StoryEditor

Chcete sa v Bratislave dobre najesť? Navštívte túto reštauráciu, radí michelinský šéfkuchár

24.10.2016, 16:30

Chcete sa v Bratislave dobre najesť? Tak navštívte reštauráciu Cubes v hoteli Aston na Bajkalskej ulici. Rezervovali sme si v nej stôl pre štyri osoby. Pozorný čašník nás uviedol k stolu a odporučil nám zopár špecialít, ktoré neboli uvedené na jedálnom lístku. Tiež nápojový lístok nás potešil, pretože sme v ňom našli niekoľko zaujímavých vín za prijateľnú cenu. Pohodu dobrého večera dolaďoval šikovný pianista.

Test bol uverejnený v októbrovom čísle magazínu prečo nie?!, ktorý je len dnes vložený v HN.

 
Z kuchyne sme na privítanie dostali malú pozornosť v podobe plátka marinovaného lososa s domácim Brioche. Ako predjedlo sme ochutnali jačmenné krúpy s chrumkavým hráškom a teľacie roládky sous vide. Predjedlo bol servírované studené, takže roládka bola tuhá a suchá, všetko bolo však dobre ochutené.

Dobré mušle
Následne sme si dali Mušle svätého Jakuba a krevety v kakaovom masle. Mušle boli dobre upečené, jedna bola obalená v Pank strúhanke, chrumkavá s dobrým kokosovým pyré. Príjemná sladko-horká chuť kunquatu sprevádzala toto jedlo skvele. Krémová polievka z parenej koreňovej zeleniny, sladké zemiaky a tekvica, konfitovaná jahňacia hruď v teľacej jus, pikantné oriešky. Zložito opísaná polievka bola výborná. Ako druhú polievku sme si zvolili vývar z pečeného bažanta s jantárovým odtieňom. Táto polievka bola uvarená z pečenej kačky, pretože bažant asi uletel, ale bola ukážková. Čisté, silné consumé s hubovými raviolkami, no servis by mal hostí na túto zmenu upozorniť – dovtedy než opäť bažanta chytia.

archív reštaurácie

Ako v Stredomorí
Ďalej sme volili skvelú krémovú burratu v parmezánovej kruste, no bola prechladená, a teda nebola vnútri krémová, inak všetko v poriadku. Zaujímali nás tiež domáce ravioli plnené králičou penou v dijon omáčke, s kôprom a talianskym syrom Grana Padano. Tenko vyvaľkané raviolky, plnené jemnou plnkou, boli al dente uvarené, sprevádzané výbornú horčicovou omáčkou, hore so strúhaným aromatickým syrom.

Nikto nevedel, čo sú Gnudi z ovčieho syra, preto sme si ich tiež objednali, čo sme neskôr vôbec neľutovali. Boli to malé bryndzové buchtičky v ľahkej aromatickej omáčke s pažítkou. Ide o znovu objavený starý recept? Na odporúčanie čašníka sme tiež skúsili šafranové rissoto s grilovanou chobotnicou. Tento pokrm chutil vskutku rovnako dobre ako v Stredomorí.

V jednoduchosti je krása
Z hlavných jedál sme si vybrali grilovanú austrálsku hovädziu sviečkovú, upravenú klasicky so sádzaným vajcom, zelenou špargľou a tuniakovou majonézou. Mäso filetsteak bolo upravené podľa nášho želania medium, špargľa bola ešte chrumkavá, bol to jeden z najlepších steakov, ktorý som v posledných dňoch jedol. Určite ešte raz naň prídeme. Teľací jazyk v teľacom jus, v kôprovej omáčke so šafranovými zemiakmi a mrkvičkou. Bol to jednoduchý výborný pokrm, ktorý dokazuje staré porekadlo – v jednoduchosti je krása.

Na záver ešte niečo sladké: ochutnali sme čokoládovú guľu s čerstvými jahodami, ktoré boli vnútri gule. Tá bola preliata horúcou karamelovou omáčkou. Tá sa vpila do mandľovo-mrkvového zákusku, na ktorom bola guľa posadená. Hmm...
Sklamaním bolo Mille Feuille s chrumkavými jahodami, vanilkové mascarpone, bazalková čokoláda a jahodový prach. Názov znie veľmi zaujímavo, ale lístkové cesto bolo staré, suché a tvrdé. Mascaporne bolo tuhé. Škoda.
Čo povedať na záver? Aj napriek malým nedostatkom to bol pekný a zaujímavý večer.
 
Service 1
Nápojový lístok 1
Čistota, ambiente 1
Kuchyňa 2–

01 - Modified: 2019-11-27 19:46:44 - Feat.: - Title: Toto je osem najlepších reštaurácií na Slovensku. Vybrali ich špičkoví šéfkuchári 02 - Modified: 2019-11-27 11:50:52 - Feat.: - Title: Talianska celebrita v oblasti gastronómie o michelinských hviezdach: Prvú som očakával, ďalšie vydrel a posledné preplakal 03 - Modified: 2019-03-21 15:11:57 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Pospíšil: Ako sa zmenila slovenská a česká kuchyňa a ktorá je lepšia? 04 - Modified: 2017-10-30 13:28:04 - Feat.: - Title: Nevýrazné chute a chaos vo vínnej karte. Pavel Pospíšil testoval luxusný podnik v centre Bratislavy 05 - Modified: 2017-09-25 13:46:41 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Pospíšil je sklamaný z luxusnej reštaurácie: Ak nemáme čerstvý tovar, prečo kazíme jedlo?
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 02:49