Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Aj počas vládnej krízy vláda funguje

24.08.2022, 00:00

Podarilo sa nám s ministerstvom financií dohodnúť oslobodenie podnikateľov od povinnosti dokumentovať transferové transakcie do 10-tisíc eur.

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným – túto legendárnu vetu vyslovil Rudolf Hrušínsky v slávnom českom filme Rozmarné léto už pred 55 rokmi. Napriek tomu veľmi presne vystihuje aktuálne dianie tohto leta na Slovensku. Beznádej, zmar, paralýza, nefunkčná vláda, neistota, chaos. To je prevládajúci opis doterajšieho a očakávaného priebehu udalostí počas súčasnej vládnej krízy.

V tomto kontexte sú nasledujúce riadky „protiprúdové“, pretože prinášajú dôkaz, že na pozitívnych zmenách a zlepšeniach podnikateľského prostredia sa dá úspešne pracovať aj uprostred vládnej krízy. Osobitne ma teší, že nejde len o zmeny kozmetické, ale skutočne významné. Pocítia – a verím, že aj ocenia – ich desiatky tisíc slovenských živnostníkov a firiem.

Najprv sa nám podarilo s ministerstvom financií dohodnúť oslobodenie podnikateľov od povinnosti dokumentovať transferové transakcie do 10-tisíc eur. Pôvodne sme chceli odstrániť povinnosť transferového oceňovania pre všetky tuzemské firmy.

image

Ako vláda stojíme na legislatívnej križovatke

Ocenenie tuzemských transakcií môže mať vplyv na štátny rozpočet, preto ministerstvo financií s takýmto „radikálnym“ návrhom nesúhlasilo. Potom sme navrhli zrušenie tejto povinnosti aspoň pre rodinné firmy, pretože väčšinou sú to slovenské subjekty.

Napokon sme ako dobrý kompromis akceptovali aj riešenie oslobodiť transakcie do výšky 10-tisíc eur tým, že do zákona o dani z príjmu sa zavádza táto suma ako významná kontrolovaná transakcia. Ministerstvo financií zároveň deklarovalo, že zjednoduší aj podmienky na vypracovanie dokumentácie pre tuzemské závislé osoby. Už len musíme dohliadnuť na to, aby deklarované zjednodušenie dokumentácie bolo aj skutočným zjednodušením. Ak zákon schváli parlament, táto pozitívna zmena bude platiť od 1. 1. 2023.

Druhú pozitívnu zmenu sa nám podarilo dosiahnuť aj vďaka ústretovosti Úradu pre verejné obstarávanie. Ide o zmenu v zákone o verejnom obstarávaní, ktorá odstráni jednu konkrétnu hrozbu pre fungovanie rodinných podnikov. V prípade úmrtia fyzickej osoby, po skončení dedičského konania a následnom pokračovaní v živnosti oprávnenou osobou bola táto vynútená zmena zmluvnej strany považovaná za takzvanú podstatnú zmenu zmluvy. Podnikatelia nás upozornili, že to často viedlo k vyhláseniu nového verejného obstarávania.

Od budúceho roka to už problém nebude. Úrad akceptoval našu požiadavku, aj keď bola nad rámec predloženej novely zákona, čo bude znamenať, že o niekoľko mesiacov bude zmena zmluvnej strany v dôsledku úmrtia živnostníka predstavovať povolenú zmenu zmluvy a nebude potrebné realizovať nové verejné obstarávanie.

Aj uprostred vládnej krízy vláda funguje. Stačí k tomu ústretovosť, dobrá vôľa a ochota dvoch ministerstiev a jedného úradu spolupracovať. V tomto prípade pomôcť mnohým podnikateľom tak, že im citeľne znížime byrokratické zaťaženie. Len tak sa môžeme stať úspešnou krajinou, kde ľudia budú chcieť žiť, pracovať a podnikať.

 

01 - Modified: 2022-06-15 09:34:32 - Feat.: 1 - Title: Ako vláda stojíme na legislatívnej križovatke 02 - Modified: 2022-05-10 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: O závislostiach v medzinárodnom obchode 03 - Modified: 2022-07-17 07:13:58 - Feat.: 1 - Title: Hroziace nevoľníctvo: Pred podobnosťou socialistov a konzervatívcov varoval už Hayek
01 - Modified: 2024-04-03 14:35:49 - Feat.: - Title: Prezident má významný vplyv aj na podnikateľské prostredie 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 03 - Modified: 2024-03-04 19:00:00 - Feat.: - Title: Potrebujeme lepší plán štrukturálnej reformy 04 - Modified: 2024-02-29 16:28:16 - Feat.: - Title: Lídri krajín západného Balkánu prisľúbili urýchlenie reforiem na rozšírenie Únie. Brusel im pošle miliardy 05 - Modified: 2024-02-19 19:00:00 - Feat.: - Title: Transparentnosť iba naoko
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 23:32