StoryEditor

Rozvoj stavebníctva pomohol aj rodinnej firme

19.03.2006, 23:00
Oživenie stavebníctva na Slovensku podporilo aj rozvoj firiem, zaoberajúcich sa touto činnosťou. Vo viacerých prípadoch ide o rodinné spoločnosti. Najčastejšie sa však orientujú na zákazky malých stavebníkov a ich živnosť je ohraničená tradičnými stavbárskymi remeslami.

Oživenie stavebníctva na Slovensku podporilo aj rozvoj firiem, zaoberajúcich sa touto činnosťou. Vo viacerých prípadoch ide o rodinné spoločnosti. Najčastejšie sa však orientujú na zákazky malých stavebníkov a ich živnosť je ohraničená tradičnými stavbárskymi remeslami. Spoločnosť Bala a. s. z Holíc patrí medzi výnimky. "Jej výnimočnosť spočíva predovšetkým v raste a rozvoji spoločnosti, v jej výkone a kvalitách ponúkaných služieb," hovorí firemná poradkyňa VÚB banky Terézia Kurucová.

Rýchly rast
Keď sa manželia Némethovci rozhodli pre živnosť, ich úsilím bolo postaviť solídnu firmu na pevných základoch s komplexnou ponukou stavebných, montážnych a dopravných služieb. Už krátko po zápise do obchodného registra ako spoločnosti s ručením obmedzeným sa stali akciovou spoločnosťou. Ich obrat po roku od jej založenia dosahoval už 70 miliónov korún.
Dynamický rast podniku pokračoval ďalej. Dominovali mu stavebné, montážne, dopravné, ale aj inžiniersko-poradenské služby. Pribudla aj výroba a montáž okien, neskôr výroba vápna. Bala patrí v súčasnosti medzi tri najväčšie stavebné organizácie v regióne Šamorína, Galanty a jej činnosť zasahuje aj ďalšie južné okresy.

Nové investície
Základom úspechu je dobre zorganizovaná práca a jej kvalita. "Každá bunka je životaschopná vtedy, keď si na výrobnú a správnu réžiu vie zarobiť," hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Ladislav Németh. "Nemôže byť teda závislá len od iných buniek vo firme, inak by sa mohla celá firma zosypať. Keď chcete byť úspešní, nesmiete sa vrátiť k tomu, čo bolo, čo sa neosvedčilo," dodal.
To všetko so sebou prinášalo potrebu nových investícií. Bolo nevyhnutné kupovať výkonnejšie stroje a investovať aj do vlastnej výstavby firmy. Podnikatelia sa preto snažili využiť služby bankových domov. Nie vždy však boli spokojní so spoluprácou, niekde ich už na začiatku rokovaní odradili vzťahom k podnikateľom. "Jedna vec je pôžička, druhá, za akých podmienok vám ju ponúkajú, ale neraz aj ako ju
ponúkajú," hovorí Németh.
Keďže s VÚB bankou mal dobré skúsenosti, v roku 2003 nadviazali užšiu spoluprácu v oblasti investičných stimulov, keď Bala pripravovala ďalší investičný projekt. "S uspokojením, ale i tak trocha prekvapením pán Németh zistil, že vieme vyhovieť jeho potrebám," spomína Terézia Kurucová. "Dnes každá banka ponúka služby, no všetko je to o ľuďoch, o ich vzťahu k práci, ku klientom," hodnotí vzťah s bankou podnikateľ. Dôverujú si, a to je cenná devíza do budúcnosti.

Ponuka samosprávam
"Ak sme chceli byť úspešní, museli sme si určiť priority a vybrať skupinu zákazníkov, na ktorých sa budeme orientovať," podčiarkuje Németh. Svoje služby ponúkajú predovšetkým rozpočtovým organizáciám, mestám, obciam i väčším firmám v regióne. "Sú to veľmi dobrí klienti, ktorí síce ťažko platia, ale platia," tvrdí Németh. Oslovujú s ponukou i veľké zahraničné firmy a nezabúdajú ani na individuálnych stavebníkov, výstavbu rodinných domov.
V súčasnosti firma Bala, ktorej ďalším akcionárom je od roku 1999 spoločnosť Seed Capital Company, dosahuje oproti roku 1999 takmer päťnásobný nárast obratu. Je nositeľom osvedčení a certifikátov kvality podľa noriem EÚ. Medzi svoje služby zaradila v tomto roku výrobu zariadení na čistenie a úpravu vôd, na likvidáciu splaškov a kalov, ale aj dodávku a montáž hydroventilačných obkladov i protihlukových bariér. Rozšírila aj inžiniersku a poradenskú činnosť v oblasti životného prostredia.

Vlastné bytové domy
Plány spoločnosti do budúcnosti predstavujú ponuku služieb obciam, mestám v regióne. Chcú podať aj pomocnú ruku pri rozvoji vidieka. Vizitkou ich práce sú napríklad rezidenčné domy v Šamoríne, Lúči na Ostrove, v Holiciach či Hamuliakove, cestné komunikácie v Šamoríne a ďalšie obytné domy v Stupave a Záhorskej Bystrici.
Vedenie firmy Bala pociťuje zlepšujúcu sa ekonomickú situáciu občanov, a preto vyčlenilo do budúcnosti priestor aj na toto podnikanie.
Podľa predsedu predstavenstva im však "zákazníci nepadajú sami z neba", ale musia na ich získavaní tvrdo pracovať. Budúcnosti sa však neobávajú, chcú urobiť opäť krok dopredu a pustiť sa do ďalšieho veľkého projektu. "Stavať vlastné bytové domy a byty potom ponúkať na kúpu. Teda chceme byť investormi, zároveň budeme stavby realizovať a výsledky našej práce potom aj predávať," prízvukuje Németh.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 07:31