StoryEditor

Medzinárodné právo majú v malíčku. Sparring uľahčuje slovenským startupom vstup na globálny trh

04.06.2019, 00:00
Oxford, Londýn či Amsterdam. Majú za sebou štúdium na prestížnych zahraničných univerzitách a skúsenosti s prácou v slovenských startupoch. Teraz chcú technologickým firmám uľahčiť každodenné právne starosti či expanziu na globálny trh. Reč je o tíme mladých právnikov a ich službe Sparring.

Prvý svojho druhu

Projekt Mariána Porvažníka a Mareka Križku sa odlišuje od bežných právnických firiem. Sparring je totižto prvá právna služba s transparentným pricingom. Podobne ako Spotify či Netflix funguje na fixnom mesačnom poplatku. Vďaka rokom stráveným v IT startupoch právnici Sparringu tiež vynikajú expertízou v technologickom a inovačnom priemysle. Partnerom poskytujú podporu nielen v bežných právnych záležitostiach ako sú kontrakty či ochrana duševného vlastníctva, ale aj v architektúre akcionárskej štruktúry pre zamestnancov, strategickom poradenstve pri vstupe investorov a znižovaní zbytočných nákladov a rizík. 

“Doteraz slovenské startupy nemali možnosť spolupracovať s právnym partnerom so špecializáciou pre ich potreby. Navyše si tradičné právnické spoločnosti účtujú sumy, ktoré si začínajúce spoločnosti nemôžu dovoliť. Rozhodli sme sa preto zúžitkovať naše skúsenosti a pre rastúce firmy vytvoriť dostupnú právnu a poradenskú službu. U našich klientov sme často súčasťou advisory boardov, kde sme schopní pomáhať v oblastí businessu, financingu a celkovej stratégie,” Marián Porvažník, spoluzakladateľ Sparringu.

Stáli pri nejednom prerode z “eseročky” na medzinárodný holding

Jedným z ich klientov je aj spoločnosť Vacuumlabs, pri ktorej stál Sparring takmer od jej vzniku. Aj vďaka efektívnej právnej podpore sa zo spoločnosti dvoch zakladateľov stala jedna z najrýchlejšie rastúcich slovenských firiem s desiatkami akcionárov, operujúca v piatich krajinách s klientmi po celom svete.

Okrem spolupráce so startupmi ako KickResume či Healthclip, Sparring pomáhal pri raste technologickej konferencie ReactiveConf. Aj vďaka nim sa stala ReactiveConf jednou z najväčších technologických konferencií v Európe. Dnes sa o jej aktivity stará tím Sparringu vo viac ako siedmich krajinách EÚ.

Pomáhajú expandovať do svetových vôd

Keďže ich partneri operujú na globálnom trhu, v Sparringu rozumejú množstvu regulácií a zákonov v slovenskej, britskej, americkej a európskej jurisdikcii. Či je to malý tím, startup alebo scaleup, ich medzinárodné skúsenosti pomáhajú na ceste na celosvetový trh.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 12:00