Reuters
StoryEditor

Ako bolo, keď „TO“ nebolo

20.08.2020, 00:00
Život a ekonomiku už nemôžeme zastaviť, ani to nemá žiadaný účinok.

Zažívame neuveriteľný rok. Má svoju dynamiku, graduje. Aby sme ho zvládli, musíme byť aj my flexibilní. Ako sa hovorilo na vojne, reakčná doba musí byť krátka.

Na jar sme sa úspešne bránili proti koronavírusu a podarilo sa ho udržať za hranicami. Potom prišlo leto, vírus prenikol cez hranice a už ho máme doma. Je to asi jeho modifikovaná verzia, lebo je leto, jeme viac vitamínov, alebo sa jednoducho len unavil a nemá príznaky.

Momentálne je okolo nás veľa ľudí, ktorí sú pozitívni, ale nemajú príznaky, takže sa ani nedajú testovať. Sú aj takí, ktorí majú príznaky, ale boja sa izolácie alebo spoločenskej reakcie a radšej nič nerobia a tvária sa akoby nič. Spolu s tými, ktorí k nám pricestujú zo zahraničia, sú ohniskami nákazy.

Už sa nevieme brániť na hraniciach, keďže to máme tu. Ak zvýšime počet testovaných, zistíme aj veľký počet chorých a vzhľadom na dynamiku šírenia každý deň číslo aritmeticky narastá. Keď si každý z nás prejde, s koľkými ľuďmi cez deň prišiel do kontaktu, zistíme, že sú to neuveriteľné čísla.

Môžeme selektovať tých, ktorých sme sa nedotkli, ale ani tak nezistíme všetkých. Teplota už nie je syndrómom, takže musíme prejsť na partizánsky boj. Nedokážeme ubrániť masy, musíme sa spoliehať na boj jednotlivca. Musíme dodržiavať hygienu, musíme si denne umývať ruky vždy pred tým, než sa dotkneme jedla, a po kontakte s ostatnými. Musíme nosiť častejšie rúška, keď sme v uzavretom priestore – jednoducho povedané: jednotlivec sa musí chrániť sám.

Jedno však je jasné, život, ekonomiku už nemôžeme zastaviť, ani to nemá žiadaný účinok. Či je bar otvorený do 23. alebo do 24. hodiny, nemá to reálny dosah. Nemá význam vykázať ľudí zo štadióna, lebo nakaziť sa môžete už vždy a všade.

Treba sa zmieriť s tým, že túto bitku sme prehrali, a dúfať, že nepriateľ má straty tiež, pretože už nespôsobuje také straty na životoch. Naučil som sa, že keď si v ťažkej situácii, môžeš sa vzdať, môžeš sa brániť alebo zaútočiť a prehru otočiť na víťazstvo.

Je tu šanca vrátiť premárnené roky a príležitosti. Slovensko je pred veľkou ekonomickou a spoločenskou krízou a pokiaľ nechce prepadnúť, musí nájsť spoločenský konsenzus, lebo túto situáciu zvládne len jednotne, keď sa do toho všetci zapojíme s dobrým úmyslom.

Malicherný politický populizmus body teraz neprinesie a vyhrávajú tí, ktorí vedia určiť ciele a cestu, ako ich dosiahnuť. Ako bolo, keď „TO“ nebolo, je zbytočné oplakávať, lebo už nikdy tak nebude.

Oszkár Világi, predseda Predstavenstva Slovnaftu

01 - Modified: 2024-01-15 09:02:07 - Feat.: - Title: Zhody kapitánov priemyslu. Tykač a Világi hovoria to isté 02 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Príde po ôsmej vlne covidu deviata? Vírus po premorení dostanete o pár mesiacov opäť, hovorí pre HN virológ 03 - Modified: 2023-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s rezervami ropy štátu 04 - Modified: 2023-12-06 05:52:31 - Feat.: - Title: Vláda bude rokovať o preplatení výdavkov súvisiacich s ochorením covid-19 05 - Modified: 2023-10-18 07:31:04 - Feat.: - Title: Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách stúpla v siedmich krajoch
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 08:38