Skupina G20 zahŕňa 20 najväčších ekonomík sveta. FOTO: Reuters
StoryEditor

Indický premiér Módí pre HN: Predsedníctvo Indie v skupine G20 a úsvit nového multilateralizmu

India počas predsedníctva G20 oživila multilateralizmus, posilnila hlas globálneho Juhu, zasadzovala sa za rozvoj a bojovala za posilnenie postavenia žien.

Dnes uplynulo 365 dní, odkedy India prevzala predsedníctvo v skupine G20. Je to chvíľa na zamyslenie, obnovenie a oživenie ducha Vasudhaiva Kutumbakam, Jedna Zem, jedna rodina, jedna budúcnosť. Keď sme minulý rok prevzali túto zodpovednosť, globálne prostredie zápasilo s mnohostrannými výzvami: zotavovanie z pandémie covid-19, hroziace klimatické hrozby, finančná nestabilita a dlhová kríza v rozvojových krajinách, a to všetko v podmienkach upadajúceho multilateralizmu. Uprostred konfliktov a konkurencie utrpela rozvojová spolupráca, čo bránilo pokroku.

India sa po prevzatí predsedníctva v skupine G20 snažila ponúknuť svetu alternatívu k súčasnému stavu, posun od pokroku zameranému na HDP k pokroku zameranému na človeka. Cieľom Indie bolo pripomenúť svetu to, čo nás spája, a nie to, čo nás rozdeľuje. Globálna diskusia sa konečne musela začať vyvíjať – záujmy niekoľkých museli ustúpiť túžbam mnohých. To si vyžadovalo zásadnú reformu multilateralizmu, ako sme ho poznali.

image

Indický premiér Módí píše v HN: G20 nenechá nikoho vzadu padnúť

Inkluzívny, ambiciózny, akčný a rozhodný – tieto štyri slová definovali náš prístup ako predsedu skupiny G20 a deklarácia lídrov z Dillí, ktorú jednomyseľne prijali všetci členovia, je dôkazom nášho záväzku tieto zásady dodržiavať.

Inkluzívnosť bola základom nášho predsedníctva. Začlenenie Africkej únie (AÚ) ako stáleho člena skupiny G20 integrovalo 55 afrických krajín do tohto fóra, čím sa rozšírilo na 80 percent svetovej populácie. Tento aktívny postoj podporil komplexnejší dialóg o globálnych výzvach a príležitostiach.

Prvý samit svojho druhu Hlas globálneho Juhu, ktorý dvakrát zvolala India, ohlásil nový úsvit multilateralizmu. India začlenila záujmy krajín globálneho Juhu do medzinárodného diskurzu a nastolila éru, v ktorej rozvojové krajiny zaujímajú oprávnené miesto pri formovaní globálneho príbehu.

Inkluzívnosť prenikla aj do domáceho prístupu Indie k skupine G20, čím sa z nej stalo ľudové predsedníctvo, ktoré sa na túto najväčšiu demokraciu na svete hodí. Prostredníctvom podujatí Jan Bhagidari (účasť ľudu) skupina G20 oslovila 1,4 miliardy občanov a zapojila všetky štáty a zväzové teritóriá ako partnerov. Pokiaľ ide o podstatné prvky, India zabezpečila, aby sa medzinárodná pozornosť zamerala na širšie rozvojové ciele v súlade s mandátom skupiny G20.

V rozhodujúcom okamihu polovice programu Agenda 2030 India predložila akčný plán skupiny G20 na rok 2023 na urýchlenie pokroku v plnení cieľov udržateľného rozvoja, ktorý uplatňuje prierezový, akčný prístup k vzájomne prepojeným otázkam vrátane zdravia, vzdelávania, rodovej rovnosti a environmentálnej udržateľnosti.

Kľúčovou oblasťou, ktorá je hnacou silou tohto pokroku, je robustná digitálna verejná infraštruktúra. V tejto oblasti bola India rozhodujúca vo svojich odporúčaniach, keďže bola priamym svedkom revolučného vplyvu digitálnych inovácií, ako sú Aadhaar, UPI a Digilocker. Prostredníctvom skupiny G20 sme úspešne dokončili archív digitálnej verejnej infraštruktúry, čo je významný krok v globálnej technologickej spolupráci. Tento repozitár, ktorý obsahuje viac ako 50 digitálnych verejných infraštruktúr zo 16 krajín, pomôže krajinám globálneho Juhu vytvoriť, prijať a rozšíriť digitálnu verejnú infraštruktúru s cieľom uvoľniť silu inkluzívneho rastu.

