StoryEditor

Nové riešenia na problémy so správou a údržbou spoločných bytových priestorov

11.02.2020, 23:00
Napriek tomu, že sa mnohí z nás rozhodnú prežiť zvyšok svojho života na vidieku, bývanie v meste je pre ľudí veľmi atraktívne. Dostupnosť služieb, komfort a dobre rozvinutá infraštruktúra štatistiky urbanizácie zvyšujú. Ani pri bývaní v tom najluxusnejšom byte sa však nezaobídete bez problémov, ktorých riešenie je často na dlhé lakte.

Na druhú stranu to ale neznamená, že zoskupenie väčšieho množstva ľudí na jednej ploche vás musí  obmedzovať a vy by ste sa mali pozerať na to, ako sú porušované vaše práva.

V tomto prípade je tu zákon č. Zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, množstvo vyhlášok, domový poriadok a správa. Veď ceny nehnuteľností každý jeden mesiac rastú a určite ani tá vaša v dobrej lokalite nebola najlacnejšia, preto je jasné, že si budete svoj podiel krkolomne chrániť.

A práve v našom článku sa dozviete, akým spôsobom je to možné a najjednoduchšie. Inak sa už pri položení kvalitnej laminátovej podlahy môžete stretnúť s nepríjemnosťami a nevraživosťou vašich susedov.

Vymeňte správcu

Nielen majitelia a nájomníci bytov a nebytových priestorov majú povinnosť sa o spoločné priestory priliehajúce k bytu starať. Často ide o komplexy, kde na jednom mieste býva aj niekoľko desiatok ľudí naraz a nie je možné, aby sa každý s každým dohodol na tom, kto sa bude o čo starať a ako vhodne správať.

Na tieto účely je tu správca, ktorého si zvolíte a vložíte doň svoju dôveru, že bude všetko kontrolovať. Má to zmysel, pretože pri nedostatočnej údržbe a starostlivosti o konkrétne časti komplexu môžete dopadnúť veľmi zle, o čom sa je v dnešných správach presvedčiť naozaj jednoduché.

Nekontrolované elektrické rozvody, plynové potrubia alebo požiarne predpisy či prekážkami zatarasené únikové cesty sa môžu postarať o to, aby ste o svoj dokonalý byt a bývanie prišli.

Ak máte teda podozrenie, že vo vašom vchode niečo nefunguje, požiadajte o zmenu správcu. Za jeho služby a servis platíte, tak nech je to aj niekde vidieť.

Dajte si urobiť analýzu elektrickej siete

Nielen zo zákona, ale aj kvôli bezpečnosti, je správca povinný v stanovených intervaloch nechať urobiť na dôležitých úsekoch kontrolu. Ide o revízie alebo dôkladnú analýzu elektrickej siete, plynového potrubia, výťahu a iných častí bytového domu.

Vášmu štvornohému miláčikovi, ktorý vám spríjemňuje v byte každý jeden deň, dodajú energiu len kvalitné granule pre psov. Stopercentný stav spoločných priestorov a nehnuteľnosti závisí od použitia spoľahlivých materiálov a ich pravidelnej údržby v pôvodnom stave.

Časom sa však opotrebuje aj to najkvalitnejšie vybavenie, preto ho treba skontrolovať a poprípade vymeniť. Podcenenie a slabá prevencia môžu viesť k ohrozeniu vášho života a bývania.

Dohliadnite na vonkajšie spoločné priestory

Často, a najmä teraz v zime,  sa zabúda, že pod správu nehnuteľnosti patrí aj jej okolie. Vylepšiť stav okrasnej vodnej hladiny môže špeciálna jazierková chémia.  S odprataním snehu pod balkónom vám ale syntetické látky nepomôžu. Treba vziať do ruky lopatu a sneh odpratať, pretože môžete byť za vzniknutú škodu spôsobenú na tomto území potom zodpovední.

Priľahlé chodníky slúžiace verejnosti by mali byť podľa Cestného zákona v správe mesta, obce alebo externého partnera. Váš pozemok, cez ktorý prechádza verejnosť, si môžete pre prípad ohrozenia poistiť aj oznamom „súkromný pozemok bez údržby“ či iné.

Nič zo spomenutého nepodceňujte, pretože prísť o strechu nad hlavou z nedbanlivosti je nepríjemné.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 18:31