StoryEditor

Farmaceutický biznis naďalej rastie

07.05.2007, 00:00

Frankfurt -- Farmaceutické firmy vlani dosiahli rekordné zisky. Podľa prepočtov denníka Handelsblatt sa dvadsiatim vedúcim firmám podarilo zvýšiť celkový prevádzkový zisk o desať percent -- na 124 miliárd dolárov. Obrat stúpol asi o osem percent.
Skeptické prognózy, že by sa mohol zisk brandže znížiť kvôli blížiacemu sa vypršaniu patentov a silnej konkurencii výrobcov generík, sa zatiaľ nenapĺňajú.
Priaznivý vývoj by, naopak, mohol v tomto roku ešte pokračovať. Ratingová agentúra Moody`s napríklad počíta tak so zvyšovaním obratu, ako aj so stabilnými maržami. Standard & Poor`s poukazuje na mierne riziká a dobré základné údaje. Podľa nich by sa lepšie malo dariť európskym koncernom, výkon americkej konkurencie bude zrejme slabší.
Napreduje prvých desať
Obrat na trhu s medikamentmi sa vlani podľa prepočtov výskumnej spoločnosti IMS Health zvýšil o sedem percent na 643 miliárd dolárov. Z nich asi 60 percent tvorí -- podľa výpočtov Handelsblattu -- dvadsať najväčších firiem. Podiel týchto "superhráčov" sa od roku 2000 zvýšil zhruba o štyri percentá.
Vďaka tomu narástli od začiatku desaťročia prevádzkové a čisté zisky o viac než dve tretiny. Prvej desiatke najväčších sa pritom darilo výrazne lepšie než ostatným. Dokazuje to, že veľkým farmaceutickým koncernom sa aj v čase slabšieho rastu darilo výnosy neustále zvyšovať.
Riešením boli predovšetkým najrôznejšie akvizície či úsporné programy. Len náklady na správu a distribúciu sa za posledných šesť rokov znížili o tri percentuálne body na 31 percent obratu.
Menej šťastia pre jednotku
Najväčší posun sa od roku 2000 podaril firme Sanofi. Tá vďaka prevzatiu konkurenta Aventis zvýšila svoj podiel na trhu z 1,5 na 5,5 percenta.
Naopak, jednotke na trhu Pfizeru akvizície veľké šťastie nepriniesli. Hoci podiel koncernu v roku 2003 vďaka kúpe spoločnosti Pharmacia stúpol o viac než osem percent, vzápätí klesol takmer o 1,5 percentuálneho bodu. Vzhľadom na vypršanie ďalších patentov a nedostatku nových produktov bude pravdepodobne naďalej klesať.
Siegfried Hoffmann

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 00:05