StoryEditor

Krásna aj po päťdesiatke

06.06.2003, 00:00

Za posledných 50 rokov sa výrazne predĺžila priemerná dĺžka života ženy na 81 rokov. Ak zoberieme do úvahy, že priemerný začiatok menopauzy je okolo päťdesiateho roku života, tak môže postmenopauzálne obdobie trvať 25 a viac rokov. Je teda evidentné, že jedna z výziev dermatologickej spoločnosti je porozumieť kožným zmenám, ktoré sú asociované s peri- a postmenopauzálnym obdobím. Tieto zmeny budú vo veľa prípadoch nastupovať na slnkom alebo inak poškodenej koži. To je tiež jeden z dôvodov, prečo treba dôkladne porozumieť tejto interakcii.
Proces fyziologického starnutia postihuje celé telo a v neposlednom rade aj kožu, na ktorej sú zmeny dosť výrazné. Ide hlavne o stratu elastickosti kože. Elastínové vlákna v starej koži sú oveľa redšie a menej organizované na rozdiel od mladej a nepoškodenej. V starnúcej koži sa tiež postupne znižuje počet buniek. Dá sa teda povedať, že fyziologické starnutie kože je vlastne súhra viacerých atrofických zmien odohrávajúcich sa v priebehu času.
Výskum v posledných rokoch naznačil, že koža reaguje veľmi citlivo aj na zmenu hladiny hormónov počas menopauzy. Postupné vyhasínanie aktivity vaječníkov spôsobuje atrofiu, suchosť a blednutie kože, no nie všetky ženy reagujú na hormonálne výkyvy rovnako.
Zmena hladiny androgénov a estrogénov počas menopauzy má tiež veľmi významný vplyv na funkciu potných a mazových žliaz v koži. Výskum dokázal, že znížené hladiny estrogénov vedú k vysychaniu pokožky a postupnej strate elasticty. Pri substituovaní hormonálnych deficitov farmakologickými prípravkami sa pozorovalo celkové zlepšenie stavu kože.
Na záver treba skonštatovať, že aj napriek neúprosnosti času existuje na trhu množstvo prípravkov, ktoré dokážu spomaliť účinky starnutia pleti. Tento fakt spolu so správnou životosprávou, rozumným opaľovaním, používaním ochranných krémov a vyhýbaniu sa soláriám zaručí zdravý a svieži vzhľad ženskej pleti ešte dlho po menopauze.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 16:01