StoryEditor

Krátke správy

19.06.2003, 00:00

Japonské akcie sa posilnili v stredu druhý deň po sebe a hlavné burzové indexy skončili na šesťmesačných maximách, keď výrobcovia automobilov stúpli vďaka optimizmu čo sa týka americkej ekonomiky. Priaznivý trend nasledovali aj najväčšie japonské banky. Hlavný index Nikkei uzatvoril so ziskom 0,66 % na 9 092,97 bodu. "Ide o rovnaký scenár ako za posledných niekoľko dní, keď tokijskú burzu vytiahli nahor rozsiahle nákupy zo strany zahraničných investorov. Svetoví investori sú momentálne všetci na rovnakej vlne, ktorá prichádza z New Yorku," povedal Hiroyuki Nakai, hlavný stratég firmy Tokai Tokyo Securities. (SITA)
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila rating nemeckej leteckej spoločnosti Deutsche Lufthansa AG pre dlhodobé nadradené nezabezpečené úvery na Baa2 z úrovne Baa1, pričom potvrdila rating pre krátkodobé záväzky na úrovni Prime-2. Ratingový výhľad je stabilný. Rozhodnutie o ratingu je zavŕšením procesu revízie, ktorý sa začal 21. marca 2003. Zníženie ratingu dlhodobých záväzkov odzrkadľuje očakávanie, že firma bude z krátkodobého až strednodobého hľadiska čeliť oslabeniu tvorby cash flow. (SITA)
Centrálne banky a vlády by mali konzultovať a konať spolu, ak dolár bude na devízových trhoch ďalej klesať, resp. ak sa jeho pokles zrýchli. Informoval o tom riaditeľ Medzinárodného menového fondu (MMF) Horst Köhler. "Ak hrozí akútna menová kríza, rozhodnutia sa dajú urobiť rýchlo, v priebehu niekoľkých hodín," povedal Köhler a dodal, že zatiaľ je predčasné odpisovať dolár, ktorý sa v uplynulých mesiacoch oslaboval oproti euru. "Krátkodobé perspektívy ekonomického rastu sú v Spojených štátoch amerických výrazne lepšie ako v eurozóne. Spojené štáty americké budú aj naďalej motorom pre rast svetovej ekonomiky z dlhodobého hľadiska," povedal Köhler. (SITA)
Guvernér francúzskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet bol v stredu oslobodený od žaloby v súdnom procese pokiaľ ide o bankový škandál z 90. rokov. Tým zmizla hlavná prekážka na jeho ceste do funkcie prezidenta Európskej centrálnej banky, v ktorej má nahradiť súčasného šéfa Wima Duisenberga. Stále nie je vylúčené, že štátny zástupca sa proti oslobodzujúcemu rozsudku odvolá. Predstavitelia Európskej únie (EÚ) uviedli, že o nástupníctve na čele ECB budú diskutovať na nadchádzajúcom summite v Solúne. (SITA)
Maďarská vláda v stredu rozhodovala o predaji svojho 23-percentného podielu v energetickej spoločnosti MOL, čo pre krajinu predstavuje jednu z najväčších privatizačných dohôd za posledné roky. Hodnota tohto podielu v spoločnosti sa podľa terajších trhových cien odhaduje na 130 až 140 miliárd HUF. Vláda sa však nakoniec rozhodla predať len 10 až 13 % akcií MOL. Predaj by mal prebehnúť v dvoch fázach ešte tento rok. (TASR)
Investičná banka Morgan Stanley uviedla, že v druhom štvrťroku jej výrazne klesol zisk. Dôvodom sú jednorazové náklady divízie leasingu lietadiel, ktoré utlmili vplyv viac ako dvojnásobného zvýšenia príjmov z obchodovania. Čistý zisk medziročne klesol o 25 % na 298 mil. USD, teda 55 centov na akciu. Je to najnižšia úroveň od tretieho štvrťroku minulého roku. Analytici predpovedali zisk 68 centov na akciu. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 20:14