StoryEditor

7 jednoduchých aktivít, ktoré môžu zvýšiť vaše IQ

13.11.2019, 23:00
Metód, ktoré sľubujú zvýšenie inteligencie alebo zlepšenie vašej koncentrácie je na trhu veľa. V našom článku vám ale prezradíme, ako sa o zlepšenie IQ postaráte sami a bez ohrozenia vášho rodinného rozpočtu. Predstavíme si niekoľko spôsobov, ktorým stačí venovať niekoľko minút denne a vaše kognitívne schopnosti a pamäť budú na tom oveľa lepšie.

„Človek predsa rastie s vysokými cieľmi.“

(Karl Kraus)

S cieľmi, ktoré môžete dosiahnuť aj po ukončení štúdia na jednej z najlepších univerzít v Európe, alebo na základe tipov, ktoré sa vám teraz pokúsime troška viac priblížiť.

  1. Buďte hladní po informáciách

Štúdium literatúry v škole malo svoj zmysel. V skutočnosti sme boli nútení zapamätať si texty, ktoré zvýšili potenciál nášho mozgu. Pevne však veríme a dúfame, že o nič menej dôležitý nie je pre vás rozvoj vašej pamäti a intelektu ani v súčasnosti.

Preto vám odporúčame pokračovať v literárnych tradíciách z mladosti, pričom sa nemusíte uchyľovať priamo k poézii. Vezmite si akýkoľvek text (malý, len jeden odsek) a pokúste sa ho naučiť. Ale pozor, hlavnou vecou v tomto cvičení je pochopiť podstatu toho, čo je napísané, analyzovať a potom na základe spracovaných informácií pamätať na slová, ktoré ich uvádzajú.

  1. Začnite písať

Čo presne? Áno, čokoľvek! Akékoľvek myšlienky, tipy, zaujímavé fakty, prečítané v časopise alebo rozprávané kolegom v kaviarni. Hlavnou vecou je definovanie pojmu text a jeho štruktúry, jeho rozdelenia do sémantických častí. Najmä dnes, v čase popularity blogov a sociálnych sietí, nie je tento koníček neobvyklý a priťahuje pozornosť verejnosti. Závisí však aj od kvality vašich textov. Nezabudnite ale, že to robíte predovšetkým preto, aby ste rozvíjali svoje analytické schopnosti.

  1. Naučte sa cudzí jazyk

Učiť sa nový jazyk je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zlepšiť inteligenciu a kognitívne schopnosti. Okrem toho, nemožno vylúčiť, že sa vám bude hodiť vo vašej kariére alebo na cestách.

Cudzí jazyk sa dnes môžete učiť aj doma. Existuje veľké množstvo online služieb, aplikácií a návodov, ktoré sú určené na samoštúdium. Nikdy by však nemala byť dôležitá iba rýchlosť učenia, ale fakt, že rozvíjate svoj mozog.

Cudzí jazyk sa môžete naučiť aj na výhodnom jazykovom pobyte, kde okrem jazyka spoznáte aj nové miesta, prostredie, kultúru a priateľov. Zároveň je to najlepšia príležitosť, ako inovovať vašu angličtinu!

  1. Cvičte

Áno, pre rozvoj vašich duševných schopností sú užitočné aj rôzne druhy športových aktivít. Cvičenie zvyšuje hladinu mozgového neurotropného faktora (BDNF), ktorý stimuluje vývoj neurónov. Môže ísť o jednoduché cvičenia, ktoré sa dajú ľahko vykonávať aj doma. A zvýšiť efekt celého cvičenia môžete aj správnym stravovaním. Menej cukru a viac vitamínov je v tomto smere základ.

  1. Viac čítajte

A je lepšie, ak je to fikcia. Fantázia funguje tak, že si pri čítanom texte predstavujeme obrázky, čo stimuluje činnosť mozgu a rozvíja naše tvorivé myslenie. Čítanie môže tiež zlepšiť koncentráciu a pamäť. Tým to však nekončí. Po prečítaní knihy skúste text analyzovať. Naučíte sa tak rozoznávať neobvyklé prvky literárneho textu, ktoré zvýšia nielen vašu inteligenciu, ale aj erudíciu.

  1. Cestujte

Pod rozvoj vášho IQ sa môže veľmi dobre podpísať aj cestovanie. O to viac, ak ide o výmenné pobyty, na ktorých sa zdokonalíte v cudzej reči. Okrem toho, zmenou prostredia zmeníte aj vaše myšlienky v hlave, vďaka čomu si váš mozog dokonale odpočinie. Ten dokáže zvládať vyriešiť naraz len 4 až 6 úloh. Ak ich je viac, jeho schopnosť sústrediť sa a efektivita klesá. Takýto cestovateľský detox mu len prospeje.

  1. Zabavte sa s hádankami

Na internete existuje veľa bezplatných stránok, ktoré obsahujú obrovskú databázu rôznych logických úloh a hádaniek. Téma môže byť vždy iná: matematické úlohy, úlohy logického myslenia, abstrakt, vedomie a iné. Buďte trpezliví a pokúste sa vyriešiť niekoľko takýchto problémov denne, čo viac než vyrovná dennú mieru duševnej činnosti.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 17:56