StoryEditor

Každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke, sa počíta

28.12.2020, 23:00
Už 1 deci oleja znečistí tisíce litrov vody a zanesie kanalizáciu. Ideálne je zbaviť sa ho ekologicky.

Spoločnosť Kaufland dlhodobo podniká kroky k ešte lepšej ochrane životného prostredia a okrem interných riešení prináša možnosti zodpovedného prístupu aj svojim zákazníkom. Od roku 2018 sme vo vybraných predajniach začali inštalovať zberné nádoby na použitý kuchynský olej a keďže ich zákazníci, ale aj ostatní záujemcovia, začali pravidelne vyžívať, aktuálne sú k dispozícii pri každej zo  70 predajní Kauflandu po celom Slovensku,“ uviedla Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti.

Slováci separujú olej vo veľkom

O tom, že Slováci sa už naučili použitý olej nevylievať do odtoku, svedčia aj čísla. Vlani do zberných nádob pri Kauflande odovzdali takmer 9,5 tony, no v tomto roku to bolo za 11 mesiacov už viac ako 50 ton oleja. Tento niekoľkonásobný nárast súvisí nielen so zvyšovaním  počtu zberných miest, ale aj s väčšou angažovanosťou spotrebiteľov v ochrane prírody. Kaufland

Separovať a odovzdávať olej je veľmi jednoduché

Z vychladnutého oleja je síce potrebné vybrať veľké zvyšky jedál, ako sú kosti a kože, ale drobné nečistoty, ako napr. strúhanka po vyprážaní, nie sú problémom. Prefiltrujú sa priamo u spracovateľa. Matej Bondra, konateľ spoločnosti ESPIK Group, ktorá je jedným z odberateľov použitého oleja od Kauflandu a problematike sa  venuje už od roku 2010, radí, ako si poradiť so zberom v domácnosti. „Vychladnutý, čiastočne vyčistený olej z panvice alebo fritézy vlejte ideálne do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej nádoby. Do jednej nádoby môžete zbierať všetky druhy použitých rastlinných olejov a živočíšnych tukov a aj nálev z niektorých potravín, napr. sušených paradajok, konzervovaných rýb, či syrov.“ Nemali by sa tam však nachádzať voda, víno, kečup, či saponáty. Výpek, šťava z mäsa však nie sú prekážkou. Veľkosť plastovej nádoby by sme mali vyberať podľa toho, ako často a koľko oleja používame na prípravu jedál. Nie je dobré dávať malé množstvo do veľkej fľaše – obal zaberá veľa priestoru pri zbere a preprave a zároveň prichádza pre veľké množstvo prítomného vzduchu k rýchlejšej biodegradácii oleja. Vyzbieraný olej môžeme odovzdať pri najbližšom nákupe potravín v Kauflande kdekoľvek na Slovensku.

Spracovanie v rukách odborníkov

Po prevoze k spracovateľovi sa vyzbierané obaly s použitým olejom pretriedia, aby sa medzi nimi nenachádzali napr. motorové oleje, či farby. „Plastové fľaše spoločne s obsahom najskôr zahrejeme na 60 stupňov, aby sa rozpustila prípadná masť a následne ich preženieme cez drvič a separátor. Tam sa v jemnom sitku zachytia všetky nečistoty aj rozdrvené PET fľaše. Prečistený olej spracujeme a  v cisternách prepravíme do výrobných rafinérií, kde z neho vzniká ďalší produkt,“ popisuje prácu s použitým kuchynským olejom Ing. Martin Meliš, konateľ spoločnosti INTA, ďalšieho odberateľa tejto druhotnej suroviny od Kauflandu. Kaufland

Ďalšie ekologické využitie

Použitý kuchynský olej sa používa na výrobu bionafty, označovanej aj ako MERO. Z jedného kilogramu sa dá vyrobiť približne 0,95 kilogramu MERO paliva. Rozdrvené plastové fľaše, ktoré zostanú po filtrácii u spracovateľa, sa oddelia od zvyškov jedál a putujú tiež na ďalšie zhodnotenie. Z kuchynského odpadu zase v bioplynových staniciach vyrobia bioplyn, z ktorého vzniká elektrická energia a teplo.  Takýmto spôsobom sa z  oleja, ktorý by v lepšom prípade skončil v zmesovom odpade, v horšom prípade  v našich vodách, vytvorí surovina, ktorá nájde svoje ďalšie využitie - v doprave, logistike, energetike, ale aj v našich domácnostiach.

Kaufland je presvedčený, že Rozhodujú činy, a pod týmto heslom sa angažuje aj v oblasti ochrany životného prostredia. Verejnosť pravidelne edukuje prostredníctvom rôznych kampaní o dôležitosti jeho ochrany a zodpovednom prístupe k trvalej udržateľnosti.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
21. apríl 2024 19:34