StoryEditor

Eurozóna má o pol percenta nižšie úroky

06.06.2003, 00:00

Európska centrálna banka (ECB) včera znížila kľúčové úrokové sadzby o 50 bázických bodov (stotín percenta) na dve percentá. Úroky v 12 členských štátoch Európskej menovej únie sa tak dostali na najnižšiu hodnotu od roku 1948. Banka sa tým snaží zmierniť negatívne dosahy zhodnocujúceho sa eura na ekonomiku eurozóny. "Tento krok pomôže ekonomike, znaky jej oživenia sú však stále slabé," povedal pre Bloomberg analytik frankfurtskej Dekabank Karsten Junius. Zdôraznil, že podobné zníženie očakáva aj v druhom polroku.
Rozhodnutie Európskej centrálnej banky by sa slovenskej ekonomiky nemalo bezprostredne dotknúť. Jeho vplyvy sa môžu prejaviť až neskôr. "Keď sa toto zníženie prenesie aj do poklesu úročenia úverov v eurozóne, môže to priniesť zvýšenie dopytu európskych dovozcov po slovenskej produkcii," povedal analytik Slávie Capital, a. s., Pavol Ondriska.
Zníženie úrokov v eurozóne zvýšilo úrokové rozpätie medzi Európskou menovou úniou a Slovenskom na štyri a pol percenta. Podobná základná sadzba Národnej banky Slovenska (NBS) je totiž v súčasnosti šesť a pol percenta. Rozhodnutím ECB sa tak zvýšila atraktívnosť korunových aktív, čo môže vyvolať tlak na zhodnocovanie slovenskej meny. Centrálna banka sa však na zmenu úrokov, a tým aj zníženie úrokového rozdielu zatiaľ nechystá. "Závisí od toho, ako zníženie úrokov v eurozóne ohodnotia investori, ktorí vlastnia eurá a či ich začnú vymieňať za koruny alebo nie," povedal vrchný riaditeľ menového úseku NBS Peter Ševčovic. Aj Ondriska sa domnieva, že centrálna banka nemusí na rozhodnutie ECB nevyhnutne reagovať. "Pokiaľ by však rozšírenie úrokového diferenciálu prinieslo vyššie tlaky na zhodnocovanie meny a NBS by nebola schopná proti tomu bojovať inými nástrojmi, pričom by naďalej mala odmietavý postoj k posilňovaniu koruny, potom by musela pristúpiť k zníženiu sadzieb," dodal Ondriska. Proti neúmerným tlakom na zhodnotenie koruny by NBS podľa Ševčovica zasiahla najprv intervenciami na devízovom trhu. Ak by aj napriek tomu tlak na rast koruny pretrvával, centrálna banka by zo svojho arzenálu využila aj nástroje peňažného trhu, pričom šéf menového úseku nevylúčil ani zmenu úrokov. "Zníženie úrokov by bolo tou poslednou možnosťou," zdôraznil Ševčovic.
Pokles úrokov v eurozóne pravdepodobne ovplyvní aj úrokové sadzby z vkladov v eurách v slovenských bankách, ktoré sa pohybujú zhruba do dvoch percent. "Banka bude v najbližších dňoch na túto situáciu reagovať," povedal hovorca OTP Banka Slovensko Norbert Lazar.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 02:41