StoryEditor

Priebojnosť, argumentácia a zodpovednosť: Ako tieto vlastnosti naučiť dieťa ešte počas štúdia?

28.08.2018, 00:00
Jadrový fyzik, odborníčka na medzinárodné vzťahy, mediálny analytik. Jednoducho vzdelaný človek s veľkou dávkou kreativity a kritického myslenia, ktorý sa nikde vo svete nestratí. Aj vy si takto predstavujete kariérny profil svojho potomka? Premýšľajte spolu s ním a doprajte mu jedinečnú skúsenosť, ktorú by na Slovensku zažil len ťažko.

Máte doma teenagera, ktorý sa rád učí a na vlastnú päsť pátra po tom, čo ho zaujíma? Vyhľadáva nové výzvy a dobrodružstvá, alebo by mu naopak pomohlo, keby sa trochu otvoril svetu?

Každý človek je iná osobnosť, máme rôzne danosti a predpoklady. Ale to, čo nás všetkých bez rozdielu najviac formuje, je stretnutie s inakosťou, odlišnou kultúrou, novým uhlom pohľadu. V mladom veku má človek výnimočnú schopnosť absorbovať mnoho rôznorodých podnetov: ideálny čas na to zistiť kým je, a čo ho najviac zaujíma.

Tradičný systém verzus nová optika

Tuzemské školstvo stavia na tradičnom modeli unifikovaného vzdelávania: jednotné učebné osnovy, ktorých sa všetky školy musia aspoň rámcovo pridržiavať. To znamená predovšetkým absorbovať obrovské množstvo vzorcov a poučiek a uchovať ich v sebe čo najpresnejšie a čo najdlhšie. Súčasný svet je však založený skôr na selekcii – mladá generácia informácie aktívne vyhľadáva, prepojuje ich, zisťuje, čo ju baví a svoje jedinečné hľadisko zdieľa s ostatnými. Mladým nechýba odvaha robiť veci inak, než je bežné, vymýšľať a uskutočňovať svoje vlastné projekty.

Prečo s tým nezačať už na strednej škole? Štúdium v zahraničí je pre mladého človeka veľkým prínosom. Zdokonalí sa v cudzom jazyku, konfrontuje sa s inou mentalitou a spôsobom života, získa mnoho skúseností. Odlišný systém výučby ho naučí rozhodovať sa sám za seba a niesť zodpovednosť. Aktívne formovať svoj život a plniť si svoje sny.

interstudy.sk

Študentovi sa v zahraničí otvárajú obrovské možnosti počas, ale aj po skončení štúdia

Ako sa študuje za oceánom

Spojené štáty sú vysnenou krajinou, kde sa každý môže vďaka talentu a usilovnosti dostať na vrchol. Že to nie je len mýtus, ukazuje tamojší vzdelávací systém – žiaci si popri niekoľkých povinných predmetoch vyberajú ďalšie podľa svojich schopností a preferencií. Namiesto pasívneho prijímania o témach živo diskutujú. Poháňa ich zdravá rivalita a zároveň sa učia pracovať v tíme. Viac než memorovanie rozhoduje schopnosť argumentovať, zaujať a presvedčiť.

Po škole sa stretávajú v rôznych záujmových kluboch – mimoriadnu tradíciu má v USA šport, obľúbené sú aj umelecké, počítačové či debatné krúžky. Pobyt v starostlivo vybranej hostiteľskej rodine im umožní nielen spoznať reálny život v Amerike, ale vštiepi im aj hodnoty ako tolerancia odlišnosti, zodpovednosť sám za seba a priebojnosť v silno konkurenčnom prostredí.

Poďte do toho s nami

V Interstudy máme so študijnými pobytmi viac než 20 rokov skúseností. Okrem USA organizujeme stredoškolské štúdium aj v Kanade, na Novom Zélande, vo Veľkej Británii, v Nemecku, Francúzsku a v ďalších európskych štátoch.   

Práve je ideálny čas prihlásiť sa na špeciálny polročný program, ktorý štartuje v januári. Stačí si vybrať lokalitu, nezáväzne vyplniť predbežnú online prihlášku a obratom vám zašleme podrobné informácie o pobyte. Kvalitné vzdelanie je to najlepšie, čo môžete svojim deťom poskytnúť. Pomôžte im rozhliadnuť sa, rozpoznať ich talent a porozumieť svetu. Ostatné už hravo zvládnu sami.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:21