StoryEditor

Ľudia sa delia na chorých a nediagnostikovaných

07.11.2005, 23:00

V druhej časti tohto článku (prvá časť bola uverejnená 4. októbra) by som rád spomenul niekoľko myšlienok, techník, rád a receptov, ktoré by mohli pomôcť ozdraviť telo, psychiku a vzťahy medzi ľuďmi tým, ktorí chcú komunikovať a učiť sa. Už teraz sa teším na vaše názory, postoje a rady, aby som sa mohol učiť a komunikovať s vami.

Základný vzorec vzniku chorôb, problémov a disharmónií v živote človeka:

1. psychický blok
2. energetický blok
3. telesný blok

Psychický blok
nastáva v človeku: buď ako starý vzorec, ktorý sme si osvojili podvedome v prenatálnom alebo postnatálnom veku života, alebo ako vedomé nárazové konfliktné prežívanie stresu (rozdielnosť subjektívnych očakávaní a objektívnych možností reality okolo nás, či nemožností zrealizovať tieto očakávania v danom časopriestore). Je zrejmé, že sa zaoberáme tým, čo má pod patronátom naše vedomie, t.j. asi 5 % všetkých funkcií nášho organizmu a 95 % funkcií má na starosti naše podvedomie. Na ilustráciu uvediem jeden príklad: obvinil/la vás váš/vaša partner/ka z toho, že sa správate ako jeden z vašich rodičov? Zamyslite sa, asi niečo na tom bude! Či sa vám to páči, alebo nie, s niektorým z nich ste sa podvedome identifikoval a budete mať tendenciu správať sa ako ten dotyčný rodič, nezávisle od toho, či sa vám to ako dieťaťu páčilo, alebo nie. Vedomie zachováva permanentnú zmenu, vyrába stále nové a nové potreby. Podvedomie zachováva rovnováhu -- geniálne, ale aj ako najväčší pankhart (tak mu hovorím ja, lebo pracuje v prítomnom čase priebežnom ako dokonalý stroj a pozná len rozkazovací spôsob. Buď reprodukuje zdravie a šťastie, alebo choroby a nešťastie. Vráťte sa do detstva a nájdete tam zvyky aj zlozvyky človeka -- vychovávateľa.

Energetický blok

nastáva v človeku ako ďalšia prílivová vlna. Tento blok nastáva v čakrách alebo v meridiánoch. Príroda ako celok a rovnako aj náš organizmus majú svoje ročné obdobia, lunárne cykly, denné, hodinové a minútové režimy. My sme na ne pozabudli, a preto ich ignorujeme. Ich existenciu vnímame, až keď nastáva spontánne vypnutie spojené s bezvedomím, pri chronickej vyčerpanosti, popudlivosti, únave a depresii, konfliktnosti, precitlivenosti a agresívnosti, alebo totálnej letargii či chladnej ignorancii.

Telesný blok

nastáva vtedy, keď "To" začne bolieť a pod. Bolesť, porucha fungovania nielen celku, ale aj jeho jednotlivých orgánov, nastáva práve preto, aby vlastná psychika vedela, kde robí chybu. Rozmanitosť chorôb svedčí o rozmanitosti psychických príčin, blokov a chybných vedomých-podvedomých vzorcov sediacich v našej hlave. Hovorí sa, že neexistujú dve rovnaké choroby. Samozrejme, veď neexistujú rovnako sa správajúci, prežívajúci a žijúci ľudia. Môžu mať veľa spoločného, ale v skutočnosti sú oveľa rozdielnejší, ako sa zdá, a preto aj symptómy budú nielen iné a odlišné, ale aj terapia musí byť diferencovaná. Podobné symptómy upozorňujú každého na niečo iné, alebo v inej podobe.
Terapia prebieha opačne ako choroba vznikala: od tela cez energetiku až k psychike. Najideálnejšia je forma komplexného zásahu, ale tú musia aplikovať paralelne minimálne tri subjekty. Prečo?, to vám vysvetlím v nasledovných kapitolách budúcich čísel týchto novín. Medicína tohto tisícročia sa určite bude zameriavať viac na psychiku, oblasť vzniku chorôb, než na telesnú symptomatiku, oblasť prejavu chorôb. Tam je, a bude najideálnejšia prevencia. Samozrejme, že harmonizácia energetických rytmov tela sa ako nevyhnutný režim bude musieť natrénovať a osvojiť človekom už od útleho detstva. Aby sme sa nemuseli deliť na chorých a nediagnostikovaných, ale na zdravých a zdravších.
Nabudúce čitateľov Hospodárskych novín oboznámim s niektorými historickými, teoretickými faktmi a technikami starostlivosti o zdravie, psychickým významom chorôb, autoterapeutickými postupmi, zaujímavou literatúrou a ľuďmi pracujúcimi v tejto oblasti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 01:24