Predseda strany Smer-SD Robert Fico. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Ako Slovensko môže prísť o svoje postavenie. New York Times píše podrobne o našej krajine

06.09.2023, 15:22
Autor:
ČTKČTK
  • Prestížny americky denník New York Times priniesol reportáž z obce Ladomirová.
  • Autor polemizuje o tom, čo sa môže na Slovensku udiať po voľbách. 
  • Naša krajina môže prísť o pozíciu jedného z najzarytejších spojencov Ukrajiny.

Keď Ukrajina minulý rok na územiach oslobodených od ruských okupantov objavila masové hroby civilistov, ruský veľvyslanec na Slovensku prišiel s vlastným objavom.

Starosta slovenskej pohraničnej dediny Ladomirová Vladislav Cuper nechal bagrom zrovnať so zemou hroby ruských vojakov z prvej svetovej vojny, oznámil vlani v septembri veľvyslanec Igor Bratčikov a slovenskú vládu vyzval, aby tento "bezbožný čin" potrestala.

V stávke je viac než šírenie dezinformácií

Slovenská polícia reagovala promptne – a veľvyslancovo tvrdenie označila za hoax. Jeho výmysel sa však vo verejnom priestore rýchlo uchytil, keďže bol hlasno priživovaný proruskými skupinami a dezinformačnými webmi, známymi recykláciou moskovskej propagandy. Mesiac nato starosta prehral v obecných voľbách s protikandidátkou populistickej strany, ktorá brojí proti pomoci Ukrajine.

Tie isté sily, ktoré prispeli k porážke starostu zapadnutej obce, dnes mobilizujú voličov pred parlamentnými voľbami, ktoré sa na Slovensku konajú 30. septembra. V nich bude v stávke oveľa viac.

Vo voľbách sa nebude rozhodovať len o tom, kto bude vládnuť malej stredoeurópskej krajine s necelými šiestimi miliónmi obyvateľov. Naznačí tiež, či by sa odpor voči pomoci Ukrajine, ktorý sa dnes v Európe obmedzuje skôr na okraj politického spektra, mohol uchytiť v hlavnom prúde.

image

Ak prehráme, idete s nami, hrozí svetu ruský propagandista Solovjov a vyzýva na použitie jadrových zbraní

V predvolebných prieskumoch vedie strana Smer - sociálna demokracia bývalého premiéra Roberta Fica. Tento bojovný politik sľubuje, že zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu, odsudzuje západné sankcie proti Rusku a kritizuje Severoatlantickú alianciu, hoci Slovensko je jej členom.

Orbán by už nebol osamelým vlkom

Ak by Fico a krajne pravicové strany nepriateľské voči Kyjevu dosiahli vo voľbách silný výsledok, potom by sa jeden z najzarytejších zástancov Ukrajiny - Slovensko bolo prvou krajinou, ktorá poslala Ukrajine systémy protivzdušnej obrany a stíhacie lietadlá - pravdepodobne premenil na neutrálneho diváka s väčším pochopením pre pohnútky Moskvy. Okrem toho by maďarský premiér Viktor Orbán zrejme prestal byť osamotený v pozícii jediného lídra v EÚ a NATO, ktorý sa otvorene stavia proti pomoci Ukrajine.

image

Erdogan s Orbánom v Budapešti hovorili o členstve Švédska v NATO, Maďarsko ešte žiadosť neschválilo

"Rusko plesá," hovorí bývalý slovenský minister zahraničia a veľvyslanec v Česku Rastislav Káčer, hlasný zástanca Ukrajiny. "Slovensko je pre ruskú propagandu veľkým úspechom. Tá pracovala veľmi tvrdo a veľmi úspešne na tom, aby zneužila moju krajinu ako klin na rozdelenie Európy," povedal.

Vzhľadom na všeobecné rozčarovanie slovenskej verejnosti zo vzájomných šarvátok medzi prozápadnými politikmi a tiež vďaka hlbokému, rýdzemu proruskému sentimentu, ktorý siaha až do 19. storočia, sa však Rusko tak trochu dobýva do otvorených dverí.

Živná pôda pre proruský sentiment

Marcový prieskum bratislavského think-tanku Globsec ukázal, že len 40 percent Slovákov dáva vojnu na Ukrajine za vinu Rusku, zatiaľ čo 51 percent verí, že sú za ňu "primárne zodpovedné" Ukrajina alebo Západ. V Poľsku viní Rusko z agresie proti Ukrajine 85 percent ľudí, v Česku je to podľa tohto prieskumu 71 percent.

Riaditeľ centra boja proti hybridným hrozbám ministerstva vnútra Daniel Milo pripustil, že na Slovensku "existuje živná pôda pre proruský sentiment". Upozornil, že Kremeľ a jeho miestni pomocníci využívajú na rozdeľovanie a nahlodávanie slovenskej spoločnosti nefalšované a hlboko zakorenené sympatie k Rusku.

image

Západ mal tajne ponúknuť Moskve časť Ukrajiny, na koniec vojny to stačiť nebude, ozvala sa ruská propaganda

Medzi spomínaných pomocníkov patrí najmä populárny dezinformačný web Hlavné správy alebo skupina motorkárov, ktorá si hovorí Brat za brata a je napojená na Kremľom sponzorovaný ruský gang Noční vlci.

