StoryEditor

Začnite nový život

06.02.2003, 23:00

Konečne je tu už február. Po koncoročnom zhone prišlo uvoľnenie. Za vami sú aj ,,povinné" návštevy príbuzných a rodinné hádky vyplývajúce z nekonečného stresu. To všetko je preč. A pred vami je celý rok. Rok, ktorý môže byť oveľa lepší ako ten predchádzajúci. Stačí len chcieť...

Priznám sa, milujem február. Je totiž prísľubom nového začiatku. Je to čas, kedy sa človek cíti neskutočne silný, plný elánu a príma nápadov. Dokonca aj zimná depresia na chvíľu ustúpila do úzadia. Jednoducho, akoby chcel človek začať nový život. A vlastne, prečo nie? Ak nie ste spokojní s tým, čo máte, ak chcete zmeniť seba, svoje súkromie či kariéru, urobte to práve teraz.

Najlepšia filozofia je úsmev
Cítite sa unavení a starí? Máte pocit, že váš život ovládajú len samé prízemné starosti, že sa točíte iba okolo nezaplatených účtov, problémov s deťmi a nepríjemnosťami v práci? A navyše, už nedokážete pookriať ani cez víkendy? Zmeňte to! Vráťte sa do čias, keď ste boli nadšenými optimistami, plnými smiechu a dobrej nálady, ktorí na posedeniach s priateľmi zabávali celú spoločnosť. Že sa to nedá? Tak na to zabudnite! Je to ľahšie, než si myslíte. Na začiatok treba len trocha disciplíny a viery v to, že život sa neskladá iba z povinností a nepríjemností.
K všetkým novoročným predsavzatiam, ktoré ste si dali, pridajte ešte jedno. Sľúbte si, že aspoň na hodinku denne hodíte za hlavu všetky starosti a budete vychutnávať život. Môžete zájsť s priateľmi na pohár červeného vína, pozvať svojho partnera do kina, vybrať sa s deťmi na skvelú sánkovačku, či v lete sadnúť na bicykel. Alebo sa ponorte do dobrej knihy, doprajte si voňavý kúpeľ či masáž celého tela. Skrátka, doplňte si energiu, ktorú vám odčerpávajú pracovné problémy a každodenné stresy. Ak sa vám podarí každý deň aspoň na chvíľu vypnúť, oveľa ľahšie zvládnete všetky starosti bežného dňa.
Ak chcete zastaviť starnutie, vráťte sa k svojim záľubám z mladosti. Alebo si nájdite nové. Venujte sa koníčkom, pri ktorých pookrejete. Otvoria vám nové obzory, pomôžu vám zoznámiť sa s novými ľuďmi. Takže pokojne cestujte, maľujte, športujte..., ale predovšetkým neseďte doma a nenadávajte na život.
Pamätajte, že najlepšou životnou filozofiou je úsmev. S ním určite prekonáte všetky nepríjemnosti. Usmievajte sa na svojich blízkych, ale aj na svojich nepriateľov. Uvidíte, že ich tým odzbrojíte a budete mať od nich pokoj. Stačí si to len vyskúšať.

Nezabúdajte na rodinu
Astrológovia tvrdia, že rok 2003 bude rokom rodiny. Ľudia budú mať snahu posilniť rodinné vzťahy, aby sa tak obrnili proti nepriazni vonkajšieho prostredia, proti tvrdým zákonom, ktoré vládnu v spoločnosti, proti necitlivosti, chladu a bezočivosti, ktorá sa vo svete derie do popredia. Oveľa viac než kedykoľvek predtým si ľudia začnú vážiť lásku. Budú totiž pociťovať jej deficit. Preto nezabúdajte na svojich najbližších a upracte si vzťahy v rodine.
Možno máte pocit, že ste sa počas minulého roka s partnerom odcudzili. Tento rok to môžete napraviť. A začnite hneď v januári. Zmeťte zo stola všetky nezhody, ktoré medzi vami boli, zabudnite na vianočné hádky, ktoré sú v rodinách typické, a nepripomínajte si, čím vás partner naposledy "vytočil". Namiesto toho hľadajte nové začiatky.
Skúste si spomenúť na deň, kedy ste partnera prvýkrát stretli. Vybavte si v mysli, ako vyzeral, čo mal oblečené, ako sa správal. Porozmýšľajte nad tým, čo vás na ňom najviac zaujalo. A pripomeňte si chvíle, ktoré boli vo vašom spoločnom živote najkrajšie. Ak máte pocit, že sa od seba vzďaľujete, vráťte sa k tomu, čo vás spájalo. Chodievali ste na dlhé prechádzky, alebo ste hrávali spolu biliard, či jazdili na bicykloch? Tak sa k tomu vráťte. Ak máte malé deti, určite sa nájde niekto kto ich postráži. Ak sú vaše deti už odrastené, tým skôr sa s partnerom pustite do spoločných záujmov. Čoskoro totiž ostanete sami, už sa váš život nebude točiť okolo detí, a práve v tejto chvíli hrozí najväčšie odcudzenie. Preto pozor! Ak nechcete partnera stratiť, začnite hľadať, čo vás spája a zabudnite na to, čo vás rozdeľuje.
Pri všetkých povinnostiach a pracovných problémoch, ktoré máte, nezabúdajte ani na deti. Alebo chcete, aby si na svoje detstvo spomínali len ako na čas presedený pred televízorom, pretože otec celé dni pracoval a matka sa starala o domácnosť? To iste nie. Preto si každý deň nájdite čas aspoň na krátky rozhovor so svojimi ratolesťami a cez víkend si určite naplánujte spoločný program. Aby sa vám nestalo, že o pár rokov vaše deti nebudú mať čas na vás...

Dokážete, čo len chcete
Možno máte kariéru, po akej túži každý. A možno nie. Ak sa vám zdá, že vaša kariéra stojí na mŕtvom bode, využite v januári prílev odhodlania a síl a zmeňte to. Nemusíte hneď dávať výpoveď a vrhať sa na pochybné inzeráty v novinách. Na začiatok možno postačí zapísať sa do kurzu cudzieho jazyka, potrápiť sa s počítačom, alebo sa naučiť podvojné účtovníctvo. Zdokonaľujte sa, rozširujte svoje vedomosti a schopnosti. A potom čakajte na tú správnu príležitosť. Určite nenechá na seba dlho čakať. Ide len o to, aby ste boli pripravení.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. október 2024 12:25