Hoci tvrdil, že v roku 2014 už nebude v politike, kormidlo sa Robert Fico rozhodol koncom roka 2013 stočiť smerom k prezidentskému palácu. V druhom kole však utrpel výraznú porážku. S odstupom takmer 20 percent ho totiž porazil podnikateľ a zakladateľ Dobrého anjela Andrej Kiska.TASR/M. Baumann
StoryEditor

Robert Fico si pripravuje pôdu na dosnívanie svojho prezidentského sna

13.10.2016, 16:19
Robert Fico totiž pochopil, že podobne ako Vladimír Mečiar, v druhom kole prezidentských volieb nikdy nevyhrá, píše poslanec SaS Martin Klus vo svojom komentári.
Zrušíme druhé kolo predsedov samosprávnych krajov a ušetríme. Takto zjednodušene nám tu začal rok pre voľbami rezonovať ďalší „skvelý“ nápad z dielne SMERu-SD. Súdnemu divákovi však musia byť okamžite podozrivé hneď viaceré „maličkosti“.
Po prvé. Od kedy sa SMER-SD stará o šetrenie verejných peňazí? CTčka, kompy, mýtne tendre, škoda pokračovať. Nakoniec, Robert Fico je trojnásobným premiérom. To mu nenapadlo napr. zlučovať niektoré voľby, či voľby a referendá skôr, keď už tak veľmi chceme na demokracii šetriť? 
Po druhé. Prečo meniť túto voľbu práve v krajských voľbách. Prinajmenšom v Banskobystrickom kraji totiž zrušenie druhého kola výrazne zvýši šancu Mariana Kotlebu stať sa opäť predsedom.
Náhoda? Vôbec nie. Ak je dnes toľko mediálnej pozornosti venovanej práve pánovi Kotlebovi a jeho strane, o toľko menej sa predsa novinári majú čas venovať rôznym Bašternákom, Kostkovcom či CTčkam v Žiline. S odstránením politickej hviezdy strany Kotleba – ĽSNS sa teda z pohľadu SMERu-SD rozhodne netreba ponáhľať.
No a po tretie. Preferencie SMERu-SD padajú, opozícia ohlasuje spoločného kandidáta a SNS chce ísť do krajských volieb sama. Čo lepšie si SMER-SD s pomocou niektorých médií a aktivistov môže priať ako scenár, v ktorom čierny Peter zostane opozícii resp. úhlavnému koaličnému nepriateľovi SNS.
Parafrázujúc Ľuba Galka: Najprv pomaly, "nenápadne" začali tlačiť, aby opozícia a SNS nepostavili v Banskej Bystrici na župana svojho kandidáta, ale podporili kandidáta, ktorého vyberú oni.

Aby sa tak jasne ukázala adekvátna "politická vyspelosť". Lebo Kotleba. Potom SMER-SD všetkých prevalcuje účelovou zmenou volebného systému a následne im ešte máme asistovať pri zneužití tejto zmeny v ich prospech. Zostáva nám už len otázka, naozaj si myslia, že im na toto skočíme?
No a nakoniec to najdôležitejšie. Spomínate si, ako dopadli prezidentské voľby v roku 2014? Robert Fico v nich pomerne presvedčivo vyhral prvé kolo s 531 919 hlasmi a 28,0 percent.
Druhý v poradí Andrej Kiska mal 455 996 hlasov a 24,0 percent. Druhé kolo o tom, kto má byť hlavou tohto štátu, však už dopadlo celkom inak a Andrej Kiska doslova prevalcoval Roberta Fica s 1 307 065 hlasmi a 59,4 percenta, oproti 893 841 hlasom a 40,6 percenta.
Áno, práve na toto slúži dvojkolová voľba vo väčšinovom volebnom systéme. Umožňuje totiž dopracovať sa k dvom kandidátom  s najväčšími šancami na zvolenie bez toho, aby bola vo volebnej súťaži hrubo potlačená názorová pluralita a ideologická pestrosť.
Dvojkolovou voľbou sa zvyšuje reprezentatívnosť volebného výsledku a v konečnom dôsledku sa eliminujú kandidáti z okraja politického spektra. Jednokolová voľba im, naopak, nahráva.
Aj z toho dôvodu je dnes možné dedukovať, že zmena z dvojkolovej na jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov je len začiatok.
Robert Fico totiž pochopil, že podobne ako Vladimír Mečiar, v druhom kole prezidentských volieb nikdy nevyhrá. A ak svoj sen o prezidentovi republiky ešte nedosníval a rok 2019 je každým dňom bližšie, tak treba začať konať už dnes.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 02:57