StoryEditor

Šport je najlacnejší prostriedok pre zdravú spoločnosť

06.05.2020, 00:00
Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozposlal národným olympijským výborom posolstvo prezidenta MOV Thomasa Bacha olympijskému hnutiu. Šéf MOV sa v ňom venuje výzvam, ktoré pre hnutie priniesla pandémia nového koronavírusu a ochorenia COVID-19, a formuluje postoj MOV k rôznym problémom a k obrovskému významu športu pre spoločnosť.

Thomas Bach olympijskému hnutiu napísal, že nová situácia si vyžaduje solidaritu, kreativitu, odhodlanie a flexibilitu. „Všetci musia prinášať obete a robiť kompromisy. Mimoriadne podmienky si vyžadujú mimoriadne riešenia. Každý z nás musí urobiť svoju časť, vrátane MOV,“ uviedol Bach.

Prezident MOV zdôrazňuje aj význam športu pre inklúziu a integráciu. Niekedy je šport jedinou aktivitou, ktorá spája ľudí bez ohľadu na ich spoločenské, politické, náboženské, alebo kultúrne zázemie. Šport je podľa neho skutočný tmel, držiaci spoločnosť pohromade. Táto inkluzivita je podľa prvého muža svetového olympizmu ešte dôležitejšia v spoločnosti inak hlboko rozdelenej.

„Oprávnene môžeme predpokladať, že v post-koronavírusovej spoločnosti bude verejné zdravie hrať oveľa významnejšiu rolu. Šport a fyzické aktivity veľmi prispievajú k zdraviu. Predstavujú možno najlacnejší prostriedok pre zdravú spoločnosť,“ píše nemecký funkcionár.

Súčasná zdravotnícka kríza môže viesť k dlhej a hlbokej ekonomickej kríze, ktorej dopad sa môže líšiť krajinu od krajiny. V značnej miere to bude podľa Bacha závisieť od toho, aký význam pri prideľovaní finančnej pomoci poskytovanej na zotavenie ekonomiky dajú vlády obrovskému spoločenskému kapitálu, ktorý reprezentuje šport. „Preto by sme mali vlády dôrazne žiadať, aby ocenili a rešpektovali nesmierny príspevok športu pre verejné zdravie, jeho význam pre inklúziu, spoločenský život a kultúru, a jeho významnú úlohu v národnom hospodárstve,“ píše olympijskému hnutiu Bach a zdôrazňuje, že v Európe nedávna štúdia ukázala, že segment šport vytvára viac než dve percentá HDP, čo ho robí ekonomicky významnejším, než je množstvo tradičných sektorov hospodárstva. Rovnaká štúdia preukázala, že približne tri percentá pracovných miest v Európe sa spájajú so športom. Šport je teda veľký zamestnávateľ. „Táto štúdia, ako aj mnohé iní, jasne ukazujú, že pri pomoci svetu, aby sa zotavil z krízy, šport môže hrať nielen pozitívnu spoločenskú, ale aj ekonomickú rolu. My nie sme súčasť problému. Môžeme byť súčasť riešenia. Aby sa to naplnilo, vlády musia šport zahrnúť do svojich ekonomických podporných programov,“ uviedol v posolstve Bach a v jeho závere dodal: „Post-koronavírusový svet bude potrebovať šport, a my sme pripravení prispieť k tomu, aby bol tvarovaný podľa našich olympijských hodnôt.“ 

Z obsiahleho posolstva Thomasa Bacha vyberá Slovenský olympijský a športový výbor, ktorý podporujú exkluzívny partner Tipos, generálni partneri 4F a a Toyota i hlavní partneri Dôvera, Billa, Kooperativa, Slovenská sporiteľňa, SPP, Matador a Granden, niektoré ďalšie pasáže.

Thomas Bach Thomas Bach TASR/AP

MANAŽMENT KORONAKRÍZY

„Čelíme bezprecedentnej výzve – organizovaniu preložených olympijských hier. Je to po prvý raz v našej dlhej olympijskej histórii a predstavuje to nesmiernu úlohu pre MOV, našich japonských partnerov a priateľov, aj pre všetkých členov našej olympijskej komunity. Táto nová situácia si vyžaduje našu solidaritu, kreativitu, odhodlanie a flexibilitu. Všetci budeme musieť prinášať obete a robiť kompromisy. Mimoriadne podmienky si vyžadujú mimoriadne riešenia. Každý z nás musí urobiť svoju časť, vrátane MOV.

Spoločná akčná jednotka so symbolickým názvom ,Tu ideme´ už pracuje na plný plyn a vysoko profesionálne. Stanovila priority a manažérsku stratégiu tak, aby sme preložené hry mohli úspešne zvládnuť. Tieto priority v prvom rade zahŕňajú utvorenie bezpečného prostredia pre zdravie všetkých účastníkov. V záujme uskutočniteľnosti hier MOV pripravil pre akčnú jednotku rozsiahly zoznam úsporných opatrení. Pri pokračovaní v tejto stratégii máme unikátnu príležitosť premeniť oslavu preložených olympijských hier na festival jednoty ľudstva a symbol ľudskej pružnosti pri prekonaní koronakrízy.“

POST-KORONAVÍRUSOVÝ SVET

„V súčasnosti nikto nevie, ako bude vyzerať post-koronavírusový svet. Je však jasné, že pravdepodobne nikto z nás nebude môcť pokračovať v jednotlivých činnostiach či pri organizácii podujatí tak, aby sa plánovalo pred krízou. V tomto kontexte administratíva MOV posudzuje rozpočet MOV a priority. Onedlho sa jej správou bude zaoberať exekutíva MOV.

