StoryEditor

Etické princípy v podnikaní

19.05.2003, 00:00

Jednou z najdôležitejších tém a problémov podnikateľskej etiky je vzťah medzi podnikaním a spoločenskou zodpovednosťou. Preto najvyšší orgán komory -- Zhromaždenie delegátov SOPK, na zasadaní v apríli 2001 schválil Štatút a kritériá súťaže o Veľkú cenu SOPK, ktorá je vytvorená s cieľom ocenenia korektného správania a vzťahov podnikateľského subjektu a za uplatňovanie etických princípov v podnikaní.
Udelenie ceny je morálnym ocenením za dosahovanie vynikajúcich výsledkov v komplexnom hodnotení kvality, cieľov, činností, výrobkov a služieb podnikateľského subjektu. Aj v druhom ročníku predmetnej súťaže sa mohli prihlásiť členovia komory, ktorí vykonávajú podnikateľskú činnosť v hospodárskych odvetviach a službách najmenej päť rokov a sú registrovaní na území Slovenskej republiky v troch kategóriách: pre výrobné organizácie, obchodné organizácie a organizácie poskytujúce služby. Hodnotenie súťažiacich vykonala ustanovená komisia na základe splnenia stanovených kritérií a dosiahnutých výsledkov doložených vlastným hodnotením a primeraným hodnotením okolia. Hodnotiacu komisiu pod vedením Ladislava Dobrodenku vymenovalo Predstavenstvo SOPK a tvorili ju zástupcovia členov komory, Ministerstva financií SR, Ministerstva hospodárstva SR, Daňového riaditeľstva SR, Colného riaditeľstva SR a Slovenskej obchodnej inšpekcie.
Do záverečnej časti súťaže sa prihlásilo 18 organizácií, pričom 15 z nich splnili podmienky a kritériá súťaže. Menovite v kategórii výrobná organizácia: Volkswagen Slovakia, a. s., Bratislava, Palma-Tumys, a. s., Bratislava, VÚSAPL, a. s., Nitra, Cemmac, a. s., Horné Srnie, I. Tran, spol. s r. o., Turzovka, Slovnaft, a. s., Bratislava, Plast-Mont, Ing. Peter Jakubove, Lučenec, VSŽ Unicorn Tornaľa, spol. s r. o., Tornaľa a Agrofinal, spol. s r.o., Hlohovec. V kategórii obchodná organizácia tri organizácie: COOP Jednota Slovensko, SD Bratislava, KON-RAD, spol. s r. o., Bratislava a Siemens, spol. s r. o., Bratislava. V kategórii organizácia poskytujúca služby tiež tri organizácie: Hotel LUX B & B, spol. s r. o., Banská Bystrica, ABB Elektro, spol. s r. o., Bratislava a Castor & Pollux, a. s., Bratislava.
Vyhlásenie výsledkov 2. ročníka súťaže Veľká cena SOPK sa uskutočnilo 24. apríla na slávnostnej recepcii v hoteli Bôrik za účasti prezidenta SR Rudolfa Schustera, delegátov SOPK, predstaviteľov, diplomatického zboru akreditovaného v SR a predstaviteľov ďalších partnerských inštitúcií a médií. Pri tejto príležitosti predseda SOPK Peter Mihók spolu s prezidentom SR R. Schusterom odovzdali Veľkú cenu SOPK zástupcom Volkswagenu Slovakia, COOP Jednota Slovensko a Hotel LUX B & B. Ďalší dvanásti ocenení si od nich prevzali Čestné uznanie SOPK.
Snímka archív SOPK

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/forum-sopk, menuAlias = forum-sopk, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. jún 2024 21:40