StoryEditor

Slováci dávajú čoraz viac peňazí do podielových fondov. Zisťovali sme prečo

22.10.2018, 12:22
Úroky na termínovaných vkladoch a sporeniach sú nízke a aj ľudia, ktorí neradi riskujú, hľadajú iné riešenia.

Ľudia, ktorým každý mesiac ostáva pár desiatok eur a chcú si z nich nasporiť čo najvyššiu sumu, majú dnes niekoľko možností. Môžu si tieto peniaze vložiť na sporiaci účet, vkladnú knižku alebo, ak majú naraz väčšiu hotovosť, môžu ju uložiť na termínovaný vklad.

Z toho, čo si takýmto spôsobom nasporia, však môžu byť sklamaní. Politika centrálnej banky tlačí aj naše banky do toho, aby na vkladoch či sporeniach dávali len minimálne úroky. Napríklad, ak by si niekto odkladal každý mesiac 50 eur na sporiaci účet a vydržal to robiť päť rokov, vo väčšine bánk by zarobil sotva tri eurá. Alebo, ak by vložil 5000 eur na tri roky do banky a zaviazal sa, že za ten čas z nich nič nevyberie, vo väčšine bánk by získal do 30 eur.

Fondy zažívajú boom

Aj z tohto dôvodu väčšina ľudí hľadá iné možnosti zhodnotenia a začína sa obzerať napríklad po podielových fondoch. Za posledných 7 rokov sa objem peňazí v podielových fondoch zvýšil viac ako dvojnásobne na súčasných zhruba 8,5 miliardy eur. Podielovým fondom sa ľudia naučili veriť, hoci ešte pred niekoľkými rokmi boli voči nim skeptickí a báli sa, že o svoje peniaze prídu.

„Aj my sme zaznamenali nárast počtu klientov. Obzvlášť nás teší, že aj ľudia, ktorí s podielovými fondmi predtým nemali žiadne skúsenosti, sa k nám dnes opakovane vracajú. Pochopili, že fondy nie sú žiadna veda a že ak si vyberú dobrú stratégiu, môžu získať zaujímavé zhodnotenie,“ hovorí  Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícií v Prvej penzijnej správcovskej spoločnosti Poštovej banky.

Podstatou podielových fondov je, že investujú do množstva cenných papierov v rôznych odvetviach. Napríklad investujú do realít, potravinárskych či chemických firiem. Denne ich sledujú na to určení špecialisti, ktorí vedia, ktorým fondom sa darí najlepšie a ktorým menej. Keďže fondy neinvestujú iba do jedného odvetvia, riziko straty peňazí sa výrazne zmenšuje. Ročne sa na nich dá zarobiť aj niekoľko percent, závisí to však od konkrétneho fondu a stratégie.

Pre začiatočníkov aj skúsených

Napríklad Prvá penzijná ponúka fondy krátkodobé, strednodobé aj dlhodobé investovanie. Pri výbere sa tiež môžete riadiť stupňom rizika, ktorý je pri každom fonde uvedený. Niektoré fondy sú ideálne pre začiatočníkov, pri iných treba mať predošlé skúsenosti s investovaním či väčšiu ochotu podstúpiť riziko.

Záujemcovia si zároveň môžu pozrieť celú históriu fondu – koľko zarobil od vzniku, či má veľké výkyvy hodnoty, aký mal najväčší rast či pokles a ako rýchlo sa z neho dokázal spamätať. Aby ste si vybrali ten správny fond zodpovedajúci vašej investičnej stratégií, pracovníci na pobočke s vami vyplnia dotazník na zistenie vášho investičného profilu.

„Do podielových fondov sa dajú mesačne posielať aj menšie sumy, takže aj tí, ktorí majú stále pochybnosti, si ich môžu vyskúšať. Ich ponuka je v súčasnosti naozaj veľmi rozmanitá,“ dodáva M.Varga.

Na jeseň môžete navyše investovať do podielových fondov aj bez vstupného poplatku! Ponuka trvá do  30. 11. 2018. Viac informácií nájdete na: www.penzijna.sk/spravnainvesticia.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 04:58