StoryEditor

Ako sa vybavujú doklady

13.12.2005, 23:00

* Občiansky preukaz
Občiansky preukaz musí mať každý, kto dosiahol vek 15 rokov. Vydá mu ho okresný úrad podľa miesta trvalého pobytu, pričom prvé vydanie je zdarma. Žiadateľ musí štandardne predložiť rodný list, prípadne aj krstný list či doklad o rodnom čísle, ak to nie je uvedené na rodnom liste. Ďalším potrebným dokladom je potvrdenie o hlásení trvalého pobytu. K tomu žiadateľ potrebuje dve rovnaké neretušované fotografie, ktoré môžu byť čiernobiele, ako aj farebné. Podmienkou je, aby boli vyhotovené na hladkom a lesklom polokartóne s rozmerom trikrát 3,5 centimetra. Žiadateľ o preukaz sa nesmie fotografovať v inom ako občianskom odeve, s prikrývkou hlavy a s okuliarmi s tmavými sklami. Výnimkou zo zákona sú iba rehoľné sestry. V prípade, že človek žiada o vydanie nového preukazu, musí odovzdať aj ten starý, v takom prípade mu stačia iba fotografie.
Ak sú doklady cudzojazyčné, je potrebný overený preklad do slovenčiny, ak však ide o české dokumenty, tie sa uznávajú aj nepreložené v prípade, že boli vydané pred 1. januárom 2003. Správne poplatky sa neplatia aj v prípade, ak sa preukaz vydáva z úradnej moci. Najčastejšie k tomu dochádza, ak preukazu vypršala jeho platnosť (štandardne 10 rokov), ďalej pri zmene názvu obce, ulice a jej číslovania. V ostatných prípadoch treba poplatok zaplatiť formou kolku. Po novom to bude 150 korún namiesto súčasných 50, ak pôjde o vydanie nového preukazu ako náhradu za stratený, poškodený alebo ukradnutý, poplatok bude 500 korún, kým doteraz to bolo 200 korún.

* Cestovný pas
Vydáva ho okresné riaditeľstvo Policajného zboru podľa miesta trvalého alebo prechodného pobytu občana. Pri podaní žiadosti je potrebné predložiť občiansky preukaz, ak ho žiadateľ nemá, tak rodný list a osvedčenie o štátnom občianstve SR. Správny poplatok sa taktiež platí kolkom. Každý musí o pas požiadať osobne, takže aj deti mladšie ako 15 rokov musia byť pri podaní žiadosti prítomné, a to aj napriek tomu, že žiadosť podávajú ich zákonní zástupcovia. Ich tvár totiž treba elektronicky nasnímať, rovnako ako dospelých. Výnimka platí iba pre bezvládnych ľudí.
Pri vybavovaní pasu je dôležitý aj vek jeho budúceho majiteľa. Závisí od neho nielen dĺžka platnosti pasu, ale aj cena, ktorú za jeho vydanie treba zaplatiť. Ak o vydanie pasu žiada človek starší ako 15 rokov, zaplatí zaň 1 000 korún, ak mu stačí vybavenie do 30 dní. V prípade, že ho potrebuje do dvoch pracovných dní, cena je 4 000 korún. Platnosť takéhoto pasu je 10 rokov. Ak je vek žiadateľa od piatich do 15 rokov, poplatok za vydanie pasu v 30-dňovej lehote je 400 korún, do dvoch pracovných dní 1 600 korún. Jeho platnosť je však v porovnaní s predchádzajúcim prípadom polovičná: päť rokov. Najlacnejší pas môžu mať deti mladšie ako päť rokov. Ich pas síce bude mať iba dvojročnú platnosť, cena zaň však bude iba 250 korún za vybavenie do 30 dní a 1 000 korún pri dvojdňovej vybavovacej lehote. Tieto deti si však môžu dať do pasu zapísať rodičia, ak sú staršie ako päť rokov, musia mať svoj vlastný.
Platiť za pas netreba, ak došlo k zmene rodného čísla jeho držiteľa z úradnej moci, alebo ak sa v ňom našla chyba, ktorú zapríčinil buď jeho výrobca alebo úrad, ktorý ho vydal.

* Vodičský preukaz
Vydáva ho okresný dopravný inšpektorát. Ak ide o prvý preukaz, treba sa obrátiť na úrad, na ktorom žiadateľ zložil odbornú skúšku, ak o ďalší, dôležité je miesto trvalého pobytu žiadateľa. Okrem úspešného zloženia odbornej skúšky (predpisy o cestnej premávke, náuka o vozidlách a ich údržbe, vedenie vozidiel) potrebuje aj lekársku prehliadku. To neplatí, ak nejde o vydanie prvého preukazu. Fotky nie sú potrebné, keďže tvár sa nasníma elektronicky. Ak ide o žiadosť o vydanie nového vodičského preukazu ako náhradu za starý, doklady o splnení podmienok nie sú potrebné. Za vydanie preukazu sa po novom bude platiť 200 korún namiesto súčasných 100, ak pôjde o náhradu za stratený, zničený alebo poškodený preukaz, poplatok je 400 korún, v prípade krádeže 200 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 02:15