StoryEditor

Spolu pre Slovensko. Z regiónov do sveta.

27.03.2019, 23:00
Slovensko sa za rok 2018 hrdí 8-percentným medziročným nárastom exportu, ale rastové čísla predstavujú predovšetkým podiel veľkých a medzinárodných firiem. Táto tendencia je dlhodobá a postavená na pevných pilieroch. Čo však s malými a strednými podnikmi ako významnými aktérmi slovenskej ekonomiky z hľadiska zamestnanosti aj hospodárskeho rastu?

Slovenský export 4.0

V ostatnom desaťročí vzniká nový priestor pre slovenské malé a stredné firmy, ktoré nadobudli skúsenosť s dodávkami pre globálne značky, získali referencie a majú potenciál expandovať do zahraničia. Druhou exportnou príležitosťou je fakt, že iba 12 percent slovenského exportu smeruje mimo členských krajín OECD a pred Slovenskom sa otvárajú možnosti hospodárskej participácie na rozvojových trhoch. Nadstavbou je spolupráca v aplikovanom výskume, predaj licencií a patentov a zdieľanie skúseností na online platforme.

Aby firmy a štát komunikovali

Klub regionálnej SOPK v Banskej Bystrici pod záštitou štátneho tajomníka MZVEZ SR Lukáša Parízka otvoril ďalší ročník regionálnych diskusií podnikateľov s predstaviteľmi rezortu diplomacie a hospodárstva o exportných príležitostiach. Tento inovatívny formát  prezentuje formy štátnej pomoci pre malé a stredné podniky a zároveň na výmenu skúseností v podpore exportu.

„Účasť slovenských firiem na rozvojovej spolupráci predstavuje modernú, účinnú formu rozvoja exportu,“ hovorí Lukáš Parízek, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Medzinárodné záväzky vytvárajú príležitosti pre domácich výrobcov a poskytovateľov služieb v oblastiach, kde má Slovensko množstvo skúseností – v energetike, vo vodnom manažmente, v informatizácii a odpadovom hospodárstve.

Nové formy exportu

Aktuálna výzva pre slovenské malé a stredné podniky v hodnote pol milióna eur je otvorená do 7. mája 2019. Jej súčasťou je dotácia na analytickú činnosť, zbieranie dát a informácií, odborné posudky a certifikácie slovenských firiem v rozvojových krajinách. Na Slovensku je takáto výzva pre súkromný sektor vyhlásená po prvýkrát.  Už v roku 2018 sme začali čerpať financie z európskych grantových schém, a tak sa pre slovenských podnikateľov otvárajú možnosti exportu tovaru, služieb, zakladania firiem v zahraničí samostatne alebo v konzorciách.

Na podporu exportu malých a stredných podnikov Eximbanka SR uzatvorila  s Európskou investičnou bankou úverovú linku v hodnote 50 miliónov eur. „Táto spolupráca nám umožní ešte lepšie podporiť exportné prípady malých, stredných a  stredne veľkých podnikov  a zvýšiť tak ich konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch. Eximbanka SR predstavuje jediný priamy nástroj štátu na podporu slovenských exportérov a poskytuje nielen financovanie a poistenie exportu, ale aj bezplatné exportné poradenstvo. Podporujeme slovenských exportérov bez ohľadu na ich veľkosť alebo sektor podnikania,“ uviedla Monika Kohútová, generálna riaditeľka Eximbanky SR.

Čo región, to iný príbeh

„Exportný potenciál nášho regiónu  je ešte stále veľmi málo využitý, a preto je štátna pomoc pre nás dôležitá nielen z finančného, ale najmä expertného hľadiska,“ hodnotí diskusiu Viktoria Vranská, podpredsedníčka Predstavenstva Banskobystrickej RK SOPK. „Našou silnou devízou je operatívnosť malých a stredných podnikov a zároveň tradícia strojárstva, hutníctva a kúpeľníctva na strednom Slovensku.“

Dva pohľady z rôznych uhlov

Úspešné príklady v Národnom projekte Podpora internacionalizácie malých a stredných podnikov uviedol Jozef Troják, výkonný riaditeľ SARIO: „V národných stánkoch na medzinárodných podujatiach sa predstavili desiatky slovenských firiem a v podnikateľských misiách sme zorganizovali vyše 600 stretnutí s podnikateľmi v zahraničí. Slovenské firmy si vytvárajú priame kontrakty alebo ich zapájame do odberateľských reťazcov.“  

S kritickým pohľadom z praxe vystúpil Vladimír Soták z Klubu 500: „Považujem za vhodné, aby diplomacia vstupovala do obchodných vzťahov. Chýba mi však dlhodobá stratégia vlády a výhľad pre Slovensko na desať rokov.“

Komunikácia. Zas a znova

Na nevyužitý potenciál štátnej pomoci upozorňujú všetci účastníci podujatia.  „Slovenská ekonomická diplomacia predstavuje silnú a výkonnú podporu vo svete pre firmy rôznej veľkosti, neziskové organizácie, zdravotníctvo, univerzity aj odborníkov. Ísť do regiónov a pýtať sa podnikateľov na ich očakávanie je začiatok spolupráce a budovania dôvery medzi štátnym a súkromným sektorom,“ uzatvára L. Parízek.

Regionálny Klub SOPK bol organizovaný s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a v spolupráci s Úradom priemyselného vlastníctva SR.  Aktivita rezortu diplomacie Spolu pre Slovensko. Z regiónov do sveta cielene predstavuje potenciál ekonomickej diplomacie a štátne formy pomoci na podporu exportu slovenských firiem. Po diskusiách v Žiline, Košiciach, Trnave, Trenčíne a Banskej Bystrici bude  nasledovať  Nitra.   

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 14:21