StoryEditor

Arménsky poklad zvaný Ararat

19.11.2017, 23:00
Arménsko - krajina s tisícročnou históriou rozprestierajúca sa na mieste, kde sa stretáva Európa s Áziou, a ktorej brehy kedysi obmývali hneď tri moria: Čierne, Kaspické a Stredozemné. Súčasná Arménska republika sa dodnes vyznačuje svojimi jedinečnými kultúrnymi tradíciami a jedinečnosťami, ktoré by ste v iných častiach sveta márne hľadali.

Medzi nich môžete jednoznačne zaradiť aj arménske brandy Ararat, kedysi považované za nápoj bohov. Jeho božskú chuť si ľudia vychutnávajú dodnes.

Ararat netreba fanúšikom kvalitného alkoholu dvakrát predstavovať. Už pri krátkom pohľade dokážu oceniť jeho jantárovú farbu, rozoznať arómu horkej čokolády, v tele možno objaviť chuť ovocia, ktorú dopĺňajú tóny vanilky, škorice a karamelizovaných hrušiek. Ak by sme alkohol mohli považovať za umenie, Ararat je vskutku výnimočným umeleckým dielom. K umeniu má však značka blízko odjakživa - už dlhé roky podporuje umelcov a usiluje sa podčiarknuť všetky ich kreatívne nápady. Vo svojej histórii Ararat priniesol edície venované divadlu, Sergejovi Parajanovi či historickému a kultúrnemu dedičstvu Arménska, dizajn obalov bol tiež navrhnutý renomovanými umelcami. Ararat sa aktívne podieľa aj na podpore významných arménskych, no tiež lokálnych kultúrnych aktivít v krajinách, kde sa dováža. Výnimkou nie je ani Slovensko, kde už druhý rok spolupracuje so Štúdiom L+S,  čo robí radosť nielen návštevníkom divadla, ale aj samotným hercom, keďže niektorí z nich sú ozajstnými znalcami kvalitného brandy.

Ararat však nepodporuje len umelcov, ale aj bežných ľudí. Hrdí sa niekoľkými certifikátmi, ktoré potvrdzujú stopercentný eco-friendly výrobný proces. Yerevan Brandy Company (YBC), výrobca tohto legendárneho brandy, každý rok nakúpi od domácich farmárov viac než dvadsaťtisíc ton hrozna, z ktorého vyrobí litre prémiového brandy a aj takýmto spôsobom podporuje domáci obchod. Vyrobené brandy následne odpočíva v sudoch z kaukazského duba špeciálne vyrobených pre YBC.

Jedinečné prírodné podmienky pre rast surovín potrebných na jeho výrobu, ich precízny výber a spracovanie a následné dlhoročné zrenie v sudoch robia z Araratu skutočný poklad, s ktorým sa však Arméni radi podelia aj so zvyškom sveta. No sú naň patrične hrdí.

ODPORÚČAME OCHUTNAŤ:

Ararat 5YO – Očarí vás arómou šťavnatého ovocia v spojení s tónmi sladkej broskyne a čiernych ríbezlí. Táto súhra chutí a vôní môže byť teraz pre Slovákov doslova umeleckým zážitkom: Ararat ako partner Štúdia L+S totiž ponúka návštevníkom divadla možnosť vychutnať si ho na špeciálnych ochutnávkach na vybraných predstaveniach.

Ararat 7YO Otborny – Spoznáte ho podľa výraznej dochuti s náznakmi karamelu a horkých mandlí spojenej s čerstvou arómou pomarančovej kôry. Teraz si ho môžete vo vybraných podnikoch na Slovensku vychutnať  spolu so sušeným ovocím od slovenskej firmy Naturiq, čo jeho chuť zvýrazni ešte viac.

Ararat 15 YO Vaspurakan - Výnimočne sladké brandy, ktoré v sebe kombinuje vôňu korenia, kávy a dreva v spojení s jemnou sladkou chuťou arménskeho ovocia. Podľa Arménov ide o najlahodnejšie brandy vhodné aj pre ženy.

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 07:08