Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa stal pre svoju krajinu príťažou. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Izolácia Izraela pod vedením Netanjahua vo svete rastie

28.05.2024, 00:00
  • Írsko, Nórsko a Španielsko sa medzitým zaviazali uznať palestínsku štátnosť, čo je symbolický úder izraelskému vodcovi, ktorý sa ohradzuje proti akýmkoľvek rečiam o riešení dvoch štátov.
  • Prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan požiadal o vydanie zatykačov na izraelských predstaviteľov, ako aj na troch vodcov Hamasu.
  • Medzinárodný tlak v súvislosti s humanitárnou katastrofou v Gaze poukazuje na to, do akej miery izraelský premiér a ultrapravicoví extrémisti, od ktorých závisí, či sa jeho vládnuca koalícia udrží pohromade, sťažujú podporu aj spojencom.

Medzinárodný tlak v súvislosti s postupom izraelskej vlády vo vojne v Gaze sa stupňuje. Prokurátor Medzinárodného trestného súdu minulý týždeň obvinil premiéra Benjamina Netanjahua a jeho ministra obrany spolu s vodcami Hamasu z vojnových zločinov, čo vyvolalo pobúrenie Izraela a jeho najväčšieho spojenca USA. Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu zastaviť útok na mesto Rafah na juhu Gazy. Írsko, Nórsko a Španielsko sa medzitým zaviazali uznať palestínsku štátnosť, čo je symbolický úder izraelskému vodcovi, ktorý sa ohradzuje proti akýmkoľvek rečiam o riešení dvoch štátov.

image

Bidenove ekonomické posolstvá sa míňajú účinkom

Toto by malo byť prebudením, momentom, keď si umiernení Izraelčania uvedomia, že napriek celosvetovému súcitu s hrozným útokom Hamasu zo 7. októbra kroky ich krajne pravicovej vlády vedú krajinu do ešte väčšej izolácie.

Po tom, čo prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan požiadal o vydanie zatykačov na izraelských predstaviteľov, ako aj na troch vodcov Hamasu, izraelskí a americkí predstavitelia ho obvinili, že stotožňuje konanie demokraticky zvolenej vlády s konaním teroristickej organizácie. Prezident Joe Biden nahnevane vyhlásil, že „medzi Izraelom a Hamasom nie je žiadne znamienko rovnosti – žiadne“.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 58% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-14 18:02:12 - Feat.: - Title: USA uvalili sankcie na izraelských extrémistov, marili prísun pomoci do Gazy 02 - Modified: 2024-06-14 08:08:19 - Feat.: - Title: Nikto nevie, koľko rukojemníkov ešte žije, priznal vysoký predstaviteľ Hamasu 03 - Modified: 2024-06-13 19:00:29 - Feat.: - Title: Otáčajú sa Palestínčania proti Hamasu? Kvôli dlhým rokovaniam o prímerí rastie kritika 04 - Modified: 2024-06-13 18:51:44 - Feat.: - Title: Izraelská armáda na Západnom brehu zabila troch Palestínčanov a niekoľkých zatkla 05 - Modified: 2024-06-13 16:30:39 - Feat.: - Title: Hizballáh sa prihlásil k raketovému a dronovému útoku na sever Izraela ako odvetu za zabitie veliteľa
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/financial-times-v-hn, menuAlias = financial-times-v-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
15. jún 2024 05:25