StoryEditor

Krátke správy

18.06.2003, 00:00

Index nemeckého inštitútu ZEW, ktorý meria ekonomické očakávania v krajine, sa v júni zvýšil o 2,6 bodu na 21,3 bodu a vzrástol tak už šiesty mesiac za sebou. Náladu v najväčšej európskej ekonomike pomohlo zlepšiť hlavne zníženie úrokových sadzieb v eurozóne. Výsledok výrazne prekonal odhad analytikov, ktorí v priemere očakávali rast na 19,2 bodu. Prieskum zostavuje inštitút z odpovedí viac ako 300 analytikov a inštitucionálnych investorov. (SITA)
Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) môže Rusko hodnotu svojho hrubého domáceho produktu (HDP) do desiatich rokov zvýšiť o 100 %. Aby to dosiahlo, potrebuje mať priemerný ročný prírastok HDP 7,2 %. Zástupkyňa výkonného riaditeľa MMF Anne Kruegerová povedala, že "pre krajinu, akou je Rusko, je to dosiahnuteľné". Reálne to bude vtedy, keď sa v krajine budú uskutočňovať štrukturálne reformy rozhodnejšie než doteraz. Pred dvoma rokmi Rusko dosiahlo 8-percentný rast HDP, vlani zaznamenal jeho prírastok 4 %. Tento rok očakáva rast HDP 5 %. (TASR)

Rakúska národná banka OeNB znížila prognózy rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Rakúska na tento a budúci rok. Oživenie ekonomiky očakáva až v roku 2004 a 2005 o 1,6 %, respektíve o 2,5 %. V tomto roku očakáva OeNB rast HDP na úrovni 0,7 %. Rakúska ekonomika vzrástla v roku 2001 o 0,7 % a roku 2002 o 1 %. Rastové prognózy na rok 2003 a 2004 znížila OeNB oproti jesenným prognózam o 0,8, respektíve o 0,6 percentuálneho bodu. (SITA)
Dolár sa v utorok na európskom devízovom trhu posilnil a držal sa viac ako cent nad nedávno zaznamenanými rekordnými minimami oproti euru. Investori vyčkávali na údaje o inflácii v USA, ktoré poskytnú ďalší signál o rozsahu očakávaného budúcotýždňového zníženia amerických úrokových sadzieb. V utorok do 13.40 hod. SELČ bolo euro oproti predchádzajúcemu obchodnému dňu mierne oslabené pri úrovni 1,1805 USD/EUR. (SITA)
Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila rating Nemecka pre dlhodobé záväzky v domácej mene a devízach na úrovni AAA so stabilným výhľadom, avšak upozornila, že na ratingové hodnotenie krajiny negatívne vplývajú vážne ekonomické a rozpočtové problémy. Fitch tiež potvrdila rating krátkodobých záväzkov Nemecka na F1+. (SITA)
Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Wim Duisenberg privítal návrhy na európsku ústavu. Prehĺbenie európskej spolupráce posilní hospodársku a menovú úniu, uviedol v pondelok večer na 15. medzinárodnom frankfurtskom bankovom večere. Pred asi 180 bankármi, burzovými maklérmi a menovými politikmi z Nemecka i zo zahraničia predložil W. Duisenberg prvú bilanciu po piatich rokoch ECB, ktorá začala svoju činnosť 1. júna 1998. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 04:31