyplývajúce zo zmlúv. Príslušná suma je o 15 percent vyššia ako vlani, čo podľa štatistického úradu znamená nový rekord. Britská tlač si všíma, že na bonusy putovalo toľko peňazí ako trebárs na odvetvie dopravy v celom štáte.
Majitelia si však štedré odmeny môžu dovoliť. Finančné ústavy totiž vlani zaznamenali rekordné zisky, a to až vo výške 33 miliárd libier. Sviatky v "londýnskej City" sa pritom ešte nekončia -- trend dvojciferného rastu odmien ročne vraj bude pokračovať.
Údaje britského štatistického úradu zahŕňajú okrem bonusov investičných bánk aj benefit vyplatený členom správnych rád a predstavenstiev, ich podiel na celkovej výške odmien je však oveľa menší -- banky jednoznačne vedú. Odmeny sa väčšinou vyplácajú na jar po tom, čo už sú známe hospodárske výsledky za predchádzajúci rok. Investičné banky používajú na mzdové účely približne 45 až 50 percent svojich príjmov.
Fixné platy v odvetví finančníctva sú spravidla skromnejšie. Plat vyšší ako 250 000 dolárov má len niekoľko bankárov v rozhodujúcich pozíciách. Vďaka rôznym motivačným programom sa však medzi milionárov môžu ľahko zaradiť aj ďalší pracovníci.
Za vlaňajší rok je v rebríčku najvyšších odmien na prvom mieste banka Goldman Sachs. Na druhom mieste sa umiestnil jej veľký konkurent Lehman Brothers, na treťom Morgan Stanley.
Pokračuje však aj diferenciácia príjmov. Ak až tretina bankárov sa tento rok musela uspokojiť s nižšími bonusmi ako vlani, príjmy špičkových manažérov ďalej rástli. Desať percent londýnskych finančných špecialistov svoje odmeny dokonca zdvojnásobilo.
Podľa newyorskej poradenskej agentúry Johnson Associates sa budú nožnice v uvedenom ohľade rozvárať naďalej. Jej pracovníci tvrdia, že najlepší výhľad na zvýšenie príjmov v tomto roku budú mať poradcovia v oblasti podnikových fúzií. Svedčí o tom napokon aj celkový vývoj v tomto segmente finančného trhu, keď v prvom polroku 2006 dosiahla hodnota uzavretých transakcií z celosvetového hľadiska až dva bilióny dolárov.
Na druhom mieste v ružových perspektívach sú obchodníci s akciami, ktorí môžu očakávať dvadsaťpercentné zvýšenie príjmov. Agentúra odhaduje, že rozmach investičného bankovníctva v najbližšom období poľaví -- odmeny však napriek tomu vzrastú asi o 15 percent, čiže tak, ako tento rok. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 08:45