StoryEditor

ŠTYRI DISCIPLÍNY IT

20.02.2006, 23:00

Do roku 2010 Gartner predpovedá, že tradičné IT sa rozdelia do štyroch disciplín:
* Technologická infraštruktúra a služby. Príležitosti v technologickej infraštruktúre a službách a zmena IT profesie povedú k vzniku nových služieb a dodávateľov hardvéru a softvéru -- väčšinou v rozvíjajúcich sa ekonomikách. Na druhej strane klesne počet ľudí v IT v užívateľských organizáciách. Silnou oblasťou zostane návrh sietí.
* Informačný manažment. Business intelligence, on-line služby zákazníkom, pracovné pobádania, spôsoby hľadania informácií a spolupráce v užívateľských organizáciách, u systémových integrátorov a v konzultačných firmách porastú. Dôležitými schopnosťami budú jazykové znalosti, znalosti obchodného a kultúrneho prostredia, znalostný manažment.
* Návrh procesov a riadenie procesov: IT profesionáli sa môžu na procesné riadenie pozerať z troch uhlov: kľúčové a jedinečné obchodné procesy, návrh automatizácie procesov a prevádzkové procesy. Prvá časť bude určená pre firmy. Návrh procesov uvítajú dodávatelia softvéru. O prevádzkové procesy sa budú zaujímať outsourcingové firmy.
*Riadenie vzťahov a sourcingu. Riadenie vzťahov a sourcingu predstavuje novú oblasť pre IT profesie. Vyžaduje schopnosť riadiť služby z rôznych geografických a kultúrne odlišných oblastí.
IT profesionál musí získať obchodné návyky, poznať kľúčové procesy a mať znalosti z odvetvia. Čím viac bude rozumieť skutočnému fungovaniu podniku a firemného prostredia, tým viac bude mať príležitostí uplatniť sa na trhu práce.
Gartner odporúča IT profesionálom, aby sa zamerali na svoje schopnosti, znalosti a zamysleli sa nad tým, aký model spolupráce im vyhovuje. Iba tak môžu dať jasný signál potenciálnemu zamestnávateľovi o svojej pozícii na trhu. Gartner odporúča zamestnávateľom, aby rozvíjali plány kariérneho rozvoja a postupu v uvedených štyroch oblastiach a ponúkli benefity a ocenenie za verzatilitu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/informacne-technologie, menuAlias = informacne-technologie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
15. máj 2024 21:22