Dopisovateľa Hlavných správ Bohuša Garbára tento rok na jar usvedčili zo špionáže pre Rusko po tom, čo bol pristihnutý na kameru, ako preberá peniaze od ruského vojenského atašé. Priaznivci skupiny Brat za brata na facebooku počas umelej kauzy okolo cintorína v Ladomirovej vyzývali, aby bol starosta obce "popravený", "upálený zaživa" či aspoň "zbitý ako pes".

Zromantizovaná predstava Ruska

Mnohí Slováci "si vybájili romantickú predstavu Ruska, ktorá v skutočnosti neexistuje," a ľahko sa nechajú uniesť "klamstvami a propagandou", hovorí šéf mimovládneho Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov, ktorý sa sám narodil v Rusku.

Aj preto je podľa neho Slovensko zraniteľné tvárou v tvár úsiliu Moskvy podnecovať proruské nálady v nádeji, že tak oslabí jednotný postoj Európy voči Ukrajine. Slovensko je malá krajina, hovorí Mesežnikov, ale "keď vytiahnete zo steny hoci jedinú tehlu, môže sa zrútiť".

image

Britský komentátor strávil hodinu s Blahom. Na Slovensku záleží oveľa viac, ako si uvedomujeme, píše

V to dozaista dúfa Ľuboš Blaha, bývalý člen heavymetalovej skupiny a autor kníh o Vladimírovi Leninovi a Che Guevarovi, dnes poslanec a podpredseda Smeru-SD. Ten je tiež jedným z najhlasnejších a najvplyvnejších prokremeľských hlasov na sociálnych sieťach, ktorý pravidelne tituluje prezidentku Zuzanu Čaputovú ako "fašistku" a ministrov súčasnej prozápadnej vlády ako "americké bábky".

"Nálada v Európe sa mení," hovorí Blaha, ktorý opisuje konflikt na Ukrajine ako "vojnu americkej ríše proti ruskej ríši", ktorú podľa neho nemožno vyhrať, pretože Rusko je jadrovou mocnosťou. Predpovedá, že krajín, ktoré odmietajú vyzbrojovanie Ukrajiny, bude čoskoro väčšina, najmä ak v budúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch zvíťazí Donald Trump.

Trójsky kôň Kremľa

Pokiaľ ide o blížiace sa voľby na Slovensku, krajinu zaplavili divoké obvinenia z cudzieho zasahovania. Fico obviňuje NATO, že zasahuje do predvolebnej kampane; jeho oponenti ukazujú prstom na Rusko a Ficovu stranu označujú za ruského "trójskeho koňa".

Cuper minulý týždeň počas návštevy nedotknutého cintorína v Ladomirovej povedal, že podľa jeho názoru bolo Rusku zhola jedno, kto sa v jeho obci stane starostom, ale vycítilo vhodnú príležitosť odviesť pozornosť verejnosti od masových hrobov na Ukrajine a prezentovať sa ako obeť.

Cuper hovorí, že sa hrobov nikdy ani nedotkol. Nedotkol sa napokon ani pamätnej dosky, ktorá bola na cintoríne umiestnená po renovácii financovanej Ruskom v roku 2014 a ktorá ho chybne popisuje ako miesto posledného odpočinku 270 Rusov zabitých vo vojne. Na cintoríne pritom ležia pozostatky neznámych vojakov z rôznych krajín zabitých v bitke prvej svetovej vojny.

Veľvyslancov príbeh tak bol podľa Cupera úplne nepravdivý, ale napriek tomu vzbudil na Slovensku celonárodné rozhorčenie.

 

01 - Modified: 2023-08-31 05:10:16 - Feat.: 1 - Title: Publicista Hrabko o Ficovi: Rolu ústrednej postavy mu prisúdili iní, on ju len prijal 02 - Modified: 2023-08-30 11:21:57 - Feat.: 1 - Title: Ficom sa Korčok nemieni zaoberať, súperov má viacero. Sulík ani Kollár ho nateraz nepodporia 03 - Modified: 2023-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Propaganda Rusom vytvára ideálny svet, kde víťazia a oslobodzujú. Ani vzdelaní si nechcú pripustiť pravdu 04 - Modified: 2023-07-27 13:00:19 - Feat.: 1 - Title: VIDEO: Heil Zelenskyj! Ruská propaganda zacielila na Nemcov 05 - Modified: 2023-09-05 12:53:00 - Feat.: 1 - Title: Historik Mičev: Z Blahovho príhovoru vyvrátim každú vetu. Liberálny fašizmus, ktorý spomína Smer, je výmysel
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
28. apríl 2024 08:23