StoryEditor

Galkovci vysvetľovali, prečo pomohli Smeru a SNS. Každý návrh treba prerokovať, tvrdia

18.02.2020, 13:25
Autor:
klkl
Galko povedal, že chcú využiť rozpravu v parlamente na to, aby prezentovali vlastné riešenia problémov, ktorých sa návrhy zákonov majú týkať.

Poslanci okolo Ľubomíra Galka, ktorí pred časom odišli z SaS, sa na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu v úvode prezentovali, čím svojimi hlasmi prispeli k tomu, že schôdza bola vôbec otvorená. Bez ich hlasov by totiž oficiálne nebol dostatočný počet prítomných poslancov.

Predseda Demokratickej strany Michal Kravčík, ku ktorej sa poslanci po odchode zo SaS pridali, v reakcii na Facebooku napísal, že títo poslanci stratili jeho dôveru. "Moju dôveru definitívne stratili a žiadam ich o odchod z volebnej kandidátky Demokratickej strany," napísal v komentári na Facebooku. Ten však následne stiahol.

Reprofoto/Facebook

Poslanec Ľubomír Galko na brífingu vysvetľoval, že predseda Kravčík písal svoj komentár pod vplyvom emócií a poslanci sa na svojom postupe dohodli krátko pred začiatkom a nestihli ho o tom informovať. "S predsedom Kravčíkom sme telefonovali a dohodli sme sa, že naše konanie si obhájime na schôdzi. Určite bude schôdzu sledovať a bude spokojný," povedal Galko.

Poslanci okolo Ľubomíra Galka vysvetľovali svoj postoj na brífingu:

Poslanci DS svoj postoj vysvetľovali tým, že rokovať treba o každom návrhu zákona bez ohľadu na to, ako krátko pred voľbami je. "Sú tu návrhy a schôdzu je potrebné otvoriť, aby mohlo byť o nich rokované," povedal Jozef Rajtár. 

Postup poslancov DS bol podľa Natálie Blahovej zodpovedný. "Bola riadne zvolaná schôdza NR SR a my sme prišli do práce. prišli sme ako zodpovední poslanci, sme tu totiž pre ľudí až do 29. februára tu pre ľudí budeme," povedala na brífingu. 

"Kedykoľvek, keď sa budú mať prerokovávať návrhy zákonov, ktoré sa majú dotknúť ľudí na slovensku, tak my poslanci Demokratickej strany prídeme na túto schôdzu a budeme o týchto bodoch rokovať bez ohľadu na to, či to bude jeden deň pred voľbami alebo jeden deň po voľbách," dodal Galko.

Podľa neho chcú využiť rozpravu v parlamente na to, aby prezentovali vlastné riešenia problémov, ktorých sa návrhy zákonov majú týkať. "Zajtra všetci uvidia, ako sa zachováme a budeme veľmi aktívni," povedal. 

Poslanci DS vylúčili, že by s kýmkoľvek pred schôdzou rokovali o spolupráci. 

Pred schôdzou sa prezentovalo 77 poslancov, aby bola schôdza otvorená a parlament uznášaniaschopný, je potrebná prítomnosť 76 poslancov. Bez hlasov poslancov Demokratickej strany by tak parlament uznášaniaschopný nebol. 

Z Demokratickej strany sa prezentovali Galko, Natália Blahová, Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková, Jozef Rajtár a Vladimír Sloboda. 

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
19. apríl 2024 04:30