StoryEditor

Vyliečené Dudince majú veľké plány

03.10.2005, 00:00
Málokto však vie, že toto mestečko na juhu Slovenska je svojou polohou a klímou ideálnou dovolenkovou destináciou nielen pre Slovákov, ale i pre niekoľko tisíc zahraničných turistov ročne. Dudince sú totiž miestom s najväčším počtom slnečných dní a najmenším počtom veterných dní v roku na Slovensku.

Málokto však vie, že toto mestečko na juhu Slovenska je svojou polohou a klímou ideálnou dovolenkovou destináciou nielen pre Slovákov, ale i pre niekoľko tisíc zahraničných turistov ročne. Dudince sú totiž miestom s najväčším počtom slnečných dní a najmenším počtom veterných dní v roku na Slovensku.
Veľké upratovanie
"Tepláková filozofia kúpeľov spred roku 1989 je už dávno minulosťou," hovorí predseda Predstavenstva Kúpeľov Dudince Peter Zimerman. Po tom, čo v roku 2002 majoritný podiel akcií kúpeľov odkúpil nový investor, začalo sa v Dudinciach "veľké upratovanie".
Trvalo takmer rok, kým padlo definitívne rozhodnutie zostať v biznise a investovať do rekonštrukcie hotelov i areálu. Zároveň sa majoritní akcionári rozhodli všetky výnosy investovať naspať do rozvoja firmy.
Len rekonštrukcia tepelného hospodárstva si vyžiadala 25 miliónov. "To bola jedna z prvých investícií, ktorú sme museli urobiť, ak sme chceli zefektívniť prevádzku kúpeľov," približuje situáciu Peter Zimerman.
Spoločnosť si vzala investičný úver 20 miliónov korún od VÚB banky a začala sa rekonštrukcia. V roku 2003 spoločnosť Lograco zvýšila základné imanie o ďalších 100 miliónov a investovala do rekonštrukcie hotela Rubín, reštaurácií a časti balneoterapie, ktoré dnes na európskej úrovni slúžia nielen na liečebné pobyty, ale aj na prevenciu a relax.
Lenže prelomové roky 2003 až 2005 boli náročné aj z iného hľadiska. Zmenili sa zákony upravujúce poskytovanie kúpeľnej starostlivosti a bolo ťažké predpokladať, či v januári 2004 aj 2005 budú kúpele obsadené na 10 alebo 60 percent. Predstavenstvo Kúpeľov Dudince sa preto rozhodlo riešiť situáciu kontokorentným úverom. Požičali si z VÚB banky ďalších 10 miliónov, aby nemuseli prepúšťať zamestnancov. Oplatilo sa. Klienti zostali kúpeľom verní a po rozbehu sezóny spoločnosť úver splatila.
Je čo ponúknuť
Súčasne s rekonštrukciou kúpeľov sa majitelia orientovali na zlepšenie servisu a kúpeľných procedúr, aby mohli osloviť aj zahraničnú klientelu. "Našou základnou filozofiou je nešetriť na vzdelaní ľudí. Školíme personál medicínsky, ale aj čo sa týka jazykovej stránky a stránky komunikačnej. Organizujeme rôzne kurzy komunikácie s klientom, pretože práve tá vytvára základ dlhodobého vzťahu klienta k nám. Chceme, aby sa z Kúpeľov Dudince stala oáza pohody a relaxu, kde budeme našich klientov rozmaznávať, aby zabudli na každodenné stresy," opisuje zmeny Zimerman.
Dnes majú Kúpele Dudince klientelu z Nemecka, Maďarska, Česka, Holandska i Kanady. Sú vyhľadávaným miesto pre všetkých, ktorí hľadajú oddych v tichom prírodnom prostredí v lone prírody.
Okrem medicínskej starostlivosti poskytujú množstvo relaxačných procedúr pre ľudí s rôznymi požiadavkami. "V programe máme aj prevenciu a diagnostiku, centrum relaxu pre celú rodinu a mnoho iných zaujímavostí," približuje Zimerman.
Šéf predstavenstva kúpeľov má v pláne aj ďalšie aktivity. "Spájame príjemné s užitočným a ponúkame aj jazykovo-relaxačné pobyty. Do konca prvej októbrovej dekády sprevádzkujeme nové špičkovo vybavené kongresové miestnosti spolu s kapacitou až do 250 ľudí, aby sme vyhoveli aj firemnej klientele."
Z príspevku, ktorý získali kúpele z fondov Európskej únie, investičného úveru od VÚB a pripravovaného zvýšenia základného imania plánujú dokončiť rekonštrukciu balneoterapie a letného kúpaliska. Pribudnú aj ďalšie možnosti na športovanie a zábavu
Využiť potenciál
Dovolenkový, liečebno-medicínsky komplex v Dudinciach dostal za posledné dva roky novú tvár. Zimerman je spokojný a očakáva, že v priebehu najbližších piatich rokov budú Dudince bodovať v prvej trojke hodnotenia ekonomického týždenníka Trend, TOP Trend v odvetví kúpeľníctva.
Čo však majú Dudince nepochybne unikátne už po stáročia a aj dnes, je voda. Ak by ste totiž chceli nájsť prameň s podobným zložením liečivých látok, museli by ste vycestovať poriadne ďaleko. Do francúzskeho Vichy, alebo až do Japonska.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 23:16