StoryEditor

Stredná škola v zahraničí: Ako to vidia tí, čo ju zažili

17.09.2018, 00:00
Teenageri sú ako špongie, dokážu nasať a spracovať neuveriteľné množstvo vnemov. A práve v tomto veku ich občas frustruje školský stereotyp. Zažiť to všetko niekde inde a trochu inak môže byť prelomový okamih, vďaka ktorému získajú úplne nový pohľad na svet.

Svojim deťom chceme poskytnúť tie najlepšie štartovacie podmienky pre život. Naučiť ich samostatnosti, kreativite a všetkému, čo im pomôže „uspieť“. Mimoriadnou výhodou je dnes kvalitné vzdelanie – uľahčuje orientáciu v neprehľadnej zmäti informácií a podnetov. Predstavuje nástroj ako lepšie porozumieť svetu, efektívne sa rozhodovať a vybrať si, čo je pre nás to pravé. Je to komodita, ktorá nikdy nestráca svoju hodnotu, naopak, s každým novým poznatkom jej význam a využiteľnosť rastie.

Ide to aj inak

Podstatný rozdiel pri štúdiu v zahraničí spočíva v systéme výuky. Namiesto pevne danej skladby predmetov a jednotných osnov má študent možnosť (okrem pár povinných „jázd“) zostaviť si rozvrh podľa toho, čo ho skutočne zaujíma. Prevziať iniciatívu, aktívne rozvíjať svoj talent a objavovať nové možnosti sebarealizácie.

Už na prvej hodine spravidla zistí, že ani samotné učenie nemusí byť nezáživné.

Annamária zo školy v Kanade to porovnala takto: Na Slovensku sa väčšinu veci zbytočne ´biflíme´, pričom tu je to všetko o porozumení a aplikovaní do praxe. Každý týždeň robíme nové a nové pokusy z biológie, či z fyziky. Učitelia sú skvelí. Nejde im o to, aby ´odrapkali´ učivo, ale o to, aby to aj študenti pochopili. Vždy keď potrebujem pomoc, tak mi pomôžu, poprípade extra vysvetlia. Sú veľmi kamarátski.“

Hodiny trvajú spravidla 90 minút, učiteľ sa snaží žiakov zaujať, rozprúdiť záujem a živú diskusiu. Takmer nikto nevyučuje pre nás typicky frontálne (čiže stojí pred tabuľou a vysvetľuje), no panuje tam voľnejšia atmosféra, učitelia sú medzi žiakmi, a majú pripravené prezentácie a iné materiály. A hlavne, požadujú od žiakov, aby pracovali samostatne. Pravdupovediac, trvalo mi dlhšie, kým som si na tento systém zvykla, no teraz neviem pochopiť, prečo tak nerobí viacero škôl.“ Študentov to vedie k väčšej samostatnosti, schopnosti vytvoriť si a prezentovať vlastný názor.

Štúdium v zahraničí nie je len o sedením za lavicou Štúdium v zahraničí nie je len o sedením za lavicou

Štúdium v zahraničí nie je len o sedení za lavicou

Rozumieť je základ

Mnohých môže od štúdia mimo domov odradiť nedostatočná jazyková výbava. Školy však nehľadajú tzv. „native speakerov“, ich cieľom je, aby sa študent v ovládaní reči počas pobytu výrazne zlepšil. Že začiatky plné rozpakov sú prirodzené, opísala Michaela z nemeckej školy: Na moje nemilé prekvapenie som polovicu riaditeľovho prejavu nerozumela a v duchu som sa modlila, aby sa ma nikto nič neopýtal. Všetci rozprávali príliš rýchlo a skutočnou nemčinou, na ktorú nás slovenskí učitelia nepripravia... Kreatívnym, moderným vyučovaním a aktívnym zapájaním žiakov do učiva prebiehajú hodiny celkom rýchlo. Asi po dvoch mesiacoch som začala rozumieť všetkému, čo učiteľ hovorí.

Katka zo školy vo Švajčiarsku mala podobnú skúsenosť: „Ak prídeš do krajiny s nulovou znalosťou jazyka, nemusíš sa ničoho báť, nová reč sa na teba nalepí, či chceš alebo nie.“ Obyčajne stačí mierne pokročilá úroveň jazykových schopností, niektoré školy poskytujú aj možnosť pravidelného doučovania. 

Pomoc a zázemie

Začleniť sa do života v cudzej krajine, osvojiť si jej hodnoty a pravidlá a zvyknúť si na miestne pomery môže byť pre stredoškoláka veľkou výzvou. Počas celého trvania pobytu má študent k dispozícii osobu, ktorá mu pomáha sa zorientovať a tiež zázemie starostlivo vybranej hostiteľskej rodiny. Pobyt v nej väčšina študentov opisuje ako neoceniteľnú a veľmi pozitívnu skúsenosť: „Hostiteľská rodina je úplne perfektná. Najkrajší vianočný darček, čo mi mohli dať, bolo, keď povedali: Už si naozajstnou súčasťou rodiny.“ napísala Petra o svojich amerických hostiteľoch.

Mladí ľudia majú aj vďaka štúdiu možnosť spoznať kus sveta. Emma chodí na strednú školu na Novom Zélande Mladí ľudia majú aj vďaka štúdiu možnosť spoznať kus sveta. Emma chodí na strednú školu na Novom Zélande

Mladí ľudia majú aj vďaka štúdiu možnosť spoznať kus sveta. Emma chodí na strednú školu na Novom Zélande

Jedinečná životná skúsenosť

Absolventi sa obyčajne zhodujú, že by svoje rozhodnutie vycestovať za štúdium nikdy nemenili. Krajinu, kde študujú, majú možnosť spoznať do hĺbky, mimo poučky bedekrov. Sú otvorenejší voči inakosti, odlišným kultúram a spôsobom myslenia. A získajú množstvo nových zážitkov a záľub, podobne ako Paulína. „Mám pocit, že čas tu neskutočne rýchlo letí. (...) Za tých 9 mesiacov som toho veľa videla, zažila a naučila sa. Dokonca sa musím priznať, že Švajčiarsko poznám lepšie ako Slovensko.

Teraz je ideálny čas využiť šancu a prihlásiť sa na študijný pobyt cez InterStudy, ktorý štartuje už v januári. Jazykovým pobytom a štúdiu v zahraničí sa venujeme už 20 rokov. Stačí nás kontaktovať alebo nezáväzne vyplniť predbežnú prihlášku a obratom vám zašleme podrobné informácie o pobyte, ktorý vášmu stredoškolákovi zmení život.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 07:04