Motto, ktoré sme zverejnili pri spúšťaní olympijskej Agendy 2020 a ktoré je napísané na stene Olympijského domu - ,Meň, alebo buď zmenený“, je v tejto kríze ešte platnejšie, ako kedykoľvek predtým. Preto musíme v reakcii na túto krízu pokračovať v reformách v duchu Agendy 2020, osobitne pokiaľ ide o udržateľnosť.

Na dosiahnutie tohto by sa zodpovedná organizácia mala odvážiť hľadieť do budúcnosti na svet po tejto kríze. História nás učí, že významné krízy alebo systémové šoky, ako je aj pandémia, mávajú hlboký a ďalekosiahly dopad na celú spoločnosť.

Zjednotení olympijskými hodnotami mieru, solidarity, rešpektu a jednoty v celej našej rozmanitosti môžeme významne prispieť k tomu, aký bude post-koronavírusový svet.“

SPOLOČENSKÝ DOPAD

„Oprávnene môžeme predpokladať, že v post-koronavírusovej spoločnosti bude verejné zdravie hrať oveľa významnejšiu rolu. Šport a fyzické aktivity veľmi prispievajú k zdraviu. Predstavujú možno najlacnejší prostriedok pre zdravú spoločnosť. Aby to bolo ešte zjavnejšie, MOV pripravuje nové memorandum o porozumení s WHO.

Môžeme zdôrazniť význam športu pre inklúziu a integráciu. Niekedy je šport jedinou aktivitou, ktorá spája ľudí bez ohľadu na ich spoločenské, politické, náboženské, alebo kultúrne zázemie. Šport je skutočný tmel, držiaci spoločnosť pohromade. Táto inkluzivita je ešte dôležitejšia v spoločnosti inak hlboko rozdelenej.“

EKONOMICKÝ DOPAD

„Nie sú pochybnosti, že súčasná zdravotnícka kríza bude viesť k dlhej a hlbokej ekonomickej kríze, ktorej dopad sa môže líšiť krajinu od krajiny. V značnej miere to bude závisieť od toho, aký význam pri prideľovaní finančnej pomoci poskytovanej na zotavenie ekonomiky dajú vlády obrovskému spoločenskému kapitálu, ktorý reprezentuje šport. Preto by sme mali vlády dôrazne žiadať, aby ocenili a rešpektovali nesmierny príspevok športu pre verejné zdravie, jeho význam pre inklúziu, spoločenský život a kultúru, a jeho významnú úlohu v národnom hospodárstve.

Napríklad v Európe nedávna štúdia ukázala, že segment šport vytvára viac než dve percentá HDP, čo ho robí ekonomicky významnejším, než je množstvo tradičných sektorov hospodárstva. Rovnaká štúdia preukázala, že približne tri percentá pracovných miest v Európe sa spájajú so športom. Šport je teda veľký zamestnávateľ.

Táto štúdia, ako aj mnohé iní, jasne ukazujú, že pri pomoci svetu, aby sa zotavil z krízy, šport môže hrať nielen pozitívnu spoločenskú, ale aj ekonomickú rolu. My nie sme súčasť problému. Môžeme byť súčasť riešenia. Aby sa to naplnilo, vlády musia šport zahrnúť do svojich ekonomických podporných programov.

MOV sa bude zaoberať tým, či a akým spôsobom sa dá akcelerovať naša odozva na klimatické zmeny. MOV ako organizácia je už uhlíkovo neutrálny, a takisto by mali byť aj olympijské hry v Tokiu. Náš nový cieľ je dosiahnuť, aby organizácia aj olympijské hry boli klimaticky pozitívne už pred rokom 2030.“

POLITICKÝ DOPAD

„Prinajmenšom v niektorých častiach sveta môžeme vidieť viac nacionalizmu, viac protekcionizmu a ako dôsledok viac politickej konfrontácie. Tu musíme zdôrazňovať globálne hodnoty športu a naše olympijské hodnoty solidarity, mieru a rešpektu voči všetkým ostatným. Posilnením solidarity môžeme preukázať, že spolupráca pri rešpektovaní ostatných môže prinášať lepšie a spravodlivejšie výsledky, než izolacionizmus.

Všetci musím vyvinúť maximálne úsilie, aby sme s podporou celého medzinárodného spoločenstva dosiahli, že olympijské hry budú demonštráciou ,jednoty ľudstva v celej našej rozmanitosti´; že olympijské hry budujú mosty pre všetkých bez akéhokoľvek druhu diskriminácie; a že preto olympijské hry ako unikátna športová, kultúrna a spoločenská udalosť musia stáť mimo akýchkoľvek politických a iných rozbíjačských úvah.“

 

 (PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 10:45