Štátna tajomníčka Ingrid Brocková sa v rámci rezortu slovenskej diplomacie usiluje o podporu exportu.HN/Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Čas reflexie

04.01.2022, 23:00
Potvrdené trendy, ako je digitálna a zelená transformácia, starnutie obyvateľstva, narastanie príjmových nerovností alebo migrácia si vyžadujú komplexné systémové riešenia.

Prelom rokov je vždy časom bilancovania. Súčasťou tohto procesu bude aj návšteva generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, Mathiasa Cormanna, ktorý bude prezentovať hlavné posolstvá Ekonomického prehľadu o Slovensku.

Správy, ktorú vypracováva OECD o svojich členských krajinách s pravidelnosťou približne každé dva roky. Po zavŕšení našich integračných ambícií nám takéto partnerské zrkadlo nastavujú už len konzultácie s Medzinárodným menovým fondom, špecifické odporúčania Európskej komisie a pohľad OECD.

Ekonomický prehľad OECD vždy hodnotí makroekonomický vývoj a zároveň venuje pozornosť jednej alebo dvom vybraným, z hľadiska vývoja Slovenska kľúčovým sektorovým témam. Tentoraz to bude starnutie obyvateľstva, keďže Slovensko je jednou z najrýchlejšie starnúcich populácií v rámci OECD.

Politika starnutia nie je však len o nastavení dôchodkového systému, ale aj o jej systémových dosahoch vo viacerých iných oblastiach, ako je vzdelávanie, pracovný trh, zdravotná starostlivosť.

Samozrejme, nemôžeme opomenúť súčasnú pandemickú krízu, ktorá je hlavným dôvodom spomaľovania ekonomiky a ktorej vyriešenie je kľúčovým pre naštartovanie hospodárskeho rastu. Ďalšia vlna pandémie by mohla podľa ministra financií SR zvýšiť výdavky a zároveň znížiť príjmy nášho štátneho rozpočtu až o dve miliardy eur.

Potvrdené trendy, ako je digitálna a zelená transformácia, starnutie obyvateľstva, narastanie príjmových nerovností alebo migrácia si vyžadujú komplexné systémové riešenia.

Máme šťastie, sme krajinou Európskej únie a na oživenie hospodárstva máme okrem vlastných zdrojov aj iné nástroje – Plán obnovy a odolnosti a fondy Európskej únie. No ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným. V podobe efektívnej verejnej správy a kompetentných ľudí. Bez nich kvalitné systémové zmeny budú môcť byť ťažko realizované.

Toto bude druhý aspekt rozhovorov s generálnym tajomníkom OECD – v ktorých oblastiach a ako môžeme prepojiť naše ambície s odbornou kapacitou OECD, ktorá je renomovanou medzinárodnou organizáciou aj vďaka komparatívnym sektorovým analýzam. Slovensko sa za ostatné roky v indikátoroch prakticky všetkých sektorových politík prepadáva.

Dá sa polemizovať, či je to spôsobené našou nečinnosťou alebo rýchlejšou dynamikou zmien v iných krajinách. Fakty a evidencia hovoria jasne, sú dôkazom a reflexiou nutnosti zmien. Akých, ako a prípadne s kým – o tom je najvyšší čas sa rozprávať.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 02 - Modified: 2024-03-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Niekomu tu zavoňal druhý pilier 03 - Modified: 2023-12-07 12:39:38 - Feat.: - Title: Výzvou pre Slovensko je podľa rezortu práce starnutie populácie a udržateľný dôchodkový systém 04 - Modified: 2022-07-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Aké sú ekonomické dôsledky poklesu počtu obyvateľov 05 - Modified: 2020-08-25 14:38:26 - Feat.: - Title: Ako sa na zostarnutie pripraviť?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 19:48