StoryEditor

Európsky unikát rastie v Bratislave. Láka klientov aj investorov.

11.09.2018, 00:00
Získať miesto v domove seniorov pre rodinného príslušníka, ktorého zdravotný stav si to už vyžaduje, je dnes takmer pre každú rodinu veľkou výzvou. Ešte väčší tlak zažíva rodina keď čelí nevyhnutnosti umiestnenia člena rodiny do špecializovaného zariadenia pre Alzheimerové ochorenie.

Miest je málo, zariadení za dostupnú cenu nedostatok, populácia starne a výhľady do budúcnosti nie sú v tomto smere práve pozitívne. V najbližších 15 rokoch sa odhaduje zdvojnásobenie slovenskej populácie nad 80 rokov i tej nad 60. Výskyt Alzheimerovej choroby na Slovensku dlhodobo rastie a očakáva sa, že do roku 2035 sa viac ako strojnásobí. Už dnes sú čakacie lehoty na miesto v štátnych zariadeniach opatrovateľskou službou šesť až 18 mesiacov a situácia v cenovo prijateľných súkromných centrách nie je o nič lepšia. Len v Bratislavskom kraji čakalo minulý rok na lôžko 2500 ľudí, priamo v Bratislave vyše 700. Koľko ich bude o pár rokov, keď bude možno problému musieť čeliť vaša rodina?

Platforma komunitného investovania Crowdberry spolu so spoločnosťou Griffin prichádza s riešením dva v jednom. Prináša dostupnú možnosť investovania do Dúbravskej oázy - najväčšieho súkromného zariadenia pre zdravotne odkázaných seniorov a ľudí trpiacich alzheimerovým ochorením v Bratislave. Noví investori sa stávajú nielen spolumajiteľmi zariadenia, ale získavajú aj prednosť pri umiestnení rodinného príslušníka do zariadenia v budúcnosti. Kedykoľvek si to bude ich rodinná situácia vyžadovať.

Dúbravská oáza v bratislavskej mestskej časti Dúbravka je zasadená do pokojného prostredia lesov Dúbravskej Hlavice. Na pozemku o rozlohe 21 tisíc m2 ju tvoria moderné budovy s kapacitou 147 lôžok, pre 60 klientov v domove sociálnych služieb, 30 klientov v zariadení pre seniorov a 57 v Alzheimerovom centre. Pracovať tu bude vyše 90-členný tím odborníkov. Svoje brány otvorí centrum s nepretržitou opatrovateľskou starostlivosťou neskôr na jeseň tohto roka, no od septembra sa už dá registrovať záujem o umiestnenie do zariadenia i o ďalšie možné služby ako masáže, vodné procedúry, saunu, individuálne cvičenia, elektroliečbu, magnetoterapiu a ultrazvuk.

​​Investície do nehnuteľností sú už desaťročia vnímané ako bezpečná cesta k zachovaniu a zveľaďovaniu kapitálu. Väčšie budovy však takmer výhradne vlastnia veľkí investori, resp. nadnárodné investičné fondy. Menší investori sa tak viac sústreďujú na investičné byty, ktoré však v momentálnej situácii pomaly strácajú na atraktivite. Zvyčajne nemajú možnosť vybrať si konkrétnu, profesionálne pripravenú nehnuteľnosť, ktorú by investične podporili a zakúpili v nej hoci aj menší podiel.

Dúbravská oáza túto prax mení. V celoeurópskom meradle ide o unikátny typ spoluinvestovania do zariadení, ktoré boli doposiaľ vyhradené iba pre profesionálnych investorov a investičné fondy. Investori sa stanú spoluvlastníkmi 4 budov centra so zastavanou plochou vyše 3500 m2 a pozemkami s rozlohou vyše 21 000 m2. Spoluvlastníctvo nehnuteľností a pozemkov v atraktívnej lokalite znamená porovnateľne nižšie riziko oproti iným investíciám. Navyše bez starostí s prenajímaním, či s nákladmi na opravy a v optimálnej daňovej štruktúre.

Investícia do Dúbravskej oázy znamená spoluvlastníctvo firmy s plánovaným obratom 3 milióny eur, 90 zamestnancami a s plánmi na replikovanie rovnakého modelu po celom Slovensku. Business plán zameraný na dlhodobú komerčnú udržateľnosť celého komplexu počíta s výplatami prioritných dividend pre Crowdberry investorov už od roku 2020. Po expanzii a naplnení dodatočných 100 lôžok sa návratnosť pre investorov ešte viac zatraktívni.

www.crowdberry.eu

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 03:27