StoryEditor

5G siete nie sú kontroverzné, stačia nám overené fakty

30.06.2020, 00:00
Úspech spoločnosti Huawei a s tým súvisiaci vývoj na globálnom trhu IT je v súčasnosti predmetom verejnej diskusie. Kritici tvrdia, že technologický koncern je nástrojom v područí čínskej vlády. Sieťoví operátori v rôznych krajinách naopak často opakujú, že Huawei prináša na trh cenné inovácie, ktoré odvetvie telekomunikácií posúvajú vpred.

Je veľmi dôležité poznamenať, že väčšia časť kritiky neprichádza od klientov, partnerov a dokonca ani konkurentov. Prichádza od vládnych inštitúcií, národných bezpečnostných organizácií a regulačných úradov. Dva protichodné argumenty pritom oddeľuje len tenká čiara. Tú tvorí súbor kritických otázok a  súvisiacich faktov. Týkajú sa najmä prebiehajúcej obchodnej vojny, existujúcich vzťahov medzi dodávateľmi a odberateľmi, alebo témy prelomových sietí 5G.

Diskusiu o 5G technológii, v ktorej je Huawei jedným z popredných svetových hráčov, nedávno skomplikovalo veľké množstvo dezinformácií a nepodložených tvrdení. Podľa expertov a regulátorov sa ich komerčné nasadenie v Európe a na Slovensku očakáva v priebehu piatich rokov.

Hoaxy sú vážnou komplikáciou

Po tom, ako medzinárodná spravodajská agentúra Reuters priniesla začiatkom apríla 2020 správy o úmyselnom zapaľovaní telekomunikačných stožiarov 5G sietí v anglickom Birminghame a Merseyside, sa naplno ukázala sila konšpiračných teórií. Sociálne médiá, vrátane Facebooku a YouTube, sa dlhodobo snažia obmedziť šírenie falošných správ, ktoré v čase pandémie podmieňujú nárast všeobecnej paniky. Na nepravdivé tvrdenia o vplyve 5G na šírenie ochorenia COVID-19 reagovala Svetová zdravotnícka organizácia, Európska komisia a americká FDA. Zameriava sa na ne aj britská organizácia Full Fact, ktorá pracuje na overovaní pravdivosti informácií. Full Fact poukazuje na to, že vírus sa úspešne šíri aj v krajinách bez funkčnej 5G infraštruktúry - napríklad v Iráne, ktorý bol pandémiou výrazne zasiahnutý. Dodáva, že dôkazy o škodlivosti 5G sietí na ľudské zdravie neexistujú.

Na nepravdivé tvrdenia už zareagoval aj Huawei prostredníctvom novej kampane Bezpečnosť 5G. Hlavným cieľom kampane je informovať širokú verejnosť poskytovaním priamych dôkazov a vyvracať tak šíriace sa mýty o 5G.

"Na frekvenciách, ktoré sa chystajú na prenos 5G, ešte donedávna fungoval oveľa silnejší televízny signál, prítomný takmer v každej domácnosti. Televízne vysielanie všetci dobre poznáme a televízia je s nami od 30. rokov 20. storočia. TV vysielanie dnes už nikomu nevadí," uviedol Tomáš Kolder z podnikovej divízie Huawei. 5G v elektromagnetickom spektre 5G v elektromagnetickom spektre

5G siete ako technologická revolúcia

5G nezahŕňa len samotný vysokorýchlostný internet, no tiež množstvo nových funkcií a systémov. Podľa štúdie aplikovateľnosti 5G, ktorú pred krátkym časom predstavili renomovaní odborníci z Roland Berger, ovplyvní nástup nových sietí nespočetné množstvo oblastí. Tými sú napríklad veda a výskum, vývoj nových technológií, médiá a zábava, výroba, verejné služby, národná a regionálna administratíva, fungovanie ekonomiky a sociálne zabezpečenie.

"Informovanosť o 5G a ich výhodách podľa nami zistených údajov nie je vysoká, a preto sme sa rozhodli ísť cestou osvetovej kampane. Chceme ukázať, aké ekonomické príležitosti môžu 5G siete priniesť našej spoločnosti, inak povedané, ako môžeme zlepšiť našu životnú úroveň, keď budeme implementovať 5G čo najskôr,“ dodáva Tomáš Kolder.

Dôkazom, že Huawei je jedným z najlepších dodávateľov 5G infraštruktúry je aj fakt, že spoločnosť má v súčasnosti na konte až 91 kontraktov na 5G po celom svete. Je tiež jedným z najväčších prispievateľov ku 3GPP sieťovým štandardom. Medzi prelomové novinky z dielne čínskeho výrobcu patria jedinečné technológie, ako napríklad SingleRAN, ktorá redukuje množstvo káblov v 5G infraštruktúre; CloudAIR pre zdieľanie spektra medzi 4G a 5G; alebo rôzne podnikové aplikácie fungujúce na báze Internetu vecí.

(PR)

01 - Modified: 2024-03-29 16:33:41 - Feat.: - Title: Huawei sa zotavuje z amerických sankcií, čínska firma zaznamenala vlani najväčší rast za posledné štyri roky 02 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Radujú sa z biedneho začiatku roka. Vyzerá to na veľký návrat aj na úkor Applu 03 - Modified: 2024-03-20 14:47:59 - Feat.: - Title: Pôjdu na čiernu listinu. Spojené štáty zvažujú sankcie proti čínskym výrobcom čipov pre Huawei 04 - Modified: 2024-02-29 12:40:19 - Feat.: - Title: Huawei Mate X5 a Mate 60 RS Ultimate Design 05 - Modified: 2024-02-29 13:26:26 - Feat.: - Title: Toto sú najdrahšie čínske smartfóny. Majú byť lepšie ako iPhony
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 05:00