Ľudia bojujúci proti obezite by mali jesť viac mastných rýb -- hovorí to nová štúdia austrálskych vedcov. Predchádzajúci výskum ukázal, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách, priaznivo vplývajú na kardiovaskulárny systém človeka a znižujú riziko srdcových chorôb. Teraz však tím austrálskych vedcov zistil, že aj obézni ľudia môžu ťažiť z priaznivých účinkov týchto kyselín, ak budú aspoň trochu cvičiť. Malé dávky omega-3 mastných kyselín kombinované s trochou pohybu vedú k výraznému úbytku hmotnosti. Ak však človek len konzumuje tuk alebo len cvičí, výsledky nebudú ani zďaleka také viditeľné, tvrdí profesor Peter Howe z University of South Australia. Rybací tuk zvyšuje elasticitu stien žíl a zlepšuje tak prísun krvi do svalov počas cvičenia. (SITA)