StoryEditor

Peter Svitek: Vietnamci chcú, aby sme otvorili ambasádu

10.09.2007, 00:00

Prejavilo sa oživenie kontaktov s Vietnamom po minuloročnej návšteve prezidenta Ivana Gašparoviča, kde ho sprevádzali aj podnikatelia?
- Záujem našich podnikateľov o Vietnam sa prebúdza. Možnosti sa črtajú pri výrobe a oprave špeciálnej techniky dovezenej do Vietnamu ešte pred rokom 1989. Zatiaľ je však vzájomná obchodná výmena pre nás značne negatívna, pretože náš dovoz výrazne prevyšuje vývoz.

O ktoré komodity ide?
- Z Vietnamu dovážame obuv, kávu a čaj, kaučuk, textílie a odevy, vyviezli sme jadrové reaktory, kotly, stroje, prístroje a mechanické nástroje, keramické výrobky, železo a oceľ a organické chemické výrobky.

Záujem presadiť sa tam prejavuje firma Istrokapitál.
- Pre Vietnam to nie je strategický investor. Finančné skupiny z celého sveta si všimli dynamický rast vietnamskej burzy. Ale v mnohých prípadoch ide o špekulatívny kapitál. Vo Vietname by sa mohli uplatniť naši podnikatelia predovšetkým v stavebníctve pri budovaní energetickej a dopravnej infraštruktúry, v strojárstve a špeciálnej technike.

V bývalom Československu študovalo vyše 20-tisíc Vietnamcov. Dokázali by sme využiť ich znalosti a posilniť tým vzťahy?
- Veľmi dobre poznám túto komunitu, keďže som vo Vietname pôsobil. Mnohí z nich sú na významných postoch. Tiež majú záujem, aby Slovensko otvorilo vo Vietname zastupiteľstvo. Jeho nedávne zrušenie v časoch boomu v krajine naši českí kolegovia prijímali s úsmevom ako poľutovaniahodný krok. Žiaľ, v tom období ministerstvo hospodárstva riadil úplne nekompetentný Pavol Rusko. Osobne som vtedy zatváral úrad obchodného zástupcu v Indonézii, a hoci som sa snažil argumentovať významom obchodnej inštitúcie, minister mi ani neodpovedal. Zriadenie ambasády vo Vietname je teraz aktuálne na našom ministerstve zahraničných vecí, kde prebieha audit a až na jeho základe sa prehodnotia potreby v otázke efektivity našich zastupiteľských úradov.

01 - Modified: 2003-06-10 07:31:41 - Feat.: 0 - Title: Korupcia nám pije krv aj po kampani
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 07:50