StoryEditor

Morská soľ nie je zdravšia

07.11.2005, 23:00

Prieskum trhu ukázal, že zatiaľ čo celkový predaj soli klesol, predaj morskej a kamennej soli stúpol, pričom výrazný počet kupujúcich uviedol, že tento produkt kupujú "zo zdravotných dôvodov".
Ľudia, ktorí namiesto normálnej soli používajú morskú alebo kamennú v nádeji, že je zdravšia, sa hlboko mýlia. Potvrdili to výsledky výskumu vykonanom vo Veľkej Británii, o ktorých informuje skupina Consensus Action on Salt and Health (CASH). Spotrebitelia si myslia, že morská či kamenná soľ je v istom zmysle "lepšia" než klasická jedlá. Tento mylný názor možno sčasti pripísať rozšírenému používaniu morskej soli vplyvnými kuchármi v televízii, ktorí súčasne presadzujú aj zdravú výživu.
Vedci však varujú, že sodík obsiahnutý v soli so svojím vplyvom na srdce a cievy spôsobuje vysoký krvný tlak, a to bez ohľadu na to, v akom type soli sa nachádza. Žiadny typ ani značka soli obsahujúcej sodík nie je o nič zdravšia ani bezpečnejšia než akákoľvek iná. Ľudské telo potrebuje na svoju normálnu funkciu len jeden gram sodíka denne. Niektorí ľudia však dokonca konzumujú až 20 -- 25 gramov soli.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 03:29