Indický premiér Narendra Modi oznamuje konsenzus o vyhlásení summitu lídrov G20. FOTO: Reuters
StoryEditor

Summit G20 sa zhodol na deklarácii o Ukrajine, Kyjevu sa nepáči

09.09.2023, 17:51
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Počas rokovaní nebolo najprv jasné, či dohoda o záverečnej deklarácii bude vôbec možná.

Lídri členských krajín sa na víkendovom summite skupiny G20 v Dillí dohodli na formulácii záverečnej deklarácie vrátane pasáže o vojne na Ukrajine. Oznámil to dnes podľa tlačových agentúr indický premiér Naréndra Módí.

Podľa agentúry DPA kľúčová a doteraz sporná pasáž o geopolitickej situácii a Ukrajine zodpovedá požiadavkám Ruska aj Západu. Podľa indického vyjednávača nakoniec zavládol "stopercentný konsenzus", uviedla agentúra Reuters. Na dojednaní formulácie mali zásadný podiel predstavitelia Brazílie, Juhoafrickej republiky a Indonézie. Výsledkom je 30-stranový dokument.

Vojna nie je výslovne odsudzovaná

Moskva dosiahla, že jej útočná vojna proti Ukrajine už nie je výslovne odsudzovaná, ako to bolo vlani, píše DPA. Deklarácia teraz len spomína príslušné rezolúcie Organizácie Spojených národov. Západ naopak vyrokoval formuláciu, podľa ktorej sa všetky štáty musia zdržať útokov na územnú celistvosť či politickú nezávislosť iných krajín.

image

Expert pre HN o ďalšom vývoji vojny: Každý deň sa Ukrajinci posúvajú vpred, potrebujeme byť trpezliví

Obsiahnutá je tiež kritika "použitia alebo hrozby použitia jadrových zbraní", ktoré sú podľa deklarácie neprijateľné, uviedla DPA.

Text sa podľa nemeckej agentúry tiež zaoberá potravinovou bezpečnosťou, zákazom vývozu obilia a hnojív z Ruska alebo protiruskými sankciami. Deklarácia oceňuje príspevok Turecka k dojednaniu čiernomorskej obilnej iniciatívy o vývoze obilia z ukrajinských prístavov.

Kyjev: G20 nemá byť na čo hrdá

Podľa Kyjeva je ale deklarácia slabá a nie je to nič, na čo by lídri mali byť hrdí. "Ukrajina je vďačná partnerom, ktorí sa pokúšali zahrnúť do textu vyhlásenia ostré slová. Zároveň hovoríme, že pokiaľ ide o agresiu Ruska proti Ukrajine, skupina krajín G20 nemá byť na čo hrdá," uviedol Oleh Nikolenko, hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Nikolenko poukázal na to, že deklarácia konkrétne nespomína Rusko. Ako dodal, uvádza sa v nej len to, že "štáty nesmú konať spôsobom, ktorý sa nezhoduje s cieľmi a zásadami Charty OSN ako celku, a že sa štáty musia zdržať vyhrážok alebo použitia sily s cieľom získať územie, lebo by to išlo proti územnej celistvosti, suverenite či politickej nezávislosti nejakého štátu".

image

Ruské útoky znížili kapacitu Kyjeva na vývoz o tretinu. Zničené obilie by uživilo podľa Britov milión ľudí

"Je jasné, že prítomnosť ukrajinskej strany (na summite G20) by umožnilo účastníkom lepšie pochopiť situáciu," napísal Nikolenko na Facebooku.

Nikolenko zdôraznil, že je vďačný západným krajinám, ktoré presadzovali silné odsúdenie Ruska. Nakoniec však Rusko nesúhlasilo s väčšinou znenia textu týkajúceho sa Ukrajiny a zablokovalo kompromis, ktorý "bol inak prijateľný pre všetkých ostatných", povedal pre tlačovú agentúru Reuters diplomat z Európskej únie.

Dohoda bola otázna 

Počas rokovaní nebolo najprv jasné, či dohoda o záverečnej deklarácii bude vôbec možná. BBC News predtým informovala, že paragraf o geopolitickom dianí a Ukrajine v návrhu záverečnej deklarácie summitu G20 je zatiaľ prázdny, keďže sa čakalo na ruský postoj. Podľa BBC sa lídri krajín skupiny najväčších ekonomík G20 už skôr zhodli napríklad na bankovej reforme alebo regulácii kryptomien.

Ak by sa víkend kvôli sporom ohľadom Ukrajiny skončil bez spoločnej deklarácie, poškodilo by to obraz Indie ako mocnosti schopné urovnávať globálne problémy, o ktorý indický premiér Naréndra Módí usiluje, podotýka AP. Dojednanie deklarácie, ktorú zúčastnení diplomati podľa dpa opísali ako "zhodu na najmenšom spoločnom menovateli", ale zabránila krachu summitu a Módneho neúspechu.

image

Indický premiér Módí píše v HN: G20 nenechá nikoho vzadu padnúť

Západné krajiny podporujúce Ukrajinu, ktorá vyše poldruhého roka čelí ruskému vpádu, vopred upozornili, že záverečnú deklaráciu z Dillí podporia len v prípade, že bude obsahovať dôrazné odsúdenie utrpenia vyvolaného inváziou.

India, ktorá patrí medzi krajiny, ktoré ruskú agresiu výslovne neodsúdili, navrhla, aby deklarácia odrážala postoj Moskvy a Pekingu, že summit nie je miestom na riešenie geopolitických záležitostí.

Britský premiér Rishi Sunak označil výslednú formuláciu týkajúcu sa Ukrajiny za "silný a podčiarkujúci vplyv vojny na ceny potravín a potravinovú bezpečnosť". Rusko bolo na summite podľa Sunaka "úplne izolované". Americký bezpečnostný poradca Jake Sullivan rovnakú pasáž označil za "veľmi dobrú prácu", uviedla AFP. Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholze išlo o "veľmi úspešný summit", píše Reuters.

01 - Modified: 2023-09-09 14:02:16 - Feat.: 1 - Title: Rusko predáva plyn Číne podstatne lacnejšie ako Európe 02 - Modified: 2023-09-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Manévre s USA, inšpekcia z Francúzska. Arménsko dráždi slabnúce Rusko 03 - Modified: 2023-09-08 16:30:32 - Feat.: 1 - Title: Za Prigožinovou smrťou je podľa Zelenského Putin 04 - Modified: 2023-09-08 15:49:07 - Feat.: 1 - Title: Elon Musk dal príkaz na vypnutie satelitov Starlink. Ukrajina jeho krok odsúdila 05 - Modified: 2023-09-08 12:22:48 - Feat.: 1 - Title: Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dorazil na summit G20 v Indii, Putin sa nepripojí ani online 06 - Modified: 2023-09-08 09:17:39 - Feat.: 1 - Title: Korupciu v postsovietskej krajine porazil len jediný človek, teraz to škúša Zelenskyj. Aké má výsledky?
01 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 04 - Modified: 2024-05-02 04:51:50 - Feat.: - Title: Z Odesy hlásili 13 zranených po dopade ruskej rakety 05 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 11:25