StoryEditor

Víkend pred televízorom

29.06.2007, 00:00

Sobota 30. júna
13.55, Markíza: Krotitelia duchov II
Pokračovanie hororovej komédie o partii vedcov, venujúcich sa výskumu paranormálnych javov, ktoré kvalitatívne síce ani zďaleka nedosahuje nebeské výšiny jednotky, avšak stále dokáže pobaviť. Dr. Venkman, Stanz a Spengler sa zapletú so zlovoľným karpatským šľachticom, uväzneným v obraze, ktorý sa pokúša dostať späť do sveta ľudí. Film nakrútil režisér Ivan Reitman v roku 1989 s osvedčeným hereckým ansámblom (Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Sigourney Weaverová) a hoci sa kvalitatívne naozaj nemôže porovnávať s jednotkou, niektoré gagy z neho by sa dali tesať do kameňa -- napríklad ten, ako v New Yorku pristane potopený Titanic plný duchov a správca prístavu len lakonicky skonštatuje, že lepšie neskoro ako nikdy.
16.05, Markíza: Prázdniny v Európe
Svojrázna americká rodinka Griswoldovcov pokračuje vo svojom prázdninovom turné. Priveľmi agilný otec, frustrovaná matka, pubertálne deťúrence a Európa plná nečakaných absurdných možností, ako si skomplikovať dovolenku. Nástrahy letných dovoleniek sa možno už o pár dní začnú stávať skutočnosťou, takže malé televízne postrašenie má šancu zvýšiť vašu obozretnosť. Griswaldovci nenechajú na pokoji Britániu, Francúzsko, Nemecko ani Taliansko a pri návrate domov, v samom závere filmu, to odnesie aj Amerika. Jedna z tých komédií, ktoré sa dajú pozerať zas a znova, nakrútená v roku 1985 režisérkou Amy Heckerlingovou.
21.20, Dvojka: Cool a Crazy
Niektoré dokumenty sú jednoducho lepšie ako ostatné a tento si dokonca v Chicagu vyslúžil Zlatého Huga. Nórsko-švédske rozprávanie ponúka cez štyri mužské postavy rôznych vekových kategórií kuriózny pohľad na život v bohom zabudnutom mestečku Beverlag. Úsmevné a trocha bizarné stretnutie tradície a autenticity s globalizáciou. Unikátne spojenie dokumentu a muzikálu nakrútil v roku 2001 režisér Knut Erik Jensen.
22.15, ČT1: Tí druhí
Pôsobivá mysteriózna dráma čoraz rešpektovanejšieho španielskeho režiséra Alejandra Amenábara, nakrútená v španielsko-americko-francúzskej koprodukcii v roku 2001 s pôvabnou Nicole Kidmanovou v hlavnej úlohe matky dvoch detí, ktorá čaká na návrat manžela z frontu, ale ten nechodí a nechodí. Trocha duchárčiny, atmosféra starého vidieckeho sídla, povojnové temno, zúfalstvo osamelej matky a opäť mysteriózne strašenie. Pointa v duchu M. N. Shyamalana prichádza síce trocha skôr než na konci, ale s Nicole sa dá báť naozaj presvedčivo.
00.20, Joj: 9 a pol týždňa
Erotická klasika, v ktorej si Kim Basingerová a Mike Rourke veľa o sebe nepovedia, zato spoločne strávený čas si spestrujú vyjedaním chladničky, ľahkým psychickým terorom a intímnosťami v temných uličkách. V časoch svojho vzniku (1986) veľmi kontroverzne prijatý film, predovšetkým pre vskutku odvážne a predovšetkým netradičné erotické scény. Režisér odrhovačky Flashdance Adrian Lyne, podpísaný aj pod týmto kúskom, toho síce veľa nenakrútil, ale niektoré z jeho filmov naozaj stoja za zvýšenú pozornosť.
Nedeľa 1. júla
14.00, Markíza: Jen ho nechte, ať se bojí
Síce nie úplne najznámejšie, ale právom klasická československá komédia, variovaná s muzikálom, nakrútená režisérom Ladislavom Rychmanom v roku 1977 okolo hviezdne nastupujúceho komika Luďka Sobotu. Ten stvárňuje nesmelého zastupujúceho učiteľa na ľudovej škole umenia, ktorý vyhral hudobný festival a vďaka tomu dostal ponuku, aby sa skúsil živiť komponovaním hudby. Problém je, že bez stresu nedokáže skladať. Vedľa Sobotu si v Rychmanovom filme zahrali aj Helena Vondráčková, Miloslav Šimek, Petr Nárožný a hviezda z najväčších Vladimír Menšík.
15.55, Markíza: Zajac Bugs opäť v akcii
Ďalšie zo stretnutí hereckých a animovaných filmových hviezd. Brendan Fraser, Jenna Elfmanová, zajac Bugs, káčer Daffy a ďalšie figúrky z Looney Tunes sa v bláznivej hrano-animovanej celovečernej groteske predháňajú, kto skôr nájde Modrý diamant. Film nakrútil v roku 2003 režisér Joe Dante a hoci ku klasike formátu Kto obvinil Králika Rogera ho možno sotva prirovnať, zasmiať sa na ňom dá.
22.05, Jednotka: Šakal
Ambiciózny americko-britsko-francúzsko-nemecký zabijacký triler o honbe na profesionálneho zabijaka známeho pod prezývkou Šakal, nepolapiteľného majstra kamufláže, ktorého je možné chytiť jedine tak, že sa pátrajúci spriahnu s odsúdeným írskym teroristom. Film režiséra Michaela Catona-Jonesa z roku 1997 je zaujímavý predovšetkým tým, že hlavného záporáka v ňom stvárňuje Bruce Willis, pričom ďalšími hviezdami filmu sú Richard Gere a Sidney Poitier.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 02:41