StoryEditor

Odborník radí: aj malé zmeny môžu výrazne ovplyvniť efektivitu v prevádzke

21.04.2020, 00:00
Plánujete renovovať sklad alebo stavať nový? Bez ohľadu na to, či pôjde o veľkú alebo malú investíciu, každá má svoje špecifiká. Navrhnúť sklad, vybrať správnu manipulačnú techniku, výšku regálov, zohľadniť typ segmentu a takto by sme mohli menovať ešte ďalej. Každý prvok skladu sa dokáže odzrkadliť v efektivite a ovplyvniť obrat.

Andrej Korchaník zo spoločnosti STILL, ktorý sa venuje projektovaniu skladov, optimalizácii procesov či softwarových riešení v prevádzkach, hovorí. „Pri navrhovaní skladu je dôležité vnímať ho ako celok a pozerať sa vždy o pár rokov dopredu. Mať premyslené detaily. Mali sme klienta, ktorý sa nám ozval s potrebou navýšiť flotilu vysokozdvižných vozíkov. Prišli sme na miesto a zistili, že v prvom rade potrebuje zmeniť dispozíciu regálových systémov. Ich obyčajným preskupením sme zvýšili kapacitu o 30 % a získali lepší výkon techniky.“ Slová odborníka potvrdzujú, že dokáže svojím okom rýchlo zistiť, čo váš sklad skutočne potrebuje.

Andrej Korchaník, špecialista pre intralogisitické riešenia spoločnosti STILL Andrej Korchaník, špecialista pre intralogisitické riešenia spoločnosti STILL STILL

Andrej Korchaník, špecialista pre intralogisitické riešenia spoločnosti STILL SR, spol. s.r.o.

Aj pre malý sklad je dôležitá intralogistika

Koncepcia regálového systému je taktiež súčasťou intralogistiky. Tá sa netýka iba veľkoskladov. „Stáva sa, že majitelia malých skladov ich nechávajú akoby žiť si vlastným životom. To nie je správne. Aj sklad s 500 paletami musí plniť svoju funkciu čo najlepšie, aby bol efektívny. Tovar musí mať svoje miesto, nestačí ho ukladať tam, kde je práve voľné miesto. Nesmie dochádzať ku chybám, ktoré v konečnom dôsledku stoja firmu čas a peniaze. Ak niečo zlyháva, je to tá správna chvíľa obrátiť sa na odborníka. Jednoduchými zásahmi vieme eliminovať množstvo problémov,“ vysvetľuje Korchaník. Dôvodom na zavolanie odborníka je úprava skladu v čase navyšovania výroby, problém s fluktuáciou zamestnancov skladu či zvýšenie efektivity procesov.

Odborník zhodnotí, čo váš sklad naozaj potrebuje

Korchaník odporúča pracovať s projektantmi už od úplného začiatku. Tí dokážu odhadnúť, aký sklad je pre vašu firmu vhodný. „Výhoda je tá, že ak vieme, čo firma potrebuje a využije, s týmito vedomosťami už tvoríme samotný koncept s prihliadnutím na budúcnosť. Ide o komplexné riešenia, ktoré budú efektívne aj o niekoľko rokov. Na začiatku analyzujeme potreby firmy, snažíme sa pomenovať existujúce i potenciálne problémy. Zaujímajú nás požadované procesy od príjmu až po expedíciu a podľa výsledkov pripravujeme optimálne riešenia. Ako nezaujatá strana máme nadhľad, ktorý môže firme chýbať.“ Súčasťou projektovania je i výber regálových systémov, ktoré je možné dodať rovno v kombinácii s príslušnými vozíkmi a ďalšími komponentmi, ako je systém MMS (systém riadenia skladu a prepravy) alebo automatizácia.

still_sklad STILL

Automatizácia: áno alebo nie?

Práve automatizácia je trendom, ktorý vyslovujú vo svojich požiadavkách viaceré firmy. Avšak aj tu je dôležité zvážiť, či je vhodná práve pre váš typ skladu. Andrej Korchaník zo spoločnosti STILL hovorí, že sú sklady, v ktorých je ešte stále efektívnejšia ľudská sila a nesnažil by sa presadiť automatizáciu za každú cenu v každom sklade. „Automatizácia je skvelý rozmer intralogistiky, aj pri jej implementácii je však potrebné prihliadať na potreby firmy. Dokážeme automatizovať takmer celý komplexný tok materiálov a surovín v sklade počnúc prebraním tovaru až po jeho konečné odoslanie, a to bez ohľadu na to, či ide o plánovaný sklad alebo už zabehnutý priestor. Podľa reálnych vstupných údajov vyhodnotíme, či je pre firmu vhodný poloautomatický vozík alebo rovno autonómny či automatizovaný,“ uvádza Korchaník.

Vybrané regálové zakladače dokážu zaskladňovať tovar aj do vysokých výšok pod strechou, kde býva horúco a uplatnenie nájdu aj vo výbušnom prostredí, kde hrozí riziko požiaru. Spolupráca s profesionálmi pri tvorbe skladu vám pomôže zabezpečiť špičkovú kvalitu procesov a celkovú efektivitu vašej prevádzky.

Článok bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou STILL SR, spol. s r.o.

 

(PR)

01 - Modified: 2020-05-12 15:15:46 - Feat.: 0 - Title: Ako vyzerá intralogistika 21. storočia?
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 04:22