V rámci iniciatívy Jedna Zem sme predstavili ambiciózne a inkluzívne ciele na dosiahnutie naliehavej, trvalej a spravodlivej zmeny. Pakt zeleného rozvoja, ktorý deklarácia obsahuje, rieši problémy spojené s voľbou medzi bojom proti hladu a ochranou planéty tým, že načrtáva komplexný plán, v ktorom sa zamestnanosť a ekosystémy navzájom dopĺňajú, spotreba je ohľaduplná voči klíme a výroba je šetrná k planéte. Deklarácia G20 zároveň vyzýva na ambiciózne strojnásobenie globálnej kapacity obnoviteľných zdrojov energie do roku 2030. V spojení so založením Globálnej aliancie pre biopalivá a spoločným úsilím o ekologický vodík sú ambície skupiny G20 vybudovať čistejší a ekologickejší svet nepopierateľné. To bol vždy étos Indie a prostredníctvom iniciatívy Životný štýl pre udržateľný rozvoj (LiFE) môže svet ťažiť z našich odvekých udržateľných tradícií.

Vo vyhlásení sa ďalej zdôrazňuje náš záväzok k spravodlivosti a rovnosti v oblasti klímy a naliehavo sa vyzýva na výraznú finančnú a technologickú podporu zo strany globálneho Severu. Prvýkrát sa uznalo, že je potrebný obrovský skok vo výške financovania rozvoja, a to z miliárd na bilióny dolárov. Skupina G20 uznala, že rozvojové krajiny potrebujú 5,9 bilióna dolárov na splnenie svojich národne stanovených príspevkov do roku 2030.

Vzhľadom na obrovské zdroje, ktoré sú potrebné, skupina G20 zdôraznila význam lepších, väčších a účinnejších multilaterálnych rozvojových bánk. India zároveň preberá vedúcu úlohu v reformách OSN, najmä v reštrukturalizácii hlavných orgánov, ako je Bezpečnostná rada OSN, ktoré zabezpečia spravodlivejší globálny poriadok.

Do popredia sa vo vyhlásení dostala aj rodová rovnosť, čo v budúcom roku vyvrcholí vytvorením osobitnej pracovnej skupiny na posilnenie postavenia žien. Indický zákon o vyhradení miest pre ženy na rok 2023, ktorý vyčleňuje jednu tretinu kresiel v indickom parlamente a štátnych zákonodarných zboroch pre ženy, stelesňuje náš záväzok k rozvoju vedenému ženami.

Deklarácia z Dillí stelesňuje obnoveného ducha spolupráce v rámci týchto kľúčových priorít, pričom sa zameriava na súdržnosť politík, spoľahlivý obchod a ambiciózne opatrenia v oblasti klímy. Je dôvodom na hrdosť, že počas nášho predsedníctva dosiahla skupina G20 87 výsledkov a prijala 118 dokumentov, čo je oproti minulosti výrazný nárast.

Počas nášho predsedníctva v skupine G20 viedla India rokovania o geopolitických otázkach a ich vplyve na hospodársky rast a rozvoj. Terorizmus a nezmyselné zabíjanie civilistov je neprijateľné a musíme ho riešiť politikou nulovej tolerancie. Musíme zdôrazniť ľudskosť nad nepriateľstvom a zopakovať, že toto nie je éra vojny.

Teší ma, že India počas nášho predsedníctva dosiahla výnimočné výsledky: oživila multilateralizmus, posilnila hlas globálneho Juhu, zasadzovala sa za rozvoj a bojovala za posilnenie postavenia žien na celom svete.

Keď odovzdávame predsedníctvo skupiny G20 Brazílii, robíme to s presvedčením, že naše spoločné kroky v prospech ľudí, planéty, mieru a prosperity budú rezonovať aj v nasledujúcich rokoch.

01 - Modified: 2023-09-09 15:51:35 - Feat.: 1 - Title: Summit G20 sa zhodol na deklarácii o Ukrajine, Kyjevu sa nepáči 02 - Modified: 2023-09-09 06:12:01 - Feat.: 1 - Title: Africká únia je v G20, skupina najväčších ekonomík sveta má nového člena 03 - Modified: 2023-02-25 14:32:16 - Feat.: 1 - Title: Stretnutie ministrov financií G20 skončilo bez záverečného vyhlásenia. Spojenci v ňom chceli odsúdiť vojnu
01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 03 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 04 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 00:53