StoryEditor

Motor ekonomiky má šancu na rozbeh

09.10.2013, 00:00

Názory na vývoj svetovej ekonomiky sa rôznia. Je tu stále ešte kríza alebo už pominula? Aj keď naša ekonomika ako jedna z mála v Európskej únii rastie, všeobecné predpoklady do budúceho roka nie sú najoptimistickejšie.

Otázkou ostáva, čo by mohlo byť kľúčovým stimulom na rozprúdenie našej ekonomiky. Významnejšia časť podpory sa dostáva predovšetkým väčším firmám či zahraničným investorom. Na prvý pohľad je to síce rýchle a logické riešenie, ale stojí za zamyslenie, ktoré firmy sú tou skutočnou „chrbtovou kosťou“ ekonomiky.

Podľa môjho názoru je dôležitým faktorom staviť na výraznejšiu podporu malého a stredného podnikania. Tieto podnikateľské subjekty sú svojou veľkosťou síce malé, ale vôbec nie nevýznamné. Podľa správy Eurostat 2011 práve podniky v tomto segmente zabezpečovali 2/3 zamestnanosti a až 60 percent pridanej hodnoty. Avšak vychádzajúc zo skúseností počas krízových rokov viem zhodnotiť, že práve tieto firmy boli ňou najviac zasiahnuté. Ak nechceme skončiť ako Grécko alebo byť nadmieru závislí od niektorého z významných investorov, je podľa mňa správne výrazne obrátiť pozornosť na malých a stredných podnikateľov, ktorí predstavujú významný potenciál pre tvorbu pracovných miest a rast HDP.

Tento segment potrebuje výraznejšiu podporu v oblasti vytvárania podmienok na vznik a rozvoj firiem, zníženie regulácie či fiškálnej záťaže – to je úlohou štátu. Okrem toho tieto podniky nevyhnutne potrebujú získať jednoduchší prístup k finančným zdrojom, keďže v dôsledku svojej bonity majú obvykle zúžený prístup k tradičným formám financovania. Aj lízingové spoločnosti pochopili svoju aktuálnu rolu a okrem tradičných produktov rozvíjajú v čoraz väčšej miere spoluprácu s európskymi inštitúciami a bankami. V spolupráci s nimi ponúkajú produkty so špeciálne zvýhodnenými podmienkami, určené na financovanie takmer všetkých komodít, ako aj projektov zameraných na tvorbu a udržanie pracovných miest. Táto forma je súrodencom operačných programov distribuovaných cez vládne inštitúcie, avšak pre malé a stredné podniky znamená ešte dostupnejší prístup k finančným zdrojom.

Financovanie obozretne zhodnotených podnikateľských plánov dáva priestor na životaschopné komerčné projekty, a tak sa stáva katalyzátorom rozvoja a budúcej stability tejto časti trhu.

 

Richard Daubner, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ČSOB Leasing

01 - Modified: 2024-03-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Krutá cena za evolúciu. Gén, vďaka ktorému sme stratili chvost, nám mohol priniesť množstvo vrodených chorôb 02 - Modified: 2024-01-26 07:00:00 - Feat.: - Title: Astronomické čiastky, z ktorých sa ti zatočí hlava. Toto sú najnákladnejšie videohry všetkých čias 03 - Modified: 2024-01-01 09:30:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia je znovu o čosi ľudskejšia. Naučila sa klamať a podvádzať, keď je pod tlakom 04 - Modified: 2023-11-10 14:04:20 - Feat.: - Title: BMW šliape na krk Tesle. Nové batériové články zaistia nemeckej značke špičkový dojazd 05 - Modified: 2023-08-27 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci varujú pred zásadným problémom. Deti, ktoré trávia čas pred obrazovkou, majú oneskorený vývoj
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 10:49