StoryEditor

Čo znamená tajuplná skratka AE-07

06.02.2006, 23:00

hn Praha/Jozef Gáfrik


Trestom za zvýšenú konzumáciu alkoholu býva veľké bolenie hlavy, kombinované so suchom v ústach, žalúdočnými a črevnými ťažkosťami, nevoľnosťou a celkovou slabosťou. Ak v češtine je pre tento stav bežné hovorové označenie "kocovina", v slovenčine je pravdepodobne najvýstižnejší trochu vulgárny slovný obrat "mať opicu", hoci spisovne sa hovorí "pľuštiť". Bratislavskí frajeri napríklad tomuto stavu hovoria "mám trasláka" a našli by sa aj ďalšie synonymá. V tomto slovenčina problémy nemá.
O tom, či sa dá s týmto stavom niečo robiť, vedú vedci spory už desaťročia. Prvým diskutabilným bodom nie je medicínske hľadisko, ale etické -- existujú totiž obavy, že vynájdenie nejakého "čarovného prostriedku" proti opísanému stavu by konzumáciu alkoholu ešte ďalej zvýšilo. Predsa však sa aj názory odbornej verejnosti prikláňajú pomaly k názoru, že takýto liek by mohol byť prospešný -- ako druhý najvhodnejší, hneď po abstinencii.
Kým v západnej Európe sa už skôr presadili nie celkom neškodné tabletky či prášky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej -- čo sa môže negatívne prejaviť na krvácaní žalúdočnej sliznice -- českí vedci šli rovnakou cestou ako ich americkí kolegovia a pred rokom vyvinuli prírodný liek s názvom Anti Ethanol 07. Teraz bilancujú prvé výročie jeho používania. "Koniec alkoholizmu v Čechách", ako hlásali vtedy niektoré novinové titulky, sa síce nedostavil, Česi naďalej vedú svetový rebríček v spotrebe piva, ale trh s farmaceutickými výrobkami celkom iste zaznamenal obohatenie ponuky.
Unikátny preparát sa zrodil po viacročnom úsilí pracovníkov Farmaceutickej fakulty Karlovej univerzity pod vedením prof. RNDr. Luďka Jahodářa, CSc., a na rozdiel od oboch uvedených obsahuje iba prírodné látky, extrakty zo šiestich rastlín, medzi nimi z datľovníka obecného, čakanky obecnej, vínnej révy atď. Podľa odborného hodnotenia vyrovnáva následky konzumácie alkoholu, ako je bolenie hlavy, nevoľnosť, znížená schopnosť koncentrácie a únava. Prispieva k ochrane pečene pred negatívnym účinkom alkoholu a podporuje proces jeho likvidácie v tomto ľudskom orgáne. Požitie AE 07 pol hodinu pred prvým pohárikom spôsobuje, že toxické látky sa v tele hromadia oveľa pomalšie. Nie je však najlacnejší, odporúčaná cena jedného balenia (10 kapslí) je v prepočte asi 240 Sk -- a ak požijete alkoholu viac, výrobca radí požiť liek nielen pred oslavou, ale aj po nej. Liek vraj nemá vedľajšie účinky, ale pozor, nie je to ani prípravok, ktorý by podporoval odvykanie od závislosti od alkoholu!
Rok po zavedení lieku do predaja nielen v lekárňach, ale aj na benzínových pumpách a vo väčších samoobsluhách sa vzrušenie okolo jeho objavenia už utíšilo. Má i svojich skalopevných zástancov a horlivých propagátorov, medzi ktorých patrí napríklad známy český umelec a voľakedajší chýrny baletný tanečník Vlastimil Harapes. Netají sa tým, že prípravok vyskúšal: "Z vlastnej skúsenosti som sa ubezpečil, že prostriedok funguje -- a to s pozitívnymi výsledkami."
Zástupca spoločnosti Pharma Trade AG, ktorá tento liek distribuuje -- Václav Pivný -- pre pražské Hospodářské noviny zase uviedol: "Výrobok si našiel zákazníkov najmä u ľudí, ktorí majú v pracovnej náplni najrôznejšie stretnutia a obchodné rokovania. Pri podobnej príležitosti konzumácia alkoholu zohráva významnú spoločenskú úlohu. Týmto konzumentom výrobok prináša pokojné ráno s čistou hlavou, so zachovaním príznakov zdravého a optimistického človeka."
Nech už je to pravda či nie, isté je, že Ministerstvo zdravotníctva ČR prípravok po klinických testoch schválilo, čo otvorilo cestu jeho distribúcii do verejného predaja. I tak však asi treba zdôrazniť, že ide výhradne o doplnkový prostriedok, ktorý tráviacemu ústrojenstvu pomôže v kritickej situácii, ale ktorý sám osebe nijaké zázraky nekoná.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 02:43