StoryEditor

Kúpa a predaj chaty a lúky

29.03.2006, 00:00

Kúpa a predaj chaty
V roku 1985 som kúpil rozostavanú chatu, ktorú som dostaval a v roku 2005 som ju drahšie predal. V lete som ju dva mesiace prenajímal a zo zisku som platil pravidelne daň z príjmu. Chatu som vlastnil ako fyzická osoba, nikdy nebola v majetku firmy. Mám platiť z predaja daň z príjmu alebo je to oslobodené od dane z dôvodu, že ju vlastním viac ako 5 rokov?
-- Predpokladám, že počas rokov, v ktorých ste chatu prenajímali, ste ju nemali zaradenú v obchodnom majetku firmy a uplatňovali ste si paušálne výdavky pri podávaní daňového priznania. Pri posudzovaní príjmov z predaja nehnuteľností, či ide o oslobodený príjem, sa vychádza z toho, či daňovník mal zahrnutú nehnuteľnosť v obchodnom majetku. Vy ste ju v obchodnom majetku firmy zahrnutú
nemali. Pretože ste o chate neúčtovali a nemali ste v nej ani trvalý pobyt, vzťahuje sa na príjem oslobodenie od dane podľa § 9 ods. 1, písm. b) zákona o dani z príjmov. To znamená, že sa skúma časový test päť rokov vlastníctva a vy ste boli vlastníkom chaty viac ako päť rokov.
Kúpa a predaj lúky
V roku 2001 som kúpil lúku, ktorú som v roku 2005 predal drahšie. Mám z tohto predaja platiť daň z príjmu?

-- V prípade hľadania odpovede na tento problém sa zasa pohybujeme v oslobodzovacích paragrafoch zákona o dani z príjmov § 9 bod 1, písm. b) tak, ako v predchádzajúcej otázke. Znova za predpokladu, že lúka nebola zaradená v obchodnom majetku firmy, prechádzame na skúmanie časového testu piatich rokov od momentu nadobudnutia lúky do dňa predaja. Ak z porovnania týchto dátumov (neuvádzate ich presne) vyplynie viac ako päť rokov, je váš príjem z predaja oslobodený. Ak posudzovaný časový test je kratší, v tomto prípade zdaníte príjem z predaja v § 8 bod 1 písm. b).
Príjem z predaja nehnuteľnosti je prípustné v súlade s bodom 5 toho istého paragrafu použiť na preukázateľne vynaložené výdavky na technické zhodnotenie, alebo údržbu a opravu nehnuteľnosti.
Hedviga Vadinová, audítorka, daňová poradkyňa, Eduko, s. r. o.
Orná pôda
Moja dcéra ako vlastníčka pozemku, ktorý zdedila po matke pred dvoma rokmi, predala jeho časť na stavebné účely. Podlieha tento príjem dani z príjmu?
-- V zmysle ustanovenia § 9 odsek 1 písm. c) zákona 595/2003 Z. z. príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov je oslobodený, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov). O dedenie v priamom rade ide vtedy, ak poručiteľom je príbuzný v priamom rade, t. j. priamy predok alebo priamy potomok (napr. rodičia, deti, starí rodičia, vnuci). Ako vyplýva z vašej otázky, vaša dcéra nadobudla pozemok priamym dedením od matky, pričom matka -- poručiteľka ho vlastnila po dobu viac ako päť rokov. To znamená, že na dcéru sa vzťahuje oslobodenie podľa vyššie citovaného ustanovenia a tento príjem z predaja pozemku je oslobodený.
Ing. Darina Salanciová

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 10:20