StoryEditor

Pracovný poriadok

01.02.2006, 23:00

Pracovný poriadok rozvádza ustanovenia Zákonníka práce v nadväznosti na špecifické podmienky na jednotlivých pracoviskách zamestnávateľa, podrobnejšie upravuje práva a povinnosti vyplývajúce z pracovného pomeru, prípadne aj vo vzťahu k jednotlivým funkciám či povolaniam.
Zamestnávatelia môžu vydať pracovný poriadok len po predchádzajúcom súhlase zástupcov zamestnancov, inak by bol neplatný. Uvedené znamená, že ak u zamestnávateľa nepôsobí žiadny zo zástupcov zamestnancov, pracovný poriadok sa nevydáva. Ak zamestnávateľ má záujem upraviť niektoré aspekty pracovnoprávnych vzťahov, môže tak urobiť vo forme nariadení alebo príkazov.
Ustanovenia pracovného poriadku musia byť v súlade so Zákonníkom práce a s ostatnými právnymi predpismi. Nie je preto možné, aby pracovný poriadok určoval zamestnávateľovi, prípadne aj zamestnancom, oprávnenia nad rámec zákona alebo obmedzoval ich v zákonných právach.
Pracovný poriadok je účinný dňom, ktorý je v ňom uvedený. Nemôže byť však účinný skôr ako bol zamestnávateľom vyhlásený. Potom je záväzný pre všetkých zamestnancov i pre zamestnávateľa. Pracovný poriadok musí im byť verejne prístupný a musia s ním byť oboznámení všetci zamestnanci. Pri zmene obsahu pracovného poriadku sa postupuje rovnako -- vyjadrenie súhlasu zástupcov zamestnancov a verejné oznámenie obsahu zmeny.
Pracovný poriadok má obsahovať okrem iného aj právnu kvalifikáciu jednotlivých prípadov porušenia pracovnej disciplíny, a to najmä z hľadiska závažnosti. Zamestnanec by mal vedieť, čo sa u jeho zamestnávateľa považuje za menej závažné a čo za závažné porušenie pracovnej disciplíny. Takže bude vedieť, aký postih ho môže očakávať, keď sa určitého porušenia dopustí. Zamestnávateľ nemôže prekvalifikovať v konkrétnom prípade jednotlivé kategórie porušení, napríklad menej závažné porušenie pracovnej disciplíny na závažné a následne okamžite skončiť so zamestnancom pracovný pomer. Ak by sa tak stalo, zamestnanec má možnosť žiadať súd o určenie neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru z dôvodu neprimeraného postihu za porušenie pracovnej disciplíny, ktoré je v pracovnom poriadku uvedené ako menej závažné.
Význam pracovného poriadku je v tom, že na jednej strane prispieva k zabezpečovaniu vnútorného poriadku a na druhej strane chráni zamestnancov pred neadekvátnymi postihmi zo strany zamestnávateľa.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 02:46