StoryEditor

Všetky cesty viedli do socbloku

19.10.2007, 00:00
Vycestovať za hranice vyžadovalo peniaze, postavenie, trpezlivosť a šťastie.

Cestovná doložka a devízový prísľub. Napäté čakanie na hraniciach, valuty od vekslákov "zašité" v kufri. Varené mäso v zaváraninových fľašiach, vrecúškové polievky, balíky cestovín či ryže... Nevyhnutné "rekvizity" každej dovolenky autom k "socialistickému" moru pred rokom 1989.

Exotika pre vyvolených
Na Cyprus či Malorku, kde malo Československo vlastné zariadenia, sa dostali vyvolení. Výnimky iba potvrdzovali pravidlo - diktatúra nemohla nič nechať na náhodu. O gréckych Aténach sme mohli podľa šéfredaktora mesačníka o cestovaní Ľubomíra Motyčku iba snívať. Aj kvôli cene - zájazd do Grécka stál neuveriteľných 16- až 18-tisíc Kčs. "Skutočné sny končili Bulharskom, Rumunskom a Juhosláviou." A to napriek postupnému uvoľňovaniu. Dokonca už v polovici normalizačných 70. rokov boli v ponuke cestoviek lahôdky ako 15-denný okružný zájazd po alžírskych oázach či výlet za polárny kruh. V 80. rokoch sa dalo ísť na farmu v mongolskej púšti Gobi.

Žobráci v socializme
K najnavštevovanejším krajinám stále patrili Bulharsko, Sovietsky zväz, maďarský Balaton a Rumunsko. Tie dominovali aj v ponuke cestoviek - v roku 1985 si človek mohol vybrať z 32 prímorských stredísk ZSSR a zo 106 bulharských hotelov. A tak sme spoznávali "stúpačkové" záchody a hnačku spúšťajúcu vodu v Bulharsku, či žobrajúce rumunské deti. Nakupovať sa chodilo do Maďarska a neskôr do Poľska. Zo ZSSR sa vozili tranzistory a hračky. Najviac sa však snívalo o juhoslovanskom Jadrane, nehovoriac o západnej Európe. "S uvoľňovaním v polovici 80. rokov pribúdalo ľudí s letnými zážitkami z Francúzska či zo Španielska," upozorňuje Motyčka.

Sladkovodné maďarské more Balaton bolo na dlhé roky pre mnohých ľudí jedinou dovolenkou v zahraničí. Výhodou Maďarska bolo, že sa tam dali nakúpiť pre nás nedostupné veci na oblečenie, či do domácnosti.
Dovolenka autom do Juhoslávie bola snom väčšiny občanov. Vycestovať ste nemohli bez dinárového prísľubu a vycestovacej doložky, ktoré nebolo jednoduché získať.
Keďže peniaze vymeniteľné na základe dinárového prísľubu nestačili, dináre, či voľne zameniteľné marky a doláre, sa zháňali na čiernom trhu za niekoľkonásobne vyššie ceny, ako bol oficiálny kurz.
Kúpalisko Eva patrilo k vyhľadávaným letným destináciam. Tí, ktorí sa nedostali k moru, vyhľadávali vodné plochy, jazerá a kúpaliská po celom Československu.
K najpopulárnejším u nás patrila Zemplínska šírava. Sladkovodné maďarské more Balaton bolo na dlhé roky pre mnohých ľudí jedinou dovolenkou v zahraničí. Výhodou Maďarska bolo, že sa tam dali nakúpiť pre nás nedostupné veci na oblečenie, či do domácnosti.
Odborárska rekreácia v Špindlerovom mlyne v Krkonošiach. Zaslúžilí robotníci, či zapálení radoví členovia strany, mohli cestovať aj do zahraničia – často na tri týždne do Sovietskeho zväzu. Majitelia poukazov do atraktívnych destinácií – ako bol Cyprus – sa žrebovali: väčšinou „vyhrávali“ vysokopostavení členovia strany a vyvolení.
Pionierske tábory boli v čase prázdnin pre mnohé deti jediným dobrodružstvom. Nie všetkým však vyhovoval prísny režim a hierarchia v táborových oddieloch s rannými rozcvičkami, upratovaním izieb, ktoré sa bodovali, a s nie vždy chutnou kuchyňou. Komunistická ideológia bola nevyhnutnou súčasťou, ktorú deťom tlačili do hláv snaživí aktivisti.
Artek, najslávnejší pioniersky tábor všetkých čias. Rozľahlé krymské letovisko pre vybraných pionierov, o ktorom mohli „bežné“ deti iba snívať. Prázdniny tu trávili pionieri zo socialistických krajín, ale aj ratolesti komunistov z USA či západnej Európy.
Pohoda v Bulharsku. Čiernomorské pobrežie bolo pre občanov dostupnejšie ako juhoslovanský Jadran. Museli ste sa však zmieriť s trmácaním sa cez Rumunsko, „stúpačkovými“ toaletami v Bulharsku a desiatkami kilogramov potravín, ktoré ste si potrebovali priviezť z domu. Aj keď malé pečené rybičky,ktoré sa jedli aj s hlavami, boli nezabudnuteľnou a lacnou delikatesou.

Pečiatky a známosti
Na cestu za hranice ste potrebovali postavenie, peniaze, známosti alebo šťastie. Už v decembri ste museli podať žiadosť o devízový prísľub. "Šanca bola 10-percentná," hovorí sprievodca Ivan Lesák. Devízový prísľub bol podmienkou udelenia vycestovacej doložky, bez ktorej ste sa nikam nedostali. K doložke ste potrebovali ešte súhlas zamestnávateľa, potvrdenie z učtárne o tom, že nemáte žiadne záväzky, resp. dobre splácate pôžičku a výpis z registra trestov, muži aj vojenskej správy. Členstvo v strane bolo výhodou. Aj tak sa vám mohlo stať, že vaše vycestovanie nebolo v záujme ČSSR a zostali ste doma. Zájazd bol istejším spôsobom cestovania - na Slovensku sa dalo vybrať z ponuky Čedoku, Tatratouru, Slovakoturistu, Autotouristu, Cestovnej kancelárie mladých a Slovenskej správy rekreačných zariadení. "Na najatraktívnejšie dovolenky sa čakalo pred cestovkou aj niekoľko dní," spomína Motyčka.

Cestovanie doma
Doma "leteli" Vysoké Tatry, české Krkonoše, hrady a zámky, historické mestá, kúpele, vodné nádrže a priehrady. "Slovenský raj bol rajom východných Nemcov a Čechov," pripomína Lesák. Veľkej obľube sa tešili odborárske zájazdy: za 3-týždňový pobyt v ČSSR ste zaplatili 500 Kčs, v zahraničí vás to stálo od 1 500 do 2 500 Kčs. Museli ste sa však zmieriť s prítomnosťou kolektívu a politickej ideológie.

01 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novinky HP počas Dňa otvorených dverí 02 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové telefónne automaty 03 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Adobe Acrobat 6.0
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 